Κακοκαιρία «Αθηνά»: Αφημένοι στη μοίρα τους για δεύτερη φορά οι κάτοικοι στη Βόρεια Εύβοια – Εικόνες απόλυτης καταστροφής

Κακοκαιρία «Αθηνά»: Αφημένοι στη μοίρα τους για δεύτερη φορά οι κάτοικοι στη Βόρεια Εύβοια – Εικόνες απόλυτης καταστροφής

Η κακοκαιρία «Αθηνά» συνεχίζει να «σαρώνει» την πυρόπληκτη Εύβοια, με τους κατοίκους να αγωνιούν όχι μόνο για τις περιουσίες τους, όσες απέμειναν από τις καλοκαιρινές πυρκαγιές αλλά και για την ίδια τους τη ζωή. Η παντελής έλλειψη αντιπλημμυρικής προστασίας και οι απαραίτητες παρεμβάσεις για να θωρακιστεί η περιοχή δύο μήνες μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές κάνουν τους κατοίκους να βιώνουν για δεύτερη φορά ώρες αγωνίας από την κακοκαιρία «Αθηνά» που σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά της.

Οι έντονες βροχοπτώσεις μετέτρεψαν ολόκληρες περιοχές σε ποτάμια, σπίτια και επιχειρήσεις πλημμύρισαν, δρόμοι κόπηκαν στα δύο και παραλίες ισοπεδώθηκαν από την ορμή των χειμάρρων. Χαρακτηριστικό της καταστροφής είναι η διάλυση του παραλιακού μετώπου κοντά στην Αγία Αννα, ενώ τεράστια είναι η καταστροφή τόσο στο Αχλάδι, όσο και στον Κοτσικιά.

«Πλημμύρισαν τα πάντα. Στο Αχλάδι, την Κοτσικιά, το Ψαροπούλι και την Αγία Άννα είναι πολλά τα πλημμυρισμένα σπίτια» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Κελαϊδίτης με τις δυνάμεις της περιφέρειας να ρίχνονται στη μάχη προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές στους δρόμους και να αποκατασταθεί η κυκλοφορία των οχημάτων που διακόπηκε για αρκετές ώρες σε κεντρικές (και μη) αρτηρίες.

Οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από την κακοκαιρία «Αθηνά» είναι τα χωριά Αγιά Αννα, Αχλάδι, Κοτσικιά και Ψαροπούλι, όπου οι ζημιές είναι μεγάλες, με τους κατοίκους να κάνουν λόγο για «ολοκληρωτική καταστροφή».

Ο δήμαρχος Μαντουδίου, Γ. Τσαπουρνιώτης, έκανε λόγο για δραματική κατάσταση επισημαίνοντας ότι «όλη η περιοχή έγινε ένα ποτάμι. Αγία ‘Αννα, Αχλάδι και Κοτσικιά, έχουν προβλήματα. Με μηχανήματα έργου βγάζουμε τον κόσμο από τα σπίτια τους. Η πυροσβεστική προσπάθησε να μην έχουμε θύματα, οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες. Δεν την έχουν ξαναδεί τα μάτια μου τέτοια κατάσταση». Μιλώντας  το πρωί της Δευτέρας στο Open δήλωσε χαρακτηριστικά πως τα αντιπλημμυρικά έργα ξεκίνησαν μόλις πριν από ένα μήνα και έχουν προχωρήσει μόλις 10%. 

Επίσης, στα Βασιλικά του Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού η κατάσταση είναι δραματική με κατοίκους να κάνουν λόγο για πρωτόγνωρες καταστάσεις και μεγάλες ζημιές από το πέρασμα της «Αθηνάς».

Πυροσβέστες έδιναν ολονύκτια μάχη προκειμένου να βγάζουν από τα πλημμυρισμένα σπίτια εγκλωβισμένους ανθρώπους.

Εκτατή χρηματοδότηση 20 εκατ. ευρώ

Με την κυβέρνηση να έχει δείξει αδιαφορία απέναντι στους κατοίκους της Βόρειας Εύβοιας για ακόμα μία φορά, κατόπιν εορτής η κυβέρνηση ανακοινώνει έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 20 εκατ. ευρώ για τις περιοχές της Βόρειας Εύβοιας που επλήγησαν από τις φονικές πλημμύρες που ήρθαν να αποτελειώσουν ότι δεν πρόλαβαν οι πυρκαγιές.

Όπως επισήμανε ο υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργό, Χρήστος Τριαντόπουλος, «η Πολιτεία θα είναι δίπλα στους κατοίκους της Βόρειας Εύβοιας και για την αποκατάσταση των ζημιών. Έχουμε ήδη εγκρίνει έκτακτη επιχορήγηση 20 εκατομμυρίων ευρώ».

Παράλληλα έσπευσε να διευκρινίσει πως «από την πρώτη στιγμή, με εντολή Πρωθυπουργού, βρεθήκαμε στη Β. Εύβοια και στο πεδίο με το δήμαρχο, αυτοδιοικητικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες που άμεσα προχωρούν σε καθαρισμούς και τις πρώτες αποκαταστάσεις» κάτι που δε συνέβη το καλοκαίρι κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών που το νησί που βίωνε πρωτοφανείς καταστάσεις με την απουσία της κυβέρνησης να είναι χαρακτηριστική.

Αιχμές Λέκκα

Την άποψη πως δεν έγιναν οι απαραίτητες παρεμβάσεις ώστε να αποφευχθούν οι καταστροφικές πλημμύρες εξέφρασε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, ιδιαίτερα μετά τις τραγικές πυρκαγιές του καλοκαιριού.

Ο Ευθύμης Λέκκας, μιλώντας στο Open, επισήμανε ότι «αναμφίβολα είχαμε μια μεγάλη βροχόπτωση στην περιοχή, η οποία προκάλεσε όλα αυτά τα φαινόμενα, αλλά θα πρέπει να προβληματιστούμε και να δούμε τα πράγματα από την αρχή. Ότι χρειάζονται στοχευμένα έργα σε συγκεκριμένες περιοχές, καινοτόμα έργα που θα αποτρέψουν τις πλημμύρες. Θα έπρεπε να γίνουν καινοτόμα έργα, σε πολύ επιλεγμένα σημεία, παρεμβάσεις της κοίτης, εκεί που το δυναμικό διάβρωσης και η βροχή και η μορφολογία και η γεωλογία παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των πλημμυρικών φαινομένων».

 

Ετικέτες

Documento Newsletter