Αν υπήρχε βραβείο «Fake News», η Νέα Δημοκρατία θα ήταν αδιαφιλονίκητο φαβορί για την κατάκτησή του.
Αυτή τη φορά, αφορμή κατέστη ένα πρόβλημα που αντιμετώπισε η «Μακεδονική Εταιρεία – ΜΕΛ ΑΕ», με τις επιφυλάξεις των κινεζικών αρχών για την κατοχύρωση του σήματός της. Αυτές τις επιφυλάξεις, η Μαρία Σπυράκη, τις απέδωσε στη… Συμφωνία των Πρεσπών. Ωστόσο, η ανακοίνωση της εταιρείας, που αναφέρει τι ακριβώς συμβαίνει, διαψεύδει εκκωφαντικά την Πειραιώς και τα δημοσιεύματα που ακολούθησαν.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η ΜΕΛ, είναι μία από τις µεγαλύτερες ευρωπαϊκές βιοµηχανίες παραγωγής ανακυκλωµένου χαρτονιού. Τον περασµένο Φεβρουάριο επιχείρησε να καταχωρίσει το εµπορικό της σήµα στην Κίνα. Έτσι, κατέθεσε στους Κινέζους τα έγγραφα που πιστοποιούν ότι το brand της είναι κατοχυρωµένο τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο, ακόµα και στις ΗΠΑ.
Όμως, το αίτημά της απορρίφθηκε στο πλαίσιο της τακτικής που ακολουθεί το Γραφείο Εµπορικών Σηµάτων της Κίνας εδώ και χρόνια. Τι ακριβώς περιλαμβάνει αυτό; Περίπου από τις αρχές της δεκαετίας, δε δέχεται την καταχώριση εµπορικών σηµάτων µε τον όρο «Μακεδονία» («µακεδονικός/ή» κτλ), δίχως τη σύµφωνη γνώµη των δύο χωρών.
Αμέσως, μόλις ενημερώθηκε το υπουργείο Εξωτερικών, κινητοποιήθηκε κάνοντας ένσταση επί της απόφασης απόρριψης. Όπως αναφέρουν πηγές από την εταιρεία, το ζήτηµα θα έχει θετική κατάληξη και η εταιρεία θα καταφέρει τελικά να δραστηριοποιηθεί στην κινεζική αγορά.
Η ανακοίνωση της εταιρείας
«Σχετικά µε την πληθώρα δηµοσιευµάτων που αφορούν στην εταιρεία µας και µε σκοπό την ανάδειξη της πραγµατικής διάστασης του θέµατος, δηλώνουµε προς κάθε κατεύθυνση πως το κινεζικό κράτος ουδέποτε απέκλεισε συναλλαγές µεταξύ της εταιρείας µας και κινεζικών εταιρειών. Στη διαδικασία κατοχύρωσης της επωνυµίας µας παγκόσµια και ύστερα από σειρά επιτυχηµένων αιτήσεων τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αµερική και Αυστραλία οι κινεζικές υπηρεσίες εξέφρασαν κάποιες επιφυλάξεις οι οποίες βάσει των σχετικών εγγράφων ουδόλως σχετίζονται µε την πρόσφατη συµφωνία.
Ύστερα από ενηµέρωση, αρµοδίως, του ελληνικού ΥΠΕΞ, τους παράγοντες του οποίου ευχαριστούµε για τα άµεσα αντανακλαστικά, προχωρήσαµε στις ενδεδειγµένες ενέργειες για ευτυχή κατάληξη της υπόθεσης» αναφέρεται στην ανακοίνωση της εταιρείας.
Η Μακεδονική Εταιρεία Χάρτου ιδρύθηκε το 1964 στην Πάτρα από τον Γεώργιο Λαδόπουλο. Το 1967 µετέφερε την έδρα της στο Βιοµηχανικό Πάρκο Θεσσαλονίκης. Aπό το 2012 αποτελεί µέλος του τουρκικού οµίλου ΡΑΚ GROUP B.V.
Τι είχε πει η ΝΔ
Το θέµα της ΜΕΛ και τα προβλήµατά της µε τις κινεζικές υπηρεσίες για την κατοχύρωση της «µακεδονικής» είχε επιχειρήσει να… αναδείξει, προς όφελός της, η ΝΔ, δια στόματος της Μαρίας Σπυράκη, χωρίς να δώσει στη δηµοσιότητα το όνοµα της εταιρείας.
Η κ. Σπυράκη, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, τον περασμένο Μάρτιο είχε κάνει λόγο για χαρακτηριστική περίπτωση των ζητηµάτων που προκύπτουν από την εφαρµογή της Συµφωνίας των Πρεσπών.
«Χωρίς να αποκαλύψουμε το όνομα της επιχείρησης, σας ενημερώνω ότι έχουμε στη διάθεση μας απόρριψη από την πλευρά της Κίνας αιτήματος ελληνικής εταιρείας για τη χρήση του όρου «μακεδονικός» για τα προϊόντα της, με το αιτιολογικό ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς την άδεια της γειτονικής χώρας. Η απόρριψη έχει ημερομηνία 23 Φεβρουαρίου 2019» είπε η κυρία Σπυράκη
«Με τη Συμφωνία των Πρεσπών, η κυβέρνηση άφησε σε εκκρεμότητα για τρία χρόνια το ζήτημα των εμπορικών ονομασιών, των εμπορικών σημάτων και των επωνυμιών για τα προϊόντα της Μακεδονίας μας. Οι ελληνικές επιχειρήσεις καταβάλλουν ήδη το κόστος αυτής της επιζήμιας συμφωνίας», πρόσθεσε.
Όχι πως ξαφνιαστήκαμε δηλαδή…
Φωτογραφία: Melpaper.com