Και στο βάθος Σούπερ Λίγκα με 18 ομάδες

Και στο βάθος Σούπερ Λίγκα με 18 ομάδες

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο (νέας) αναδιάρθρωσης των επαγγελματικών κατηγοριών παρά τις αντιδράσεις της Νοva

Το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν μπορεί να… συνοδεύεται από τη λέξη προγραμματισμός. Συνήθως όλα γίνονται στο πόδι και χωρίς μελέτες, ακόμη και σοβαρά πρότζεκτ όπως η αναδιάρθρωση των κατηγοριών. Τον Απρίλιο του 2019 κλείδωσε ότι την τρέχουσα σεζόν η Σούπερ Λίγκα 1 θα διεξαχθεί με 14 ομάδες και λίγες εβδομάδες αργότερα αποφασίστηκε μία σημαντική καινοτομία στην προοπτική της αναβάθμισης του «προϊόντος»: ο τίτλος και ο υποβιβασμός κρίνονται σε αγώνες κατάταξης (πλέι οφ – πλέι άουτ). Ηταν μια μίνι επανάσταση για τα δεδομένα του ελληνικού πρωταθλήματος, καθώς οι Βig 4 θα παίξουν μεταξύ τους από τέσσερις φορές και ο ποδοσφαιρικός μαραθώνιος θα είναι πιο ελκυστικός για τους φιλάθλους και τους χορηγούς. Αυτή η επανάσταση ενδέχεται να πνιγεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες…

Πρώτη και τελευταία;

Τα πλέι οφ και τα πλέι άουτ, λόγω της πανδημίας, δεν έφεραν την… άνοιξη στη Σούπερ Λίγκα. Ισως μάλιστα να είναι η πρώτη και η τελευταία φορά που διεξάχθηκαν. Κι αυτό διότι στον συνεταιρισμό υπάρχει ένα ισχυρό παραγοντικό ρεύμα που στέκεται στο πλευρό των ομάδων της Σούπερ Λίγκας 2 και τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής πρωταθλήματος με 18 ομάδες! Για να συμβεί αυτό δεν θα υποβιβαστεί καμία ομάδα από τη ΣΛ1 και θα ανέβουν τέσσερις από τη δεύτερη κατηγορία (ΠΑΣ Γιάννινα, Απόλλων, Χανιά και Λεβαδειακός)!

Σε πρώτη φάση για να προχωρήσει η αναδιάρθρωση πρέπει να τροποποιηθεί η προκήρυξη του πρωταθλήματος της ΣΛ1 και απαιτείται να ψηφίσουν υπέρ της 11 από τους 15 εκπροσώπους που συμμετέχουν στο ΔΣ του συνεταιρισμού (15η είναι η ΕΠΟ). Θεωρείται πάντως εξαιρετικά δύσκολο να ψηφιστεί μια τέτοια πρόταση, καθώς είναι κόντρα η Νοva.

Ανοιχτά υπέρ της αναδιάρθρωσης από τους μεγάλους είναι ο ΠΑΟΚ και ο Παναθηναϊκός. Ειδικότερα ο Γιάννης Αλαφούζος φέρεται να έχει κάνει και επαφές με κυβερνητικά στελέχη (όχι με τον Λ. Αυγενάκη) για να προχωρήσει ο νέος ανασχεδιασμός των επαγγελματικών κατηγοριών. Τον τελικό λόγο θα έχει η ΕΠΟ και οι αποφάσεις θα ληφθούν μέσα στον Ιούλιο. Με κινήσεις πάντως του ποδαριού το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν πρόκειται να δει προκοπή. Την τελευταία εξαετία το πρωτάθλημα της ΣΛ1 έχει γίνει… λάστιχο, καθώς έχει διεξαχθεί με 18, με 16 και με 14 ομάδες! Χρειάζεται ένα πλάνο τριετίας ή και πενταετίας που δεν θα το ακουμπήσει κανένας και θα υλοποιηθεί.

Το ιστορικό

Αυτή η κατάσταση (των τακτικών αναδιαρθρώσεων) κρατάει χρόνια. Η Α΄ Εθνική δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 1959 και το καλοκαίρι του 1967 επιβλήθηκε μια αιφνιδιαστική αλλαγή στη δομή των πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου. Η Γ΄ Εθνική, η οποία μετρούσε μόλις δύο περιόδους ύπαρξης, καταργήθηκε και στη θέση της «φυτεύτηκε» το Ειδικό Πρωτάθλημα για την άνοδο

Την τελευταία εξαετία το πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας 1 έχει γίνει… λάστιχο, καθώς έχει διεξαχθεί με 18, με 16 και με 14 ομάδες στη Β΄ Εθνική. Την ίδια περίοδο οι όμιλοι της Β΄ Εθνικής μειώθηκαν από τρεις σε δύο. Το 1969 ξαναέγιναν τρεις και παρέμειναν έτσι για μία εξαετία.

Το 1975 αποφασίστηκε εντελώς αιφνιδιαστικά να μειωθούν κατά δύο οι ομάδες της Α΄ Εθνικής κι αυτή η αλλαγή συνδυάστηκε με παράλληλη μείωση των ομίλων της Β΄ Εθνικής από τρεις σε δύο. Για την αναδιάρθρωση του ’75 τα σωματεία του Ολυμπιακού Βόλου και του Αιγάλεω, τα οποία συμπλήρωσαν τον αριθμό των πέντε αντί των τριών υποβιβασθέντων, διαμαρτυρήθηκαν έντονα. Δεν βρήκαν το δίκιο τους, ωστόσο μόλις έναν χρόνο αργότερα, το 1976, οι αρμόδιοι παράγοντες της ομοσπονδίας κατόπιν πρωτοβουλίας του τότε υφυπουργού Αθλητισμού Αχιλλέα Καραμανλή επανέφεραν τον αριθμό των ομάδων της Α΄ Εθνικής σε 18. Η απόφαση προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις, αφού με την προσθήκη των δύο επιπλέον ομάδων απέφευγε τον υποβιβασμό ο Πανσερραϊκός, ο οποίος είχε στενή σχέση με την πολιτική ηγεσία ως ποδοσφαιρικός εκπρόσωπος της γενέτειρας του τότε πρωθυπουργού.

Το 1983, το 1988 και το 1989 υπήρξαν τρεις αναδιαρθρώσεις, με τη μείωση αρχικά των ΠΑΕ της Α΄ Εθνικής σε 16, την ενοποίηση των δύο ομίλων της Β΄ Εθνικής σε πανελλήνιο όμιλο και την εισαγωγή δύο ομίλων στη Γ΄ Εθνική, ενώ το 1999 αναγγέλθηκε μια πολυδιαφημισμένη αναδιάρθρωση που περιλάμβανε σε βάθος τριετίας σταδιακή μείωση των ομάδων στα επαγγελματικά πρωταθλήματα. Το πλάνο ήταν βασισμένο σε σχέδιο που επεξεργάστηκε για λογαριασμό της ΕΠΑΕ μια εξειδικευμένη εταιρεία. Στην πράξη όμως δεν υλοποιήθηκε και για μία μόνο σεζόν (2000-01) ίσχυσε μια απλή μετονομασία των πρωταθλημάτων που τον επόμενο χρόνο καταργήθηκε.

Το 2010 ο πρόεδρος της ΕΠΟ Σοφοκλής Πιλάβιος ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση των κατηγοριών, η οποία οριστικοποιήθηκε το 2013 (με πρόεδρο της ομοσπονδίας τον Γιώργο Σαρρή!) και προέβλεπε αύξηση των ΠΑΕ της Σούπερ Λίγκας από 16 σε 18, επάνοδο του θεσμού των δύο ομίλων στη Β΄ Εθνική (τουλάχιστον για την περίοδο 2013-14) και συγχώνευση της Γ΄ Εθνικής, που τότε ήταν ημιεπαγγελματική, με την ονομασία Φούτμπολ Λιγκ 2.

Με την αναδιάρθρωση που έγινε νόμος του κράτους τον Μάιο του 2019 επανήλθαν οι τρεις επαγγελματικές κατηγορίες στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Η αναδιάρθρωση περιλάμβανε τη δημιουργία μιας νέας Α2 Εθνικής Επαγγελματικής Κατηγορίας με αποτέλεσμα τον υποβιβασμό της Β΄ Εθνικής (Φούτμπολ Λιγκ) και της Γ΄ Εθνικής Ερασιτεχνικής Κατηγορίας σε τρίτο και τέταρτο επίπεδο αντίστοιχα.

Ετικέτες

Documento Newsletter