«Και οι τέσσερις ήταν απαίσιοι»: Η Ελλάδα της επταετίας μέσα από την πένα του Γιάννη Μόσχου

Ο Γιάννης Μόσχος πριν από δυο χρόνια έκανε το ντεμπούτο του στη λογοτεχνία με το μυθιστόρημα «Τοκορόρο», ένα καλογραμμένο νουάρ στο οποίο παρουσιάζεται η αμερικανική κοινωνία των μέσων του 20ού αιώνα μέσα από τη διαφθορά και την εξάρτηση της αστυνομίας από τη μαφία.

Από τότε είχε ξεχωρίσει για τη διεισδυτικότητα της σκέψης και της γραφής του καθώς και για το βάθος της έρευνάς του. Πριν από λίγο καιρό κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Τόπος το δεύτερο μυθιστόρημά του, με τίτλο «Και οι τέσσερις ήταν απαίσιοι», στο οποίο κάνει στροφή στην ελληνική θεματολογία και μάλιστα τοποθετεί τη δράση σε μια από τις σκοτεινότερες περιόδους της σύγχρονης ιστορίας, εκείνη της χούντας.

Η υπόθεση ξεκινά το 1975 με τη δολοφονία του πρώην νομάρχη Μαγνησίας Σταύρου Σούλα στον Φάρο Τρικερίου έπειτα από συνάντηση που είχε με τον ηγούμενο μονής των Μετεώρων με στόχο να διευθετήσουν τις λεπτομέρειες μιας συναλλαγής που αφορά το trafficking παιδιών.

Την υπόθεση της διαλεύκανσης του φόνου αναλαμβάνει ένας υποβαθμισμένος υπομοίραρχος ο οποίος δέχεται ασφυκτικές πιέσεις για να καλύψει τους εμπλεκομένους.

Σύντομα η έρευνά του θα τον φέρει αντιμέτωπο με πρώην βασανιστές της χούντας οι οποίοι τοποθετήθηκαν σε καίριες θέσεις και ενεπλάκησαν στα μεγαλύτερα σκάνδαλα της επταετίας.

Ο Μόσχος, ο οποίος μεγάλωσε στη Γάβριανη της Μαγνησίας, δείχνει να γνωρίζει καλά όχι μόνο το θέμα του, αλλά και τους ανθρωπότυπους που ενδημούν σε συγκεκριμένες περιοχές. Στα προτερήματα του βιβλίου είναι η γλώσσα των ηρώων και οι διάλογοι που δείχνουν να είναι βγαλμένα από την πραγματική ζωή.

Info

Και οι τέσσερις ήταν απαίσιοι

Γιάννης Μόσχος

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Τόπος

ΣΕΛ.: 272

ΤΙΜΗ: €13,90

Ετικέτες