Κακοκαιρία «Φίλιππος»: Έκλεισε η Παλαιά Εθνική λόγω χιονόπτωσης – Πού χρειάζονται αλυσίδες – Τι ισχύει για την Αθηνών – Λαμίας

Κακοκαιρία «Φίλιππος»: Έκλεισε η Παλαιά Εθνική λόγω χιονόπτωσης – Πού χρειάζονται αλυσίδες – Τι ισχύει για την Αθηνών – Λαμίας

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία «Φίλιππος» με πολλές περιοχές της βόρειας και κεντρικής Ελλάδας να έχουν ντυθεί στα «λευκά» ενώ χιονόνερο ρίχνει και σε αρκετές περιοχές της Αττική.

Η κακοκαιρία έχει φέρει ήδη τα πρώτα προβλήματα, αφού σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΓΑΔΑ, διακόπτεται η κυκλοφορία για τα βαρέως τύπου οχήματα καθώς και όλων των οχημάτων τα οποία δε φέρουν αντιολισθητικές αλυσίδες στην Παλαιά Εθνική Οδό Ελευσίνας – Θηβών και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας έως τα όρια του νομού Αττικής με τον νομό Βοιωτίας λόγω χιονόπτωσης.

LIVE η εξέλιξη του φαινομένου:

Επίσης, από τα ξημερώματα χιονίζει στην Πάρνηθα και έχει διακοπεί  η κυκλοφορία των οχημάτων και στη Λεωφόρο Πάρνηθος από το ύψος του τελεφερίκ και στα δύο ρεύματα. Κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας είναι οι πολύ χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες, ο κατά τόπους ισχυρός παγετός και οι κατά τόπους και κατά διαστήματα πυκνές χιονοπτώσεις.

Διακοπές κυκλοφορίας στην Αθηνών – Λαμίας

Σύμφωνα με ανακοίνωσή της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, αποφασίστηκε, κατόπιν εισήγησης των παραχωρησιούχων εταιρειών και συνεννόησης του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής, η απαγόρευση της κυκλοφορίας των βαρέων οχημάτων καθώς και όλων των οχημάτων τα οποία δεν φέρουν αντιολισθητικές αλυσίδες σε τμήματα της Αθηνών-Λαμίας, λόγω της χιονόπτωσης.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή της, η ΓΑΔΑ σημειώνει ότι απαγορεύεται η κυκλοφορία παντός είδους βαρέως οχήματος μέγιστου επιτρεπομένου βάρους άνω των 3,5 τόνων, καθώς και όλων των οχημάτων τα οποία δεν φέρουν αντιολισθητικές αλυσίδες, για ιδιαίτερους λόγους ασφαλείας προς τον σκοπό αποφυγής πρόκλησης κυκλοφοριακών προβλημάτων και λόγω εκδήλωσης δυσμενών καιρικών φαινομένων, από τις 11:00 σήμερα έως την ύφεση των φαινομένων, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Λαμία της νέας εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας, στο τμήμα της από το ύψος του ανισόπεδου κόμβου Καλυφτάκη (χ/θ 20,060) μέχρι τη χ/θ 58,520 (όρια Ν. Αττικής).

Επιπρόσθετα, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι από την απαγόρευση εξαιρούνται τα παρακάτω οχήματα:

– Οχήματα οδικής βοήθειας

– Φορτηγά που μεταφέρουν αλάτι

– Οχήματα εκτάκτου ανάγκης

Τέλος, η ΓΑΔΑ επισημαίνει ότι η συγκεκριμένη κυκλοφοριακή ρύθμιση μπορεί να παραταθεί ή να μειωθεί, εφόσον οι κυκλοφοριακές συνθήκες το επιβάλλουν.

 

Ο καιρός στην Αττική

Στην Αθήνα για σήμερα προβλέπονται βροχές ή χιονόνερο και στα ορεινά και ημιορεινά χιόνια τοπικά και σε χαμηλότερα υψόμετρα. Η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 5 με 6 βαθμούς Κελσίου. Την Πέμπτη Θα χιονίσει όχι μόνο στα ορεινά της Αττικής αλλά και στα βόρεια προάστια, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, ενώ υπάρχει το ενδεχόμενο νιφάδες να δουν και άλλες περιοχές στην Αττική.

Επίσης, χιόνια θα πέσουν και σε πεδινές περιοχές της ανατολικής Πελοποννήσου. Οι χαμηλές θερμοκρασίες πάντως θα διατηρηθούν τουλάχιστον έως την Κυριακή με αποτέλεσμα να σημειώνονται χιονοπτώσεις σε αρκετές περιοχές στα ανατολικά και νότια την Παρασκευή και το Σάββατο. Θα χιονίσει και σε Κυκλάδες και Κρήτη.

Προβλήματα στο οδικό δίκτυο

Σύμφωνα με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας εξαιτίας της συνεχούς χιονόπτωσης από το βράδυ της Τρίτης, η κυκλοφορία των οχημάτων σε όλο το Εθνικό το Επαρχιακό οδικό δίκτυο της Δυτικής Μακεδονίας καθώς και στην Εγνατία οδό, από τον Πολύμυλο έως τα Ιωάννινα και τους καθέτους άξονες Σιάτιστα – Ιεροπηγή και Φλώρινα – Νίκη, διεξάγεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες η ελαστικά χιονιού.

Επίσης, για προληπτικούς λόγους έχει απαγορευθεί η κυκλοφορία των φορτηγών αυτοκινήτων πάνω από 3,5 τόνους στην Εγνατία οδό από τον κόμβο Α/Κ Παναγιάς έως τον κόμβο Γρεβενών, από την Σιάτιστα έως τον Α/Κ Πολυμύλου και στον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού (Α-29) Σιάτιστας- Κρυσταλλοπηγής, από την Σιάτιστα έως τον Α/Κ Αλιάκμονα.

Ακόμα, έχει απαγορευθεί η κυκλοφορία στο Εθνικό και Επαρχιακό οδικό δίκτυο Γρεβενών – Τρικάλων από το 1ο χλμ. έως το 46ο χλμ, Καστοριάς – Ιωαννίνων (μέσω Κοτύλης), από το 25ο χλμ. έως το 54ο χλμ, στον αυτοκινητόδρομο (Α-27) από τον κόμβο των Κοίλων έως την Πτολεμαΐδα, στην Εθνική Οδό Φλώρινας – Συνοριακού Σταθμού Κρυσταλλοπηγής (μέσω Βίγλας), από το 1ο χλμ. έως το 52ο χλμ, στην Παλαιά Εθνική Οδό Φλώρινας – Κοζάνης από το 22ο χλμ μέχρι το 30ο χλμ και στην Νέα Εθνική Οδό Φλώρινας – Κοζάνης από το 22ο χλμ μέχρι το 34ο χλμ.

Κλειστά σχολεία

Χιονοπτώσεις σημειώθηκαν τη νύχτα σε πολλές περιοχές του νομού Ιωαννίνων, ακόμη και μέσα στην πόλη. Λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν και της χιονόπτωσης, όλα τα σχολεία του Δήμου Ιωαννιτών, νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, σήμερα θα παραμείνουν κλειστά. Μηχανήματα αποχιονισμού και αλατιέρες βρίσκονται από τη νύχτα στους επαρχιακούς δρόμους και ειδικά στο ορεινό οδικό δίκτυο προκειμένου να κρατηθεί ανοιχτό, ενώ είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες.

Λόγω των χιονοπτώσεων, πού σημειώνονται μετά το Μέτσοβο και κυρίως στα Γρεβενά, απαγορεύτηκε προσωρινά, η κυκλοφορία για νταλίκες και φορτηγά. Η αστυνομία σταματάει την κυκλοφορία τους, στα διόδια Δροσοχωρίου της Εγνατίας Οδού.

Επίσης δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία στις Περιφερειακές Ενότητες Γρεβενών, Κοζάνης, Φλώρινας και Καστοριάς, καθώς και οι παιδικοί σταθμοί.

Η πρόβλεψη της ΕΜΥ για σήμερα

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά και από το βράδυ στα ημιορεινά.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με χιονόνερο και χιόνια κυρίως στα γύρω ορεινά – ημιορεινά. Πρόσκαιρη ύφεση των φαινομένων το απόγευμα.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -1 (μείον 1) έως 03 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με χιονόνερο και χιόνια στα ορεινά-ημιορεινά αλλά και σε πεδινές περιοχές. Πρόσκαιρη ύφεση των φαινομένων το απόγευμα.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα ανατολικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -1 (μείον 1) έως 03 βαθμούς Κελσίου, ενώ στη δυτική Μακεδονία θα είναι 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά – ημιορεινά καθώς και σε πεδινές περιοχές της Ηπείρου. Από το βράδυ στα βόρεια τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 11 βαθμούς Κελσίου, ενώ στο εσωτερικό της Ηπείρου θα είναι 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα νότια κυρίως θαλάσσια και παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά – ημιορεινά, βαθμιαία σε περιοχές της Θεσσαλίας και της κεντρικής Στερεάς με χαμηλό υψόμετρο και από το βράδυ στις Σποράδες και την Εύβοια.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 10 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα βόρεια θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις σταδιακά θα σημειωθούν στα ορεινά της Κρήτης.
Ανεμοι: Βόρειοι 5 με 6 και σταδιακά τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και στα νότια σποραδικές καταιγίδες.
Ανεμοι: Στα βόρεια βορειοανατολικοί 5 με 6 και πρόσκαιρα τοπικά έως 7 μποφόρ. Στα νότια βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και βαθμιαία τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 14 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα βόρεια θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές. Χιονοπτώσεις στα ορεινά και βαθμιαία σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 5 με 6 και στα νότια βαθμιαία τοπικά έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 09 βαθμούς Κελσίου.

 

 

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter