Και με τα του… διαστήματος θα καταπιάνεται πλέον ο Κωνσταντίνος Συνολάκης, καθώς με απόφαση του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης ορίστηκε μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ελληνικού Κέντρο Διαστήματος.
Ο γνωστός καθηγητής, που διατηρεί στενούς δεσμούς με την οικογένεια Μητσοτάκη εδώ και χρόνια (σ.σ άλλωστε τον είχε βαφτίσει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης) εκτός από την πρόσφατη τοποθέτησή του ως προέδρου στην Ειδική Επιστημονική Επιτροπή για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής θα προσφέρει τις υπηρεσίες του (άραγε ποιες θα είναι αυτές;) και στο Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος.
Η επιλογή του Συνολάκη προκάλεσε πολλά ερωτήματα αλλά και μια σαφέστατη έκπληξη. Ο καθηγητής που είναι και τοποθετημένος μεταξύ άλλων και στο Δ.Σ του Ιδρύματος Κωνσταντίνου Μητσοτάκη γιατί να οριστεί μέλος σε ένα Κέντρο κυρίως για τη διαστημική πολιτική;
Τη… «μητσοτακική» αυτή τοποθέτηση σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω του τομεάρχη Ψηφιακής Πολιτικής του, Μάριου Κάτση. Αφού αναφέρει ότι προκαλεί αρνητική εντύπωση πως «κανένα μέλος του νέου Διοικητικού Συμβουλίου δεν έχει εμπειρία από επιχειρηματικότητα στον τομέα της διαστημικής, παρόλο που οι επιχειρήσεις του κλάδου στην Ελλάδα αποτελούν πια κινητήριο δύναμη για την ανάπτυξη της διαστημικής τεχνολογίας και εφαρμογών, ενώ η δραστηριότητά τους στηρίζεται ολοένα και περισσότερο από την E.S.A.» γράφει για τον «πανταχού παρόντα» κ. Συνολάκη: «ο οποίος, πέραν του ότι δεν έχει στο βιογραφικό του καμία ερευνητική δραστηριότητα στο πεδίο του διαστήματος, έχει ταυτόχρονα τοποθετηθεί ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, αλλά και ως πρόεδρος της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής».
«Είναι αυτός που έλεγε το 2018 ότι το Μάτι την ημέρα της καταστροφικής, φονικής πυρκαγιάς, θα μπορούσε να είχε εκκενωθεί σε 30 λεπτά», τονίζει ενώ συνεχίζει πως, «ενώ ένα χρόνο αργότερα “ανακάλυψε” μαζί με τον κουμπάρο του, Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη, ότι η τραγωδία στο Μάτι ήταν αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής».
Τονίζει επίσης ότι «Πρόκειται για ένα ζήτημα κατάληψης πολλαπλών θέσεων στον κρατικό μηχανισμό από ένα πρόσωπο που έχει στενή σχέση με τον Πρωθυπουργό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αμεροληψία στη συμμετοχή στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, αλλά και τη δυνατότητα επαρκούς εκτέλεσης όλων των καθηκόντων που του έχουν ανατεθεί».
«Ένα ζήτημα ηθικής τάξης, που “φωνάζει” από μακριά ότι πρόκειται για εξαργύρωση της στήριξης που παρείχε στον κ. Μητσοτάκη, συμμετέχοντας εκούσια στο φθηνό, επικοινωνιακό σόου με επιστημονικό μανδύα που ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έστησε, προκειμένου να τυμβωρυχήσει μικροπολιτικά στα θύματα της πυρκαγιάς», καταλήγει.