Και τρίτη αναβολή στην αύξηση του κατώτατου μισθού από την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Κακά νέα για τους μισθωτούς και ειδικά για εκείνους που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό περιλαμβάνει το νέο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας.

Σύμφωνα με διάταξη του πολυνομοσχεδίου το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή αργά το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, δόθηκε και τρίτη αναβολή στην αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού, αυτή τη φορά με πρόβλεψη για εκκίνηση της διαδικασίας τον προσεχή Μάρτιο και με ορίζοντα ολοκλήρωσής της τον Ιούλιο του 2021.

Να θυμηθούμε ότι ο κατώτατος μισθός, μετά από μια 10ετία μειώσεων, αυξήθηκε για πρώτη φορά κατά 11% τον Φεβρουάριο 2019, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, φτάνοντας τα 650 ευρώ, με παράλληλη κατάργηση του υποκατώτατου που ίσχυε ειδικώς για τους νέους. Κι ενώ ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε την έναρξη των διαδικασιών διαβούλευσης για νέα αύξηση του κατώτατου μισθού τον Φεβρουάριο του 2020, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, λαμβάνοντας υπόψη της τις αντιδράσεις των εργοδοτών στην μεγάλη, κατά ΣΕΒ, αύξηση του κατώτατου μισθού που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ την προηγούμενη χρονιά, «παρέλειψε» να ξεκινήσει εγκαίρως τη διαδικασία.

Ένα μήνα μετά, τον Μάρτιο του 2020, ενέσκυψε η πανδημία και βρέθηκε έτσι και το πρόσχημα για να δοθούν στη διαδικασία αλλεπάλληλες αναβολές. Τον Μάρτιο του 2020 ανακοινώθηκε η πρώτη αναβολή της διαδικασίας για τον Σεπτέμβριο, το Σεπτέμβριο ανακοινώθηκε η δεύτερη αναβολή για το Νοέμβριο και την περασμένη Παρασκευή νομοθετήθηκε η τρίτη αναβολή με την οποία η έναρξη της διαδικασίας μετατίθεται για τον προσεχή Μάρτιο και ο ορίζοντας τερματισμός της τοποθετείται στο δεύτερο 15ήμερο του Ιουλίου 2021.

Η διαδικασία αύξησης του κατώτατου μισθού προβλέπει ότι η τριμελής Επιτροπή Διαβούλευσης (Πρόεδρος ΟΜΕΔ και εκπρόσωποι των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας) αποστέλλουν πρόσκληση προς συγκεκριμένους επιστημονικούς και ερευνητικούς οργανισμούς, μεταξύ των οποίων, η Τράπεζα της Ελλάδος, η ΕΛΣΤΑΤ, ο ΟΑΕΔ, το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ, το Ινστιτούτο ΙΜΕ της ΓΣΕΒΕΕ, το ΙΟΒΕ, το Ινστιτούτο του ΣΕΤΕ κλπ που αναλαμβάνουν να συντάξουν έκθεση για την αξιολόγηση του ήδη υπάρχοντος κατώτατου μισθού και να κάνουν προτάσεις για την αναπροσαρμογή του. Καθώς όμως οι φορείς αυτοί διαμορφώνουν τις προτάσεις τους με βάση την κατάσταση και τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, μετά από μια χρονιά πολεμικής ύφεσης της τάξης του 11% η οποία θα έχει συνέχεια και στο πρώτο τρίμηνο του 2021, είναι απίθανο να δούμε προτάσεις για αύξηση του κατώτατου μισθού.

Και είναι απίθανο δεδομένου κιόλας του ότι ο πιο βασικός συντελεστής για την προς τα πάνω αναθεώρηση του κατώτατου μισθού είναι ο δείκτης ανεργίας, αλλά η ανεργία αναμένεται ότι έως τον προσεχή Μάρτιο θα έχει αυξητικές τάσεις (ήδη τον Νοέμβριο είχαμε μεγάλη αύξηση κατά 10.51% ή κατά 110.000 περίπου άτομα, του αριθμού των εγγεγραμμένων ανέργων στον ΟΑΕΔ, δηλαδή του αριθμού των ατόμων που δεν έχουν και αναζητούν εργασία).

Συνεπώς, σκόπιμο είναι να μην τρέφουμε απατηλές ελπίδες για αύξηση του κατώτατου μισθού μέσα στο 2021, ειδικά από μια κυβέρνηση ΝΔ…

Ετικέτες