Κακοποιημένη δημοφιλής τραγουδίστρια έφερε στο προσκήνιο τη βία κατά γυναικών στην Τουρκία – 409 δολοφονίες σε ένα έτος

Κακοποιημένη δημοφιλής τραγουδίστρια έφερε στο προσκήνιο τη βία κατά γυναικών στην Τουρκία – 409 δολοφονίες σε ένα έτος

«Ποτέ δεν είναι εύκολο να δημοσιοποιήσουν το πρόβλημά τους τα θύματα μιας επίθεσης», έγραψε στο twitter η Σίλα Γκέντκογλου, δημοφιλής Τουρκάλα τραγουδίστρια, λίγες ημέρες ημέρες αφότου κατηγόρησε τον φίλο της ότι την χτύπησε, την έσυρε στο πάτωμα και χτύπησε το κεφάλι της με ένα τασάκι. «Αλλά γνωρίζω επίσης ότι παραμένοντας σιωπηλή θα προδώσω τον εαυτό μου, τις γυναίκες αυτής της χώρας και όποιον αντιτίθεται στη βία», πρόσθεσε με νόημα. Ακολούθησε μια καταιγίδα από hashtags και ειδησεογραφικά άρθρα.

Η ενδοοικογενειακή βία είναι ανησυχητικά ευρέως διαδεδομένη στην Τουρκία. Δύο στις πέντε Τουρκάλες γυναίκες έχουν υποστεί φυσική ή σεξουαλική κακοποίηση από τους συντρόφους ή συζύγους τους σε κάποιο σημείο της ζωής τους, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. Ο αριθμός των γυναικών που δολοφονήθηκαν από έναν σύντροφο ή μέλος της οικογένειάς τους έφθασε τις 409 πέρσι, από 237 πριν από τέσσερα χρόνια!

Σε αντίθεση με την δημοφιλή τραγουδίστρια, οι περισσότερες περιπτώσεις κακοποίησης γυναικών μένουν στο παρασκήνιο αφού τα περισσότερα θύματα δεν τολμούν να καταγγείλουν τον θύτη τους. Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Hacettepe και του τουρκικού Υπουργείου Οικογένειας και Κοινωνικής Πολιτικής, μόνο το 11% των γυναικών που υποφέρουν από σωματική ή σεξουαλική βία στην Τουρκία ζητούν βοήθεια από τις αρχές. 

Τα θύματα φοβούνται επίσης ότι θα συκοφαντηθούν από συγγενείς και γείτονες εάν αποφασίσουν να μετακομίσουν σε κάποιο άσυλο ή αιτηθούν διαζύγιο. Όμως υπάρχουν και τα κυρίαρχα αντιδραστικά στερεότυπα που επηρεάζουν μεγάλο ποσοστό γυναικών στη γειτονική χώρα. Περίπου το 54% των γυναικών στην Τουρκία πιστεύουν ότι είναι αποδεκτό για έναν άνδρα να χρησιμοποιεί βία αν υποψιάζεται ή ανακαλύπτει ότι η σύζυγός του τον απατά, σύμφωνα με την ίδια μελέτη.

Το μερίδιο των γυναικών της Τουρκίας που εργάζονται έξω από το σπίτι έχει αυξηθεί κατά την τελευταία δεκαετία από 25% σε 34%. Ακόμα, βέβαια, το ποσοστό αυτό είναι σχεδόν 20% κάτω από το διεθνή μέσο όρο. Οι γυναίκες που δεν διαθέτουν δικές τους δουλειές ή έχουν ελλιπείς προοπτικές απασχόλησης είναι λιγότερο πιθανό να εγκαταλείψουν καταχρηστικούς συζύγους, λέει ο Gulsum Kav, ιδρυτής της We Will Stop Femicide.

Ετικέτες

Documento Newsletter