Και οι NYT γράφουν για ενδεχόμενη αποχώρηση της Frontex από την Ελλάδα λόγω παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου

Και οι NYT γράφουν για ενδεχόμενη αποχώρηση της Frontex από την Ελλάδα λόγω παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου

Εμφανής ο προβληματισμός της Frontex από τη στάση των ελληνικών αρχών όσον αφορά το πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου, γεγονός που οδηγεί σε σκέψεις ακόμα και για αναστολή των επιχειρήσεων στην Ελλάδα, λόγω των χρόνιων παραβιάσεων σε υποθέσεις διεθνούς δικαίου και δικαιωμάτων των προσφύγων και μεταναστών. Μετά τη Le Monde η οποία αναφέρθηκε πρώτη το περασμένο Σάββατο στην πρόταση – βόμβα που εξετάζεται από τη Frontex, ήταν η σειρά των NY Times να δώσουν συνέχεια στο εν λόγω ρεπορτάζ.

Διαβάστε επίσης: Frontex: Πρόταση – βόμβα για αποχώρηση από την Ελλάδα μετά το ναυάγιο της Πύλου

Οι Times επικαλούνται την τοποθέτηση του αξιωματούχου της ΕΕ, Γιόνας Γκριμχέντεν περί αποχώρησης της Frontex, η οποία διατυπώθηκε επίσης σε εσωτερική έκθεση, το περιεχόμενο της οποίας περιήλθε στην κατοχή των Times.

«Η τραγωδία στην Πύλο δημιουργεί ερωτήματα σχετικά με τη στάση των ελληνικών αρχών, όπως και το κατά πόσο έπραξαν τα δέοντα για να βοηθήσουν το σκάφος ενώ βρισκόταν σε κίνδυνο», επισημαίνουν οι NYT, που υπενθυμίζουν την έρευνα που διεξήγε η εφημερίδα τον περασμένο Μάιο για την περισυλλογή και στη συνέχεια την εγκατάλειψη 12 αιτούντων άσυλο στο Αιγαίο Πέλαγος, από το ελληνικό Λιμενικό.

Ο Γιόνας Γκριμχέντεν έκανε λόγο για την ανάγκη λήψης μέτρων για τις δραστηριότητες της Frontex στην Ελλάδα, αλλά και να «ευθυγραμμιστεί η Αθήνα με το εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο», ενώ αναφέρθηκε ρητά στην περίπτωση αναστολής των επιχειρήσεων στη χώρα.

Αξίζει πάντων να σημειωθεί ότι οι συστάσεις του επικεφαλής για θέματα μετανάστευσης στην ΕΕ δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα και χρειάζεται η έγκριση των κρατών μελών και της Κομισιόν, ώστε να μετουσιωθούν σε πράξη.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι η Frontex έχει κατηγορηθεί για παράβλεψη και συγκάλυψη παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο Γκριμχέντεν έχει επανειλημμένα συστήσει την αναστολή των επιχειρήσεων στην Ελλάδα «Αντί να διακόψει τις επιχειρήσεις, η Frontex δημιούργησε μια κοινή ομάδα εργασίας με την Ελλάδα», τονίζουν οι NYT στο φινάλε του νέου ρεπορτάζ.

Documento Newsletter