Και το Ιράν ρίχνει τους τόνους: Δεν θέλαμε να σκοτώσουμε Αμερικανούς

Και το Ιράν ρίχνει τους τόνους: Δεν θέλαμε να σκοτώσουμε Αμερικανούς

Ο επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης, του ιδεολογικού στρατού του Ιράν, δήλωσε σήμερα, Κυριακή, στο Κοινοβούλιο πως σκοπός των πληγμάτων της 8ης Ιανουαρίου εναντίον αμερικανικών στόχων στο Ιράκ δεν ήταν να «σκοτώσουν στρατιώτες του εχθρού».

«Ο σκοπός μας δεν ήταν αληθινά να σκοτώσουμε στρατιώτες του εχθρού, αυτό δεν ήταν σημαντικό», δήλωσε ο υποστράτηγος Χοσεΐν Σαλαμί στη διάρκεια μιας κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίασης του ιρανικού Κοινοβουλίου, σύμφωνα με αποσπάσματα βίντεο που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

«Οι υλικές καταστροφές (που προκλήθηκαν από τα πυραυλικά πυρά) ήταν γιατί θέλαμε να πούμε πως είμαστε τόσο ανώτεροι από τον εχθρό ώστε μπορούμε να πλήξουμε οποιοδήποτε σημείο επιλέγουμε εμείς», πρόσθεσε ο επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης.

Στις 8 Ιανουαρίου, πύραυλοι εκτοξεύθηκαν εναντίον δύο βάσεων όπου σταθμεύουν αμερικανικές δυνάμεις στο δυτικό και βόρειο Ιράκ, σε αντίποινα για τη δολοφονία του στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, επικεφαλής των εξωτερικών επιχειρήσεων των Φρουρών, ο οποίος σκοτώθηκε από αμερικανική αεροπορική επιδρομή στις 3 Ιανουαρίου στη Βαγδάτη.

Τα πλήγματα δεν προκάλεσαν θύματα.

Ο στρατηγός Σαλαμί κλήθηκε να καταθέσει στο Κοινοβούλιο μετά την παραδοχή των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων χθες, Σάββατο, ότι «κατέρριψαν από λάθος» ένα ουκρανικό πολιτικό αεροσκάφος μερικές ώρες μόνο μετά τα πυρά των ιρανικών πυραύλων εναντίον βάσεων στο Ιράκ.

Οι 176 άνθρωποι που επέβαιναν στο Μπόινγκ 737 της Ukraine International Airlines το οποίο είχε μόλις απογειωθεί από την Τεχεράνη σκοτώθηκαν στην τραγωδία, για την οποία ο στρατηγός Αμιραλί Χατζιζαντέχ, επικεφαλής του αεροδιαστημικού τομέα των Φρουρών, ανέλαβε πλήρως την ευθύνη.

Το Ιράν κάλεσε ξένους ειδικούς, κυρίως από τον Καναδά (πολλοί πολίτες του οποίου επέβαιναν στο αεροσκάφος), τις Ηνωμένες Πολιτείες (τη χώρα όπου κατασκευάστηκε το αεροσκάφους), την Ουκρανία και τη Γαλλία (τη χώρα όπου κατασκευάστηκαν οι κινητήρες του αεροσκάφους), να συμμετάσχουν στην έρευνα.

«Δεν αγγίξαμε τίποτα», διαβεβαίωσε τους βουλευτές ο στρατηγός Σαλαμί, «δεν μετακινήσαμε τα συντρίμμια του αεροσκάφους, δεν τροποποιήσαμε τη σκηνή (το σημείο πρόσκρουσης του αεροσκάφους στο έδαφος), δεν μετακινήσαμε το σύστημα αεροπορικής άμυνας (απ΄όπου εκτοξεύθηκε ο πύραυλος που κατέρριψε το αεροσκάφος), ούτε τροποποιήσαμε τις ενδείξεις των ραντάρ», είπε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter