Κακοκαιρία Daniel: Εκκενώνονται χωριά – Ανυπολόγιστες καταστροφές σε δρόμους, γέφυρες και κατοικίες

Κακοκαιρία Daniel: Εκκενώνονται χωριά – Ανυπολόγιστες καταστροφές σε δρόμους, γέφυρες και κατοικίες
Εικόνα από Νέα Λεύκη / AP Photo/Vaggelis Kousioras

Απειρα προβλήματα έχει δημιουργήσει στη χώρα η κακοκαιρία Daniel που συνεχίζεται για τρίτη νύχτα και θα διαρκέσει ακόμη τουλάχιστον 24 ώρες. Τρεις νεκροί και μεγάλες καταστροφές σε δρόμους, σπίτια και επιχειρήσεις είναι ο προσωρινός απολογισμός.

Στην Καρδίτσα υπερχείλισε το ανάχωμα του ποταμού Καράμπαλη, προς τον οικισμό Μαύρικα ο οποίος και πλημμύρισε αν και προηγήθηκε η εκκένωσή του. Σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κ. Κωνσταντίνου Νούσιου, γίνονται προσπάθειες να αποτραπεί το νερό να πλημμυρίσει την πόλη της Καρδίτσας.

Διαβάστε επίσης: Καρδίτσα: «Απομακρυνθείτε από υπόγεια και ισόγεια» – Μήνυμα 112 στους κατοίκους

Πλημμυροπαθείς από τις κοινότητες Αρμένιο και Σωτήριο του δήμου Κιλελέρ μεταφέρονται στη Λάρισα και αναμένεται απόψε να φιλοξενηθούν στο Κλειστό Γυμναστήριο της Νεάπολης, όπου και θα διανυκτερεύσουν, μετά τις ζημιές που υπέστησαν τα σπίτια τους λόγω της κακοκαιρίας.

Πρόκειται για 150 κατοίκους των περιοχών, που θα φιλοξενηθούν σε πρόχειρη δομή στο γήπεδο που ετοιμάζεται με ράτζα και υπνόσακους. Η δομή θα λειτουργήσει με την συνεργασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας, της Πολιτικής Προστασίας και τους εμπλεκόμενους δήμους.

Διαβάστε επίσης: Αλμυρός: Εκκένωση των εργατικών κατοικιών Αγίας Βαρβάρας που απειλούνται από πλημμύρα

Το βλέμμα στραμμένο στο Σπερχειό ποταμό έχουν κάτοικοι και αρχές στη Λαμία, καθώς από τη Δυτική Φθιώτιδα έρχεται ένας μεγάλος όγκος νερού. Πριν από λίγο στο 21ο χιλιόμετρο του δρόμου Λαμίας Καρπενησίου το ποτάμι στην πορεία του προς την Λαμία και την θάλασσα ξεχείλισε, έχει καλύψει το δρόμο και έχει διακοπεί η συγκοινωνία.

Γίνεται προληπτική εκκένωση στο χωριό Κόμμα 6 χιλ Νότια της Λαμίας, ωστόσο μέχρι στιγμής οι κάτοικοι του χωριού, είτε πηγαίνουν σε συγγενικά τους πρόσωπα στη Λαμία, είτε αποφασίζουν να μείνουν σε ψηλότερα σπίτια, χωρίς να δείχνουν διάθεση να απομακρυνθούν.

Διαβάστε επίσης: Κακοκαιρία Daniel: Στους τρεις οι νεκροί – Τεράστια προβλήματα σε Μαγνησία, Θεσσαλία, Τρίκαλα και Καρδίτσα – Ασύλληπτες εικόνες στην Αθήνα

Η κυκλοφορία στο δρόμο Λαμίας-Καρπενησίου έχει διακοπεί καθώς υπάρχουν προβλήματα σε πολλά σημεία η κυκλοφορία στο δρόμο Λαμίας Δομοκού εξελίσσεται με δυσκολία καθώς αποκαθίσταται το ένα μετά το άλλο τα σημεία που είχαν αποκλειστεί προηγούμενα. Προβλήματα υπάρχουν με τεράστιους όγκους μπαζών που βρίσκονται στο οδόστρωμα στο δρόμο Λαμίας Στυλίδας.

Στο Δομοκό

Συνεχίζουν να είναι εφιαλτικές οι ώρες στην περιοχή του Δομοκού και να εντείνεται η αγωνία για τους 125 κατοίκους του χωριού Σοφιάδα και 40 κατοίκους του οικισμού Πετρίλια που παραμένουν στα σπίτια τους και δεν ήθελαν να μετακινηθούν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την τελευταία ώρα εξελίσσεται μία ακόμη επιχείρηση της 7ης ΕΜΑΚ για να μεταφέρουν ηλικιωμένους ανθρώπους από τα Πετρίλια σε ασφαλές σημείο. Οι ίδιοι ζήτησαν να απομακρυνθούν, καθώς η νύχτα περισσότερο δύσκολη.

Πριν από 2 ώρες η 7η ΕΜΑΚ χρειάστηκε να επέμβει, άλλη μία φορά, όταν ένας κάτοικος της περιοχής αγνοώντας την απαγόρευση της κίνησης, πήγε να εκτιμήσει την κατάσταση στους χειμάρρους και εγκλωβίστηκε. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πυροσβέστες, με κίνδυνο της ζωής τους, τον απεγκλώβισαν ενώ χρειάστηκε ευρύτερη κινητοποίηση δυνάμεων για να μπορέσουν και αυτοί να φτάσουν σε ασφαλές σημείο.

Αγνοούμενοι

Παρά τις έρευνες της αστυνομίας και της πυροσβεστικής δεν έχει εντοπιστεί κάτι σε σχέση με τον αγνοούμενο από το Πετρωτό, ενώ τελευταίες πληροφορίες σημειώνουν ότι άλλος ένας κάτοικος της περιοχής αναζητείται και από τους πυροσβέστες, αλλά και από τους οικείους του, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχουν δοθεί άλλες λεπτομέρειες.

Πολλά χωριά της Θεσσαλίας παραμένουν χωρίς ρεύμα επειδή έχει καταστραφεί ένα μεγάλο μέρος του δικτύου καθώς οι χείμαρροι έχουν παρασύρει κολώνες μεταφορά σου ρεύματος και σε πολλές περιπτώσεις τα καλώδια βρίσκονται μέσα στους χειμάρρους.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Φθιώτιδας κ. Ηλία Σανίδα που μίλησε στο ΑΠΕ ΜΠΕ «οι καταστροφές είναι βιβλικές». Όπως ο ίδιος σημειώνει «έχει καταστραφεί ένα μεγάλο μέρος των υποδομών, έχουν υποχωρήσει δρόμοι, έχουν καταρρεύσει γέφυρες, τόσο στο επαρχιακό δίκτυο όσο και στο υπόλοιπο δημοτικό και αγροτικό δίκτυο, όπως επίσης έχουν καταστραφεί γεωργικές υποδομές και καλλιέργειες» όπως χαρακτηριστικά σημειώνει και με νόημα συμπληρώνει πως «τίποτα δεν θα είναι όπως χθες σε ολόκληρη την περιοχή».

Στην Εύβοια

Στο δικό τους Γολγοθά, από χθες βράδυ, χωρίς νερό και ρεύμα παραμένουν ορισμένοι οικισμοί του δήμου Λίμνης Μαντουδίου και Αγίας ‘Αννας. Οι οικισμοί Σαρακίνικο, Καστρί και Μακρύ Γυαλό, που δεν έφτασαν ακόμη τα μηχανήματα να αποκαταστήσουν τις υποδομές, παραμένουν χωρίς ρεύμα και νερό.

Μάχη δόθηκε από το πρωί σήμερα στο χωριό Βλαχιά και στο χωριό Πύλι με απεγκλωβισμούς κατοίκων, ενώ το απόγευμα αποκαταστάθηκε και η κυκλοφορία στο δρόμο προς την Βλαχία και τα μηχανήματα ήδη κινούνται προς Σαρακίνικο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα χωριά του δήμου Λίμνης Μαντουδίου Αγίας ‘Αννης από την πλευρά του Αιγαίου δοκιμάστηκαν ιδιαίτερα από χθες το βράδυ όπως επίσης και αρκετά χωριά του δήμου Ιστιαίας Αιδηψού.

Έχουν καταγραφεί ιδιαίτερα μεγάλες ζημιές στις υποδομές και τα τεχνικά έργα κυρίως στους δρόμους που συνδέουν τα χωριά μεταξύ τους.

Ωστόσο η κακοκαιρία συνεχίζεται γεγονός που σημαίνει ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμη, ενώ εκατοντάδες σπίτια έχουν πλημμυρίσει και οι εκκλήσεις για άντληση υδάτων είναι διαρκείς.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter