Και πάλι εκλογές, σκέφτονται οι Συντηρητικοί

Η νέα προσφυγή στις κάλπες είναι η μοναδική εναλλακτική, λένε οι Συντηρητικοί, αν δεν καρποφορήσουν οι διαπραγματεύσεις της Τερέζα Μέι με τους Ιρλανδούς ενωτικούς.

Η διεξαγωγή νέων εκλογών είναι η μοναδική εναλλακτική που έχουν στη διάθεσή τους οι Συντηρητικοί της βρετανής πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, εκτός από μια συμφωνία με το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας, προκειμένου να παραμείνουν στην κυβέρνηση, δήλωσε σήμερα ένας βουλευτής, υψηλόβαθμο στέλεχος των Συντηρητικών.

Ο Γκρέιαμ Μπρέιντι, ο οποίος είναι πρόεδρος της σημαντικής επιτροπής 1922 των Συντηρητικών βουλευτών, δήλωσε ότι δεν υπάρχει διάθεση στον λαό για νέες εκλογές, μετά την αποτυχία του κόμματος της Μέι να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στις εκλογές της περασμένης Πέμπτης, 8 Ιουνίου.

Το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα, το οποίο δεν κέρδισε αρκετές έδρες ώστε να σχηματίσει κυβέρνηση ακόμη και με την υποστήριξη μικρότερων κομμάτων, έχει πει ότι θα μπορούσε να αναλάβει την εξουσία.

«Υπάρχουν μόνο δύο επιλογές, Η μία είναι να προχωρήσουμε, σε αυτό που νομίζω πως είναι ο υπεύθυνος δρόμος, και να προσπαθήσουμε να σχηματίσουμε κυβέρνηση και να προσπαθήσουμε να προσφέρουμε το σωστό είδος υπεύθυνης ηγεσίας που χρειάζεται η χώρα. Η άλλη θα ήταν να πάμε πίσω στον λαό για νέες βουλευτικές εκλογές», είπε ο Μπρέιντι στο BBC Radio 4.

«Δεν διακρίνω οποιαδήποτε επιθυμία στον βρετανικό λαό να περάσει ξανά όλη τη διαδικασία των βουλευτικών εκλογών», είπε.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, ο Τζέρεμι Κόρμπιν, ηγέτης των Εργατικών, δηλώνει ότι θα υπάρξει νέα προσφυγή στις κάλπες, το αργότερο του χρόνου…

Στο μεταξύ, έντονες είναι οι αντιδράσεις για την πιθανότητα συνεργασίας της Μέι με το DUP.

Αντιρρήσεις Ιρλανδών

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Έντα Κένι εξέφρασε σήμερα την ανησυχία του για την προοπτική μιας συμφωνίας μεταξύ του βορειοϊρλανδικού ενωτικού κόμματος DUP και των Συντηρητικών της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζα Μέι, κάτι που, όπως είπε, θα συνιστούσε “πρόκληση” για την ειρηνευτική διαδικασία στη Βόρεια Ιρλανδία.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την Μέι, ο Κένι της δήλωσε “την ανησυχία του” τονίζοντας ότι “τίποτα δεν θα πρέπει να θέτει υπό αμφισβήτηση τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής” και σημειώνοντας ότι μια συμφωνία μεταξύ του DUP και των Συντηρητικών θα συνιστούσε “πρόκληση”, όπως ανέφερε ένας εκπρόσωπός του σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Ο ίδιος ο Κένι, σε ένα μήνυμά του στο Twitter, πρόσθεσε επίσης ότι μίλησε στη Μέι και για την ανησυχία του για “την απουσία της φωνής των εθνικιστών από το Γουεστμίνστερ”.

Οι Συντηρητικοί έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης με το προτεσταντικό, υπερσυντηρητικό κόμμα DUP αφού απόλεσαν την πλειοψηφία στο βρετανικό κοινοβούλιο στις εκλογές της 8ης Ιουνίου. Η στήριξη των 10 βουλευτών του DUP θεωρείται άκρως απαραίτητη στους Τόρις που χωρίς αυτούς θα έχουν μόνο 318 ψήφους στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Ωστόσο αυτή η συμμαχία προκαλεί ανησυχίες, αφενός για τον κοινωνικό συντηρητισμό που εκφράζει το DUP και αφετέρου επειδή θέτει υπό αμφισβήτηση την ουδετερότητα της βρετανικής κυβέρνησης στη Βόρεια Ιρλανδία. Η Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής, του 1998, έβαλε τέλος στις συγκρούσεις μεταξύ των ενωτικών προτεσταντών και των καθολικών ρεπουμπλικανών που στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 3.000 ανθρώπους.

Το Σιν Φέιν, το καθολικό, ρεπουμπλικανικό κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας εξέλεξε επτά βουλευτές στις εκλογές της περασμένης Πέμπτης όμως τηρεί την πάγια θέση του και κανείς τους δεν θα μετέχει στις συνεδριάσεις της Βουλής των Κοινοτήτων. Το άλλο εθνικιστικό κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας, το SDLP, δεν κατάφερε να εκλέξει κανέναν βουλευτή, εξ ου και η ανησυχία του Έντα Κένι για την απουσία “της φωνής των εθνικιστών” από το Γουεστμίνστερ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες