Και σε «νεκρές» εταιρείες βρίσκει κεφάλαια η… οικονομολόγος Μαρέβα

Και σε «νεκρές» εταιρείες βρίσκει κεφάλαια η…  οικονομολόγος Μαρέβα

Κανέναν κάτοικο αυτής της χώρας δεν θα απασχολούσε τι κάνει η Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη αν δεν ήταν κ. Μητσοτάκη. Αν έχει επιχειρήσεις, πού τις έχει, αν έχει σπίτια στον Σηκουάνα ή offshore στην Καραϊβική. 

Επίσης η ενασχόληση με την κ. Μητσοτάκη ως κ. Μητσοτάκη δεν σχετίζεται με διάθεση κουτσομπολιού ή μια ύπουλη απόφαση να χτυπηθεί ο σύζυγος, όπως αρέσκεται να αφηγείται με ύφος θύματος ο κ. Μητσοτάκης. Οι νόμοι του κράτους, της Ευρωπαϊκής Ενωσης σήμερα, αλλά και ισχυροί ηθικοί και πολιτικοί κανόνες επιβάλλουν τον έλεγχο στα δημόσια πρόσωπα από την εποχή ακόμη που η γυναίκα του Καίσαρος έπρεπε να δείχνει ό,τι έχει και να φαίνεται τίμια. Αυτό δεν αφορά μόνο τον κ. Μητσοτάκη αλλά κάθε πρόσωπο της δημόσιας σφαίρας. Αυτός ήταν ο λόγος που το Documento ξεκίνησε έρευνα για τη Μαρέβα Μητσοτάκη όταν διαπίστωσε ότι δεν έκανε δήλωση πόθεν έσχες την εποχή που απέκτησε σημαντικά περιουσιακά στοιχεία και επιχειρηματική δραστηριότητα, στην οποία μάλιστα συναντιέται με τον Σταύρο Παπασταύρου της λίστας Λαγκάρντ και των Panama Papers.

Απέναντι σε όσα έπρεπε να απαντήσει η κ. Γκραμπόφσκι προέτασσε την επιχειρηματικότητά της και την αυτόνομη δράση της, η οποία δικαιολογούσε όσα έχει αποκτήσει. Την ίδια εικόνα μιας δυναμικής επιχειρηματία φιλοτεχνούν για την πρώτη κυρία της ΝΔ περιοδικά, σάιτ και εφημερίδες. Η δυναμική γυναίκα που κατάφερε με τη δουλειά και τη διορατικότητά της να αποκτήσει όσα απέκτησε. Μια προσεκτική ματιά όμως σε αριθμητικά μεγέθη και ισολογισμούς αρκεί για να διαψευστεί η αφήγηση της Μαρέβας Γκραμπόφσκι. Δεν υπάρχει κανένα οικονομικό στοιχείο το οποίο να επαληθεύει την εικόνα που εμφανίζει προς τα έξω. Η κ. Γκραμπόφσκι ήταν ιδιοκτήτρια των εταιρειών Eternia (μία ελβετική και μία offshore των Paradise Papers) που κατά δήλωσή της έκλεισαν το 2013 λόγω κρίσης και άσχημης οικονομικής κατάστασης. Από τότε δραστηριοποιείται στη ZEUS+ΔΙΟΝΕ, εταιρεία που ασχολείται με το ένδυμα, ως μέτοχος και διευθύνουσα σύμβουλος. Αυτή λοιπόν θεωρητικώς είναι η πηγή των εσόδων της που δικαιολογεί όσα έχει αποκτήσει. Η συγκεκριμένη εταιρεία όμως είναι απελπιστικά ζημιογόνος. Οι ισολογισμοί της μάλιστα εμφανίζουν διάφορα στοιχεία που χρήζουν εξηγήσεων. Λειτουργικά έξοδα μισού εκατομμυρίου, ζημιές όλες τις χρονιές λειτουργίας, αλλά παραδόξως αιμοδοτείται με κεφάλαια για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που δεν έχουν καμιά λογική ή εμπορική βάση. Δηλαδή την περίοδο των μεγάλων ζημιών κάποιοι (ποιοι αλήθεια;) δίνουν στην εταιρεία περί τα 2 εκατ. ευρώ για να αγοράσουν μετοχές της έως και 12 φορές πάνω από την ονομαστική αξία τους. Η εταιρεία δεν έχει καλή οικονομική εικόνα αλλά κάποιος επενδύει σε αυτήν με αστρονομικά ποσά. Ή μήπως επενδύει στο όνομα Μαρέβα Μητσοτάκη; Ενας ακόμη λόγος που επιβεβαιώνει όσα έχει γράψει το Documento για την ανάγκη έρευνας.

Μα τον… Zeus, που θα αναφωνούσε και ο Ρωμαίος στρατιώτης που δέχτηκε τις μπούφλες του Αστερίξ στο γνωστό κόμικ. Το παράδειγμα της επιχειρηματικότητας βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας! Ο λόγος για την εταιρεία ZEUS & ΔIONE, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της οποίας είναι η κ. Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη και αντιπρόεδρος αλλά και διευθύνουσα σύμβουλος η κ. Δήμητρα Κολοτούρα. Εταιρεία που γράφει συνεχόμενα ζημιές και πραγματοποιεί αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου σε τιμές… 12 φορές πάνω από την ονομαστική αξία της (η τιμή της μετοχής που είναι περασμένη στα βιβλία).

Η συγκεκριμένη εταιρεία είναι πολυδιαφημισμένη όχι μόνο στα περιοδικά μόδας αλλά και στα ξένα μέσα ενημέρωσης ως θαύμα επιχειρηματικότητας. Αποτέλεσμα αυτού του «θαύματος» είναι η οικονομική κατάσταση της κ. Γκραμπόφσκι που της επιτρέπει να έχει περιουσιακά στοιχεία όπως το σπίτι του Βολταίρου στο Παρίσι. Αλλωστε ο ίδιος ο σύζυγός της, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει πει ότι όλα όσα λέγονται για τη σύζυγό του είναι συκοφαντίες, αφού είναι επιτυχημένη επιχειρηματίας.

Ομως εκτός από τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη και κάποιες «αγιογραφίες» σε μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν υπάρχει κανένα άλλο στοιχείο που να αποδεικνύει ότι η κ. Γκραμπόφσκι είναι επιτυχημένη επιχειρηματίας. Αλλωστε η κ. Γκραμπόφσκι ήταν ιδιοκτήτρια της εταιρείας Eternia στα νησιά Κέιμαν η οποία, σύμφωνα με δική της δήλωση, δεν πήγε καλά, αφού έκλεισε το 2013 – άρα στον τομέα αυτό δεν ήταν επιτυχημένη. Ας δούμε όμως τι συμβαίνει με το «βαρύ πυροβολικό» της επιχειρηματικής δράσης της κ. Γκραμπόφσκι, τη ZEUS+ΔIONE. Εξετάσαμε τις τρεις τελευταίες οικονομικές χρήσεις της εταιρείας: 2014, 2015 και 2016.

Από την εξέταση των οικονομικών στοιχείων της εταιρείας εγείρονται πλήθος ερωτήματα και ουκ ολίγες απορίες. Μόνο από τον ισολογισμό της χρήσης του 2016 προκύπτει ότι οι δουλειές «πάνε περίφημα», με τον τζίρο να ξεπερνάει το 1,5 εκατ. ευρώ από 1,18 εκατ. ευρώ στη χρήση του 2015. Πλην όμως η εταιρεία εμφανίζει συσσωρευμένες ζημιές 854.480 ευρώ, αυξημένες σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά που ήταν 594.999 ευρώ (αύξηση 43%). Οι δε ζημιές υπερβαίνουν το σύνολο της καθαρής θέσης, που διαμορφώνεται στις 772.674 ευρώ τη χρονιά εκείνη. Αν η εταιρεία ήταν εισηγμένη στο χρηματιστήριο, οι εποπτικές αρχές θα την έθεταν κατευθείαν στην κατηγορία των υπό επιτήρηση, διότι οι ζημιές είναι μεγαλύτερες από την καθαρή θέση. Επομένως η ZEUS+ΔIONE, σύμφωνα με ορκωτούς ελεγκτές, έχει δύο επιλογές, τις οποίες προφανώς γνωρίζουν οι οικονομικές υπηρεσίες της ανερχόμενης αυτής επιχείρησης ειδών ένδυσης και υπόδησης: να πραγματοποιήσει είτε μείωση μετοχικού κεφαλαίου για συμψηφισμό ζημιών είτε αύξηση κεφαλαίου για να βελτιώσει την καθαρή θέση της.

Επιπρόσθετα, η εικόνα χρηματοοικονομικά είναι πολύ πιο άσχημη σε σχέση με την πραγματικότητα ή με την εικόνα που δημιουργείται από τα περιοδικά μόδας. Οι υποχρεώσεις της ανέρχονται σε 995.412 ευρώ, από 874.487 ευρώ, δηλαδή σε έναν χρόνο δημιουργήθηκαν χρέη πάνω από 120.000 ευρώ. Οι δε συνολικές υποχρεώσεις ξεπερνούν το 1,035 εκατ. ευρώ.

Αυξήσεις κεφαλαίου  σε απίστευτες τιμές

Επελέγη η λύση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και στις 18.7.2017 καταχωρήθηκε στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο η ολική καταβολή της, ύψους 1,487 εκατ. ευρώ, που αποφασίστηκε από τη γενική συνέλευση των μετόχων στις 16.6.2017. Πρόκειται για αύξηση κεφαλαίου-μαμούθ με βάση τα οικονομικά δεδομένα της ZEUS+ΔIONE, η οποία απ’ ό,τι φαίνεται και από τα νούμερα της δημοσιευμένης οικονομικής κατάστασης της περασμένης χρονιάς δεν διάγει και τις καλύτερες μέρες της. Και όχι μόνο αυτό, αλλά έγινε και σε τιμή… αστρονομική. Εξέδωσε 20.466 νέες μετοχές υπέρ το άρτιο, ονομαστικής αξίας 6 ευρώ και με τιμή διάθεσης 72,70 ευρώ η καθεμία.

Ομως δεν ήταν η μοναδική αύξηση κεφαλαίου. Από τον Ιούνιο του 2014 δείχνουν να το πολεμάνε οι ιδιοκτήτες της ZEUS+ΔIONE… Στις 26.10.2015 η γενική συνέλευση της εταιρείας λαμβάνει απόφαση για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών, με έκδοση 8.961 νέων μετοχών υπέρ το άρτιο, ονομαστικής αξίας 6 ευρώ και με τιμή διάθεσης 44,60 ευρώ! Σημειώνουμε ότι και το 2014, αλλά και το 2015 ο Ζeus δεν έδωσε… την ευλογία του για κέρδη και η εταιρεία έγραψε και τότε ζημιές: 453.000 ευρώ το 2015 και 51.408 ευρώ το 2014.

Στις 30.5.2014 η γενική συνέλευση της εταιρείας παίρνει την απόφαση για αύξηση κεφαλαίου 63.900 ευρώ με την έκδοση 10.650 νέων μετοχών υπέρ το άρτιο, ονομαστικής αξίας και πάλι 6 ευρώ και με τιμή διάθεσης 25,82 ευρώ. Η πρόσθεση των κεφαλαίων από τον Μάιο του 2014 μέχρι και τον Ιούνιο του 2017, δηλαδή σε τρεις χρήσεις, δείχνει ότι έχουν μπει στην εταιρεία περίπου 4 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που ο δανεισμός της είναι αστείος και διαμορφώνεται σε μόλις 39.140 ευρώ και τα καταβεβλημένα κεφάλαια ξεπερνούν το 1,6 εκατ. ευρώ.

Ερωτήματα

Τι πάει στραβά; Ποιο κριτήριο ορίζει την τιμή της αύξησης κεφαλαίου στα 72,7 ευρώ σε μια εταιρεία που είναι ζημιογόνα από τη γέννησή της; Επίσης, ποιος έβαλε τα λεφτά; Σύμφωνα με πληροφορίες από κύκλους της κ. Μητσοτάκη, δεν αγόρασαν μετοχές από την ίδια αλλά μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Το ερώτημα είναι ποιος είναι ο στρατηγικός επενδυτής ο οποίος μοιράζεται το κοινό όραμα των ιδιοκτητών της ZEUS+ΔIONE. Σύμφωνα με πληροφορίες που δεν έχουν διαψευστεί από κύκλους της κ. Γκραμπόφσκι, η ίδια φέρεται να διατηρεί μειοψηφικό ποσοστό. Ενα ακόμη ερώτημα είναι αν τα ποσά των αυξήσεων κεφαλαίου προέρχονται από τη μείωση της συμμετοχής της κ. Γκραμπόφσκι. Το θέμα που τίθεται είναι ποιος επενδυτής μπήκε στην εταιρεία σε τόσο υψηλές τιμές (π.χ. 72 ευρώ), όταν η ονομαστική αξία είναι μόλις 6 ευρώ;

Δεδομένων των οικονομικών συνθηκών στην αγορά, πώς τα καταφέρνει η εταιρεία που θέλει να φτάσει το ελληνικό ένδυμα στα πέρατα του πλανήτη να έχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση πραγματοποιώντας αυξήσεις κεφαλαίου σε τιμές όχι μόνο τερατώδεις αλλά και πολλαπλάσιες σε σχέση με τις προηγούμενες αυξήσεις; Η πρώτη αύξηση κεφαλαίου έγινε στα 25,82 ευρώ και η δεύτερη στα 44,6 ευρώ. Δηλαδή η δεύτερη αύξηση κεφαλαίου σε σχέση με την πρώτη έγινε κατά 72,3% ακριβότερα. Η τρίτη αύξηση κεφαλαίου που έγινε στα 72,7 ευρώ ήταν ακριβότερη κατά 63% και η διαφορά της πρώτης από την τρίτη αγγίζει το αστρονομικό ποσοστό 181%! Για να πληρώνεις τόσο ακριβά μια εταιρεία με συσσωρευμένες ζημιές άνω των 854.000 πρέπει να έχεις στο business plan σου ανάπτυξη τύπου Tommy Hilfiger, Zara, Versace ή Gucci, σχολιάζουν δηκτικά ορκωτοί ελεγκτές στους οποίους παραθέσαμε τα σχετικά στοιχεία.

Εξοδα διοίκησης  στο 1/3 του τζίρου

Και ενώ η εταιρεία έγραψε ζημιές στη χρήση του 2016 ακόμη και στα προ τόκων και φόρων αποτελέσματα ύψους 240.000 ευρώ, με το καθαρό αποτέλεσμα ζημιογόνο στις 259.481 ευρώ, εμφανίζει έξοδα διοίκησης πάνω από 500.000 ευρώ! Δηλαδή στο 1/3 του τζίρου. Και ομιλούμε για μια μικρή επιχείρηση, πλην φιλόδοξη…

Αλήθεια, η κ. Γκραμπόφσκι με περγαμηνές στα οικονομικά και θητεία σε ξένες τράπεζες θα συμβούλευε τους πελάτες της να μπουν ως μέτοχοι σε αυτή την εταιρεία;

Σε μια αναζήτηση στην ιστοσελίδα της εταιρείας, πέραν του ότι νεκρώθηκαν τα δάχτυλα στο πληκτρολόγιο από τις… προσιτές τιμές των προϊόντων (π.χ. ένα γυναικείο παντελόνι κοστίζει πάνω από 600 ευρώ) για τα οποία το περιθώριο κέρδους κινείται κοντά στο 17% (με βάση την οικονομική έκθεση της εταιρείας του 2015), όταν όλη η αγορά ξέρει ότι οι έμποροι δουλεύουν πάνω από 40%, διαπιστώσαμε ότι η ενότητα «corporate», που παραπέμπει στη λειτουργία της επιχείρησης, βρίσκεται εκτός λειτουργίας. Σημειωτέον ότι η μικρότερη παραγγελία από τη ZEUS+ΔIONE ηλεκτρονικά ξεκινά από τα 250 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση παράγοντες της αγοράς έτοιμου ενδύματος σχολιάζουν ότι είναι αφύσικο μια εταιρεία να δουλεύει με τόσο μικρό περιθώριο κέρδους και να μην μπαίνει μέσα με τα… μπούνια. Για του λόγου το αληθές, η AXF δουλεύει με περιθώριο κέρδους 50%, η Μινέρβα με 40%, η BSB με 60%, τα Lapin με 40% και η Staff με 40%.

Η κ. Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη σε κάθε ευκαιρία μπαίνει η ίδια μπροστά για την προώθηση της εταιρείας της και του επιχειρηματικού εγχειρήματός της. Από το να αναλαμβάνει χρέη μοντέλου με τα ρούχα της ZEUS+ΔIONE μέχρι να δίνει συνεντεύξεις σε αναγνωρίσιμα μέσα ενημέρωσης, όπως το αμερικανικό περιοδικό «Forbes». Σε πρόσφατη συνέντευξή τους η κ. Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη και η συνεργάτιδά της κ. Κολοτούρα μιλούσαν για ρομαντική αντίδραση στην οικονομική κρίση – ένα ισχυρό αίσθημα πατριωτισμού. Ελεγαν: «Θέλαμε να στηρίξουμε τη χώρα μας. Πιστεύαμε ότι ήταν πολύ σημαντικό να συμμετάσχουμε σε μια συλλογική προσπάθεια να βγει η Ελλάδα από την κρίση, ενώ παράλληλα κάναμε και κάτι που μας ευχαριστούσε. Ηταν επίσης σημαντικό να αποδείξουμε στον επιχειρηματικό κόσμο ότι υπάρχουν ακόμη σημαντικές ευκαιρίες στην Ελλάδα, ότι δεν είναι όλα μαύρα. Ετσι, αυτή η τρελή, ρομαντική, πατριωτική ιδέα ήταν, επίσης, και μια πολύ θετική ευκαιρία – να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας εντός της Ελλάδας και να πωλούμε σε διεθνές επίπεδο».

Η απάντηση στο Documento

Το Documento απευθύνθηκε στην πρόεδρο και διευθύνουσα σύμβουλο της ZEUS+ΔIONE, την κ. Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη, θέτοντας συγκεκριμένα ερωτήματα για την πορεία της επιχείρησης μέσω e-mail στον δικηγόρο της

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter