Και τώρα… μνημόνιο

Και τώρα… μνημόνιο

Μπορεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη να έχει εγγράψει στον επιστημονικής φαντασίας προϋπολογισμό για το 2021, προσχέδιο του οποίου κατέθεσε πριν από μερικές ημέρες στη Βουλή, ανάπτυξη έως και 7,5% για το 2021 πατώντας πάνω στα κονδύλια του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάπτυξης, η Ευρωπαϊκή Ένωση όμως βάζει όρους για την εκταμίευση των χρημάτων αυτών

Όρους που βλέποντάς τους ακόμη και τα «σοφά» στελέχη της πλατείας Συντάγματος διαπερνώνται από ένα σύγκρυο αγωνίας.

Από αυτή την εβδομάδα βρίσκεται στην Αθήνα και ξεψαχνίζει τα υπουργεία μια ομάδα των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών, αρχίζοντας τις διαπραγματεύσεις για την 8η μεταμνημονιακή αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

Είναι πλέον φανερό ότι οι κυριότεροι δείκτες της ελληνικής οικονομίας κινούνται ήδη στα κόκκινα με αρνητικές προοπτικές για το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο.

Η κατάσταση εκτιμάται από του ευρωπαίους αξιωματούχους ως μαύρη. Το πρωτογενές έλλειμμα μαμούθ που προβλέπει ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους προκαλεί τέτοιο φόβο στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο που αρχίζουν να μιλούν ήδη για όρους με τους οποίους θα δοθούν τα κονδύλια για την ανάπτυξη.

Και είναι οι όροι αυτοί που κάνουν τα στελέχη της κυβέρνησης Μητσοτάκη να μην κοιμούνται πλέον τα βράδια. Όροι δυσβάστακτου μνημονίου που απαιτούν μεταρρυθμίσεις πριν να μπουν τα χρήματα στα ελληνικά ταμεία.

Μα η ελληνική οικονομία θα εισέλθει στο 2021 με κατεστραμμένη την οικονομία της. Πως θα μπορέσει ο Σταϊκούρας, ο Βρούτσης, ο Γεωργιάδης και η παρέα τους να εφαρμόσουν το σχέδιο Πισσαρίδη χωρίς να προκαλέσουν τσουνάμι αντιδράσεων;

Πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη που παρέλαβε μια οικονομία σε ανάπτυξη στις εκλογές του 2019 και την έστειλε στην ύφεση μέσα σε πέντε μήνες πολύ πριν την πανδημία του κορονοϊού θα καταφέρει να περάσει τα νέα μέτρα λιτότητας σε μια φτωχοποιημένη κοινωνία;

Ο Μητσοτάκης και οι «άριστοι» υπουργοί του έχουν αποδυθεί σε απίθανο επικοινωνιακό μπαράζ fake καλών ειδήσεων για τις προοπτικές του 2021.

Αναμένοντας τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου, οι δείκτες του οποίου εκτιμώντα πως θαα είναι οι χειρότεροι μεταπολεμικά, ένας φόβος πλανάται πάνω από την ελληνική κοινωνία. Ο φόβος της φτώχειας που για ακόμη μια φορά κυβέρνηση της Δεξιάς επιβάλει στον ελληνικό λαό.

Και ο φόβος αυτός δημιουργεί αντιδράσεις που καμία κυβέρνηση, όσα κατασταλτικά μέτρα και αν λάβει, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει.

documentonews.gr

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter