Εάν το ερώτημά σας για τις επόμενες ημέρες είναι «αν βρέξει, αν χιονίσει ή αν βγάλει ήλιο» οι μετεωρολόγοι έχουν συμφωνήσει πως η απάντηση είναι «χιόνι» με ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ το ερώτημα που παραμένει είναι έως πιο υψόμετρο.
Εξάλλου ο Φεβρουάριος μας έχει συνηθίσει σε αυτόν τον καιρό, αλλά αυτή τη φορά υπάρχουν φωνές που λένε πως η εισβολή του πολικού ψύχους θα είναι από αυτές που «δεν βλέπουμε συχνά στη χώρα».
Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους και συγκεκριμένα ακούγοντας τον Κλέαρχο Μανουσάκη αλλά και τον Τάσο Αρνιακό, η αισθητή αλλαγή του καιρού θα ξεκινήσει την Τετάρτη από την Πίνδο και συγκεκριμένα από περιοχές ανατολικά της Πίνδου ενώ οι χιονοπτώσεις θα κατέβουν και προς Αττικοβοιωτία και Εύβοια. Με απλά λόγια η μεγάλη αισθητή αλλαγή του καιρού θα ξεκινήσει την Τετάρτη προς την Τσικνοπέμπτη.
Όπως αναφέρει ο Κλέαρχος Μανουσάκης σε ανάρτησή του, το κύμα αυτό θα χαρακτηρίζεται από «εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες» προειδοποιώντας τους αγρότες για παγετό. Προειδοποιεί επίσης και όσους μετακινηθούν να ενημερώνοντας από τα μετεωρολογικά δελτία και να είναι είναι εφοδιασμένοι με αλυσίδες.
Διαβάστε επίσης: Καιρός: Βροχερή Δευτέρα με πτώση της θερμοκρασίας – Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν (LIVE)
Όπως αναφέρεται δεν αποκλείεται στη βόρεια Ελλάδα να δούμε θερμοκρασίες ακόμη και μείον δέκα αλλά και μείον δώδεκα βαθμούς Κελσίου.
Η βουτιά πάντως της Θερμοκρασίας – όπως όλοι συνηγορούν – θα γίνει την Τετάρτη αλλά και την Τσικνοπέμπτη.
Χιόνια στην Αττική
Στο ερώτημα αν δούμε χιόνι στο κέντρο της Αθήνας οι απόψεις διίστανται αφού σύμφωνα με τις πιο ενημερωμένες προγνώσεις αναφέρεται ότι το κύμα κακοκαιρίας θα μεταφερθεί προς την Τουρκία. Στον ΑΝΤ1, ο Τάσος Αρνιακός σημείωσε πως αυτή την ώρα χιονίζει στον Έβρο στα 75 μέτρα υψόμετρο. Ο ίδιος δεν αναμένει χιόνι στο κέντρο της Αθήνας, αυτό ωστόσο θα επιβεβαιωθεί τα επόμενα 24ωρα. Αναφέρεται πάντως χαρακτηριστικά πως ακόμα και ως την Κρήτη θα δουν χιόνια από τα 200μ υψόμετρο και πάνω.
Στην Αττική θα αρχίσει να χιονίζει τη νύχτα της Τετάρτης, στα βόρεια, και προς τα ξημερώματα της Τσικνοπέμπτης και προς τα βόρεια προάστια, από την Κηφισιά και πιο βόρεια και μέσα στην Τσικνοπέμπτη αλλά και το μεσημέρι της Παρασκευής κατά διαστήματα χιονοπτώσεις θα δέχονται και άλλες περιοχές του νομού Αττικής, ίσως πιο κεντρικές, με έμφαση όμως τα ανατολικά και βόρεια τμήματα .
Στην ανατολική και βόρεια Αττική θα έχουμε χιονοπτώσεις μέχρι και το μεσημέρι της Παρασκευής. Ωστόσο δεν φαίνεται να έχουμε ακραίες καταστάσεις λόγω χιονιά, ενώ το οδικό δίκτυο ίσως αντιμετωπίσει προβλήματα από τη Μαλακάσα και πιο βόρεια.
Στο κέντρο της πόλης υπάρχει πιθανότητα να δούμε κάποιες χιονοπτώσεις αλλά θα δυσκολευτεί πολύ να το στρώσει.
Ωστόσο όλοι συνηγορούν πως οι θερμοκρασίες θα είναι συνεχώς χαμηλές και η αίσθηση ακόμα πιο χαμηλή.
Η ανάρτηση του Κλέαρχου Μαρουσάκη:
Εντυπωσιακά τα στοιχεία που πήραμε πριν λίγο από τα προγνωστικά μας συστήματα όπου παρατηρούμε (χάρτης 1) την πολική αέρια μάζα να έρχεται με εξαιρετική δυναμική θερμοκρασιακά με την ισόθερμη του -14° με -15° στα 1500 μέτρα να εισβάλει στα βορειοανατολικά της χώρας μας.
Η κακοκαιρία αυτή θα φέρει πολλές εκπλήξεις κατά τη γνώμη μου τόσο ως προς τις χιονοπτώσεις αλλά και ως προς τις εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες.
Οι αγρότες μας θα πρέπει να προετοιμαστούν για μια μεγάλη περίοδο με θερμοκρασίες που θα οδηγούν σε σχηματισμό παγετού, ενώ όσοι σχεδιάζουν μετακινήσεις στο οδικό δίκτυο θα πρέπει να ενημερώνονται τόσο από τα νεότερα μετεωρολογικά δελτία, όσο και για την διαδρομή που σχεδιάζουν να ακολουθήσουν για το τι ενδέχεται να συναντήσουν.
Θυμηθείτε…
Οι αντιολισθητικές αλυσίδες ή οποιοδήποτε άλλο αποδεκτό αντιολισθητικό μέσο, θα πρέπει να υπάρχουν στο όχημά μας και το κυριότερο να γνωρίζουμε να τα τοποθετούμε.
Στον χάρτη 2, μπορούμε να δούμε την υετική αποτύπωση από Τετάρτη μέχρι και Πέμπτη πρωί μεσημέρι περίπου, όπου οι θερμοκρασίες ευνοούν για χιόνι πολύ χαμηλά.
Το να βλέπεις μια τέτοια κατάσταση 10 και πλέον ημέρες πριν, μας γεμίζει δύναμη και αισιοδοξία για να συνεχίσουμε το πολύ δύσκολο αυτό έργο μας, πόσο μάλλον όταν πηγαίνεις κόντρα σε όλες τις εκτιμήσεις μερικές από τις οποίες κάνανε λόγο για ανοιξιάτικες συνθήκες!
Έχουμε μπροστά μας την πιο αξιόλογη ψυχρή εισβολή για τον φετινό χειμώνα και όχι μόνο.
Μεγάλο ερωτηματικό πως θα συμπεριφερθεί η θάλασσα κυρίως του Αιγαίου σε μια τόσο δυναμική από πλευράς ψύχους κατάσταση, κάτι που θα κρίνει πολλά στο θέμα των χιονοπτώσεων.
Θυμηθείτε….
Το Μετεωρολογικά μοντέλα τα βρίσκουν “σκούρα” στην αλληλεπίδραση της κατώτερης ατμόσφαιρας με την επιφάνεια της θάλασσας.
Επίσης οι υετικοί χάρτες δεν συμπεριφέρονται το ίδιο όταν έχεις μια τόσο ψυχρή χαμηλή ατμόσφαιρα όπου αλλάζει εντελώς η ερμηνεία μιας υετικής κλίμακας ενός προγνωστικού μοντέλου.