Κακοκαιρία: Σχεδόν 20.000 κεραυνοί με ισχυρές βροχές και καταιγίδες – Οι περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» (LIVE)

Κακοκαιρία: Σχεδόν 20.000 κεραυνοί με ισχυρές βροχές και καταιγίδες – Οι περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» (LIVE)

Ξεκίνησε η κακοκαιρία που πλήττει τη χώρας, με μεγάλη κεραυνική δραστηριότητα και κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες.

Σύμφωνα με τις καταγραφές του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το μεγαλύτερο αθροιστικό ύψος υετού έως τις 18:00 περίπου της Πέμπτης 29/08, καταγράφηκε στο Καλέντζι Αχαΐας και είναι ίσο με 56 χιλιοστά. Χαρακτηριστικό της ισχύος των φαινόμενων είναι ότι τα 38.4 χιλιοστά έπεσαν σε μόλις 30 λεπτά της ώρας. Στον Χάρτη 1 παρουσιάζεται η κατανομή της αθροιστικής βροχόπτωσης, σύμφωνα με τους σταθμούς του δικτύου και σημειώνονται τα 2 μεγαλύτερα ύψη βροχής.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, ψυχρές και ασταθείς αέριες μάζες στην ανώτερη ατμόσφαιρα θα βρεθούν πάνω από τη χώρα το επόμενο τριήμερο και θα προκαλέσουν επιδείνωση του καιρού από σήμερα Πέμπτη (29-08-24) μέχρι και το Σάββατο (31-08-24) στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής χώρας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες οι οποίες θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και τοπικές χαλαζοπτώσεις. Πρόσκαιρα τα φαινόμενα θα συνοδεύονται από πολύ ισχυρούς ανέμους (μπουρίνια).

Χάρτης κεραυνικής δραστηριότητας

Την ηλεκτρική δραστηριότητα στην ατμόσφαιρα κατέγραψε ο Lightning Imager του δορυφόρου MTG-I1*. Στον Χάρτη 2 σημειώνονται οι ηλεκτρικές εκκενώσεις που καταγράφηκαν από την αρχή του εικοσιτετράωρου έως τις 15:30 UTC (18:30 ώρα Ελλάδας). Όπως προκύπτει από αυτόν, καταγράφηκαν 19.580 εκκενώσεις, 18.587 εκ των οποίων πάνω από την ξηρά και 933 πάνω από τη θάλασσα.

LIVE ο καιρός

Το meteo μάλιστα προειδοποιεί και για αυξημένο κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει υπάρχει μια ασυνήθιστη για την εποχή ατμοσφαιρική κυκλοφορία πάνω από την Ανατολική Μεσόγειο, καθώς μια «Ψυχρή Λίμνη» (δηλαδή μια αποκομμένη μάζα σχετικά ψυχρών αερίων μαζών) επηρεάζει την περιοχή μας.

Χάρτης με τις περιοχές που θα εκδηλωθούν έντονα φαινόμενα

Στον χάρτη που ακολουθεί η έκταση της «Ψυχρής Λίμνης» αποδίδεται με γαλάζιες και μπλες αποχρώσεις. Τα εικονίδια καταιγίδες υποδεικνύουν τις περιοχές που θα δεχθούν έντονα καιρικά φαινόμενα την Πέμπτη 29/08/2024.

Ραγδαίες βροχές, μεγάλος αριθμός κεραυνών

Στη χώρα μας, ήδη η παρουσία των ψυχρών αερίων μαζών πάνω από τις θερμές επιφανειακές αέριες μάζες δημιουργούν συνθήκες αστάθειας, δηλαδή ευνοούν τη δημιουργία καταιγίδων κυρίως πάνω από τις ηπειρωτικές περιοχές τις απογευματινές ώρες. Από την Πέμπτη 29/8 και τουλάχιστον μέχρι το Σάββατο 31/8 προβλέπεται ενίσχυση της αστάθειας, με καταιγίδες να επηρεάζουν μεγάλο μέρος της χώρας.

Με τα σημερινά προγνωστικά δεδομένα (Τετάρτη 28/8), η πιθανότητα χαλαζοπτώσεων είναι μικρή, όμως θα είναι αυξημένος ο κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων, καθώς προβλέπεται μεγάλη ραγδαιότητα βροχοπτώσεων και μεγάλο αριθμό ηλεκτρικών εκκενώσεων.

Ο επόμενος χάρτης δείχνει το συνολικό ύψος βροχής σε χιλιοστά που προβλέπει το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr μέχρι το βράδυ της Παρασκευής 30/8.

Καιρός: Η εξέλιξη των φαινομένων σύμφωνα με την ΕΜΥ

Α. Σήμερα Πέμπτη (29-08-24)

1. Τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες θα επηρεαστούν τα ηπειρωτικά, κυρίως η Ήπειρος, η Στερεά (κυρίως στα δυτικά τμήματα), η Πελοπόννησος (δυτικά και κεντρικά τμήματα), η κεντρική Μακεδονία (κυρίως στη Χαλκιδική).

Β. Αύριο Παρασκευή (30-08-24)

1. Τις πρωινές ώρες στα νησιά του Ιονίου.

2. Από τις μεσημβρινές και μέχρι τις βραδινές ώρες στην Ήπειρο, την Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα (κυρίως στα κεντρικά και ανατολικά τμήματα, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, τις Σποράδες, τη Θεσσαλία, την κεντρική Μακεδονία (κυρίως στη Χαλκιδική) και την ανατολική Μακεδονία.

Γ. Μεθαύριο Σάββατο (31-08-24)

1. Από τις πρωινές ώρες στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Εύβοια.

2. Τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες στην Ήπειρο, τη Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και την Πελοπόννησο.

Συστάσεις προς τους πολίτες υπό τον φόβο πλημμυρών

Λόγω της επικείμενης κακοκαιρίας συνεδρίασε η επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου ενώ πραγματοποιήθηκε και συντονιστική σύσκεψη στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Μετά την έκδοση του έκτακτου δελτίου επιδείνωσης καιρού από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, πραγματοποιήθηκε συντονιστική Σύσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων των συναρμόδιων Υπουργείων, Περιφερειών, των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση: «Παρότι το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ κάνει λόγο για επιδείνωση καιρού- όχι για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα- και η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου εισηγήθηκε στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ότι σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής επιστημονικά δεδομένα δεν συντρέχει λόγος έκδοσης μηνυμάτων από το 112, ο Υπουργός ΚΚΠΠ, Βασίλης Κικίλιας στη Συντονιστική Σύσκεψη επισήμανε ότι επειδή το φαινόμενο είναι δυναμικό και κατά τόπους ενδέχεται να παρουσιάσει μεγάλη ένταση και ραγδαιότητα θα πρέπει:

  1. Οι αρμόδιοι φορείς να ενημερώνουν άμεσα το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ) για κάθε τοπικό πλημμυρικό φαινόμενο (πχ πλημμύρες σε δρόμους, υπερχειλίσεις χειμάρρων, ποταμών κ.α.) έτσι ώστε εάν οι περιστάσεις το επιβάλλουν να εκδοθούν εγκαίρως μηνύματα από το 112.
  2. Η Πυροσβεστική και οι Ένοπλες Δυνάμεις να είναι σε επιχειρησιακή ετοιμότητα και η Ελληνική Αστυνομία να εκδώσει τοπικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.
  3. Στις περιοχές με ιστορικό πλημμυρών να υπάρχει διαρκής παρακολούθηση του φαινομένου από τους τοπικούς φορείς, καθώς μπορεί να παρουσιαστούν και πάλι προβλήματα. Ειδικά σε αυτές τις περιοχές θα πρέπει η τοπική αυτοδιοίκηση να προχωρήσει σε όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων (πχ καθαρισμοί φρεατίων).
  4. Όπου εκδηλώνεται έντονη κεραυνική δραστηριότητα θα πρέπει να υπάρχει άμεση ενημέρωση, έτσι ώστε να γίνονται άμεσα όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την προστασία των πολιτών (πχ διενέργειες συστάσεων αποφυγής παραλιών, αναβολή εκδηλώσεων κλπ)».

Διαβάστε επίσης

Καιρός: Τα δεδομένα για την Αττική – Προειδοποίηση για ακτές και παραλίες – Πώς θα κινηθούν τα φαινόμενα (LIVE)

ΣΥΡΙΖΑ: Η διαγραφή Λινού, η δικαίωση Πολάκη και στο βάθος… Κεντρική Επιτροπή

Γεροβασίλη: Να πάρει την ευθύνη ο Κασσελάκης και να κάνει εκλογές για πρόεδρο (Video)

«Χιλιάδες ασημένια πτώματα κάλυψαν το λιμάνι» – Τα διεθνή ΜΜΕ για τα νεκρά ψάρια στον Βόλο (Photos)

Κουρσκ: Πονάει η Μόσχα, τρέμει η Δύση – Ουκρανία και Ρωσία προσπαθούν να παγιώσουν τα κέρδη στο πεδίο της μάχης

Χρήστος Ζαφείρης: Το υπέροχο γκολ με βολέ κόντρα στη Λιλ – Πώς επέλεξε την Εθνική (Video)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter