Ο Κυριάκος Μητσοτάκης -που αυτοπροσδιοριζόταν ως «κεντρώος» και φιλελεύθερος- εκλέχθηκε πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας το 2016, έχοντας τη στήριξη του Άδωνη Γεωργιάδη. Αυτό που υποστήριζε τότε ο Γεωργιάδης είναι ότι η συμφωνία στήριξης, ελήφθη λόγω σύγκλισης σε πολιτικό επίπεδο.
Στο πέρας των ετών, η Νέα Δημοκρατία ακολούθησε σκληρά δεξιές πολιτικές σε μια σειρά από ζητήματα, όπως το προσφυγικό, η καταστολή ως εργαλείο διαχείρισης των κοινωνικών αντιδράσεων και η ακροδεξιά στάση στην Συμφωνία των Πρεσπών. Βέβαια, σε ότι αφορά την εν λόγω συμφωνία, από τη στιγμή που η Νέα Δημοκρατία ανέλαβε την κυβέρνηση, πραγματοποιήθηκε στροφή 180 μοιρών.
Κακλαμάνης: Το κέντρο είναι επάγγελμα
Η συζήτηση για την ταυτότητα της Νέας Δημοκρατίας άνοιξε και πάλι, την Τρίτη, καθώς ο Νικήτας Κακλαμάνης ανέφερε σε συνέντευξή του ότι «δεν κυβερνάει η δεξιά. Ο χώρος που λέγεται Κέντρο για μένα δεν είναι ιδεολογία, είναι επάγγελμα. Εγώ σέβομαι, σοσιαλδημοκράτης, αριστερός, κομμουνιστής, μπορεί να διαφωνώ αλλά το σέβομαι. Τι θα πει Κέντρο; Επάγγελμα είναι το Κέντρο».
Υπενθυμίζεται ότι ο Νικήτας Κακλαμάνης είχε ασκήσει δριμεία κριτική στις επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη και μετά το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών. Χαρακτηριστικά είπε για τη δεξιά πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας και την έννοια του κέντρου ότι «πρέπει να επέλθει μία ισορροπία μεταξύ αυτών των δύο συνιστωσών. Άλλο διεύρυνση και άλλο το ξεχείλωμα. Εγώ είμαι υπέρ της διεύρυνσης αλλά όχι υπέρ του ξεχειλώματος».
Διαβάστε επίσης: Ο Βορίδης «αγχώνεται» για το «Κέντρο» και αποθεώνει τον Μητσοτάκη (Video)
Βορίδης: Κυβερνάει και η δεξιά
Στο ερώτημα του Νικήτα Κακλαμάνη απάντησε σε συνέντευξη του ο Μάκης Βορίδης, ο οποίος ανέφερε ότι εννοείται ότι κυβερνάει και η δεξιά, αλλά παράλληλα εκθείασε τον πολιτικό προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Χαρακτηριστικά, σημείωσε ότι «ο πρωθυπουργός έχει πετύχει κάτι που είναι εξαιρετικό και δύσκολο, έχει καταφέρει να συνθέσει μέσα σε ένα κυβερνητικό πρόγραμμα αιτήματα και ευαισθησίες που προφανώς αφορούν τη Δεξιά (μεταναστευτικό, νόμος και τάξη, χαμηλοί φορολογικοί συντελεστές, οικονομική ελευθερία) αλλά ταυτόχρονα, ασκεί κοινωνικές πολιτικές και υποστηρίζει οικονομικά ασθενέστερες τάξεις».
Επίσης ο Μάκης Βορίδης τόνισε για το κέντρο είναι «ένας χώρος που δεν μπορεί να προσδιοριστεί ιδεολογικοπολιτικά. Το κέντρο είχε μία αυθυπαρξία και μία οντότητα τη χρονική στιγμή που υπήρχαν μεγάλα ζητήματα που το διαφοροποιούσαν. Όταν λύθηκε το πολιτειακό ζήτημα στην Ελλάδα, ουσιαστικά η ύπαρξη του κέντρου εξαϋλώθηκε. Στις μέρες μας λέμε κέντρο τους μη ιδεολογικά αγκυρωμένους ψηφοφόρους, δηλαδή μεταβαλλόμενους ψηφοφόρους».
Σαμαράς: Η Νέα Δημοκρατία κινδυνεύει από τον εαυτό της
Υπενθυμίζεται ότι και ο Αντώνης Σαμαράς έχει ασκήσει έντονη κριτική στις επιλογές Μητσοτάκη μετά το δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, καθώς είχε αναφέρει ότι «οι ψηφοφόροι διεμήνυσαν ότι η κοινωνία μετακινείται δεξιότερα», προσθέτοντας ότι «η ΝΔ κινδυνεύει μόνο από τον εαυτό της και την εμμονή προς το πολιτικό κέντρο. «Η ΝΔ δεν κινδυνεύει από τα σημερινά κόμματα που βρίσκονται δεξιότερά της. Κινδυνεύει μόνο από τον εαυτό της. Όταν στοχεύει αποκλειστικά στο «κέντρο» – τη στιγμή που η κοινωνία κινείται δεξιότερα – κινδυνεύει να χάσει την ισορροπία της».