Σε μια αίθουσα όπου θα έπρεπε να ήταν γεμάτη, όχι λόγω της παρουσίας του Έλληνα πρωθυπουργού αλλά λόγω της σημασίας της ολομέλειας, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε το πρωί στους παρόντες ευρωβουλευτές στο Στρασβούργο για το μέλλον της Ευρώπης.
Η σημασία των σημερινών εκδηλώσεων στο ευρωκοινοβούλιο ενισχύεται από το γεγονός ότι είναι μια από τις τελευταίες συνεδριάσεις αφού έπονται οι κρίσιμες από κάθε άποψη ευρωεκλογές την ερχόμενη Άνοιξη.
Κρίσιμες διότι με αιχμή το προσφυγικό – μεταναστευτικό σε μια σειρά από χώρες ενισχύονται ακροδεξιές – λαϊκιστικές δυνάμεις και πολιτικοί και είναι ορατός ο κίνδυνος στο επόμενο κοινοβούλιο οι δυνάμεις αυτές να αυξήσουν την παρουσία τους επηρεάζοντας συνολικά την κατεύθυνση και το μέλλον της Ευρώπης.
Για αυτό ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι οι ευρωεκλογές «Θα είναι μια πολιτική μάχη αρχών και αξιών για την ήττα του ακραίου νεοφιλελευθερισμού και του ακροδεξιού λαϊκισμού που απειλούν την Ευρώπη, για την αναβάπτιση της ευρωπαϊκής ιδέας, την ενίσχυση της ενότητας και της αλληλεγγύης των ευρωπαϊκών λαών» και γι αυτό όλες οι προοδευτικές, οι δημοκρατικές και φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις, «έχουν χρέος να βρεθούν από την ίδια πλευρά της ιστορίας».
Η ακροδεξιά από το εδώλιο στο πολιτικό προσκήνιο
Αναφερόμενος στις ευρωεκλογές ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε για διακύβευμα «υπαρξιακού χαρακτήρα» για την Ευρώπη αναδεικνύοντας τις διαφορές του με τη λαϊκή δεξιά στην Ευρώπη και λέγοντας στον Εστεμπάν Γκονζάλες Πονς του ΕΛΚ ότι «Αναπαράξατε τη θεωρία των δύο άκρων. Ελπίζω τουλάχιστον να μην θεωρείτε όπως κάποιοι ομοϊδεάτες σας στην Ελλάδα ότι ο Πινοσέτ έχει ενδιαφέρουσες ιδέες προς αντιγραφή, όπως το ασφαλιστικό σύστημα».
Ακολούθως συνέστησε στους ευρωβουλευτές να μελετήσουν την υπόθεση της Ελλάδας γιατί «υπήρξε πείραμα» που «εξέθεσε τις κοινές ευρωπαϊκές αξίες».
Όπως είπε ο κ. Τσίπρας «η αποτυχία της Ε.Ε. να δώσει δημοκρατικές και λειτουργικές απαντήσεις στις σύγχρονες προκλήσεις, θα έχει ως αναπόφευκτη συνέπεια τον θρίαμβο του σωβινισμού και την αναζωπύρωση των εθνικιστικών ανταγωνισμών».
Επικριτικός ήταν ο πρωθυπουργός και για την εσωτερική λειτουργία της Ε.Ε. λέγοντας ότι
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ακόμα και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πέρασαν σε δεύτερο ρόλο, πίσω από το θεσμικά μη κατοχυρωμένο Eurogroup και από τα τεχνικά κλιμάκια των τεχνοκρατών της ΕΚΤ και του ΔΝΤ».
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα ο δημοσιονομικός φετιχισμός στη διαχείριση της οικονομικής κρίσης «επέτεινε ακόμη περισσότερο τις κοινωνικοοικονομικές ανισότητες τόσο ανάμεσα στα κράτη-μέλη όσο και μέσα σε αυτά… Εξουθένωσε μεγάλα κοινωνικά στρώματα και προκάλεσε ακόμα μεγαλύτερη οικονομική ανασφάλεια και φόβο στους πολίτες μας» και είναι η αποτυχία της νεοφιλελεύθερης διαχείρισης της κρίσης, «αυτή που τροφοδοτεί το τέρας του σωβινισμού και του ακροδεξιού λαϊκισμού».
Δεν ήταν τελικά κίνδυνος η Αριστερά
Αναφερόμενος στην εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας είπε στους ευρωβουλευτές ότι «Κάποιοι από εσάς το 2015 φοβηθήκατε τον ΣΥΡΙΖΑ και την Αριστερά που διεκδικούσε και διεκδικεί μια καλύτερη Ευρώπη. Πιστέψατε ότι όποιος αμφισβητεί τη σημερινή Ευρώπη της νεοφιλελεύθερης ηγεμονίας και των κοινωνικών ανισοτήτων, αποτελεί κίνδυνο για το κοινό μας οικοδόμημα. Σήμερα, όσοι το πιστέψατε αυτό, οφείλετε να παραδεχτείτε ότι πέσατε έξω».
Και κατέληξε: «Οφείλουμε να μην αφήσουμε την ευρωπαϊκή ιδέα να συνθλιβεί ανάμεσα στον καταστροφικό νεοφιλελευθερισμό και την εφιαλτική Ακροδεξιά. Οφείλουμε να απαντήσουμε αποφασιστικά, ότι ο μόνος δρόμος της διάσωσης της ευρωπαϊκής ενοποίησης είναι η αναβάπτισή της με τολμηρές μεταρρυθμίσεις δημοκρατίας, διαφάνειας και δικαιοσύνης».
Εκτενή αναφορά στην Ελλάδα
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην Ελλάδα λέγοντας ότι «τα τρία τελευταία χρόνια κατάφερε να γίνει από μέρος του προβλήματος, μέρος της λύσης για την Ευρώπη».
Είχε ήδη βέβαια ξεκινήσει την ομιλία του με εκτενή αναφορά στην Ελληνική περιπέτεια χρέους λέγοντας ότι «το τέλος των μνημονίων δεν συνιστά επαναφορά στο παρελθόν, αλλά ιστορική τομή με το παρελθόν» και ότι η Κυβέρνηση την προσεχή περίοδο «θα συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια, δίνοντας έμφαση στον περαιτέρω εξορθολογισμό της λειτουργίας του κράτους, τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, στην καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, στην εμβάθυνση των δημοκρατικών τομών, μέσω και της επικείμενης Συνταγματικής Αναθεώρησης».
Διαβάστε επίσης:
Ο Τσίπρας ξετινάζει τον Πονς που στήριξε Σαμαρά στο Ευρωκοινοβούλιο (Video)
Καλά «δασκαλεμένοι» οι συνοδοιπόροι Μητσοτάκη στο Ευρωκοινοβούλιο