Ισχυρίζονται ότι η χώρα μας έχει χαμηλότερο εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή (πληθωρισμό) από τον μ.ό. της ΕΕ, ο οποίος είναι 7,5%, γιατί μέσα σε ένα χρόνο από -2% πήγαμε στο +8% και αυτό (κατά την αδώνεια οικονομική σκέψη) δεν μας κάνει 10, μας κάνει 8-2=6.
Να λέμε «και μη χειρότερα»! Ισχυρίζονται ότι η τιμή της βασικής χονδρεμπορικής αγοράς ρεύματος για τη χώρα μας είναι από τις χαμηλότερες της ΕΕ παρότι εκτοξεύτηκε στα 362,22 ευρώ/μεγαβατώρα, έναντι 281,75 ευρώ την προηγούμενη μέρα, καταγράφοντας ημερήσια αύξηση της τάξης του 28,56% και 38,5% η νυχτερινή κιλοβατώρα.
Να λέμε «και μη χειρότερα»! Ισχυρίζονται ότι εάν μειωθούν ο φόρος καυσίμων και ο συντελεστής ΦΠΑ στα καύσιμα, θα δημιουργηθεί τεράστιο δημοσιονομικό πρόβλημα γιατί θα εκτροχιαστούν τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού, όταν οι προβλέψεις εσόδων είναι 1,5 δισ. ευρώ ενώ οι απευθείας αναθέσεις προμηθειών στους «εντιμότατους φίλους» τους ξεπέρασαν τα 7,5 δισ. Να λέμε «και μη χειρότερα»! Ισχυρίζονται ότι θα φορολογήσουν τα υπερκέρδη των παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος –ενώ μέχρι πριν από λίγες μέρες δεν αναγνώριζαν την ύπαρξη αισχροκέρδειας– κατά 90%, όταν την υπολογίσει (ζήσε, Μάη μου!) η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ προσκόμισε τα στοιχεία εξαμήνου που αποδεικνύουν ότι είναι 1,7 δισ. – 0,3 δισ. (επιστροφές) = 1,4 δισ. Να λέμε «και μη χειρότερα»! Είναι οι ίδιοι οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης, με πρώτο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που ισχυρίζονταν ότι: Προστατεύεται η πρώτη κατοικία όταν οι τράπεζες σου κατάσχουν το σπίτι, γιατί θα μπορείς να το νοικιάσεις μετά.
Αναβαθμίζεται η τριτοβάθμια εκπαίδευση αφήνοντας εκτός ΑΕΙ 40.000 μαθητές, επειδή θα μπορούν να εγγραφούν σε ιδιωτικά ΙΕΚ και θα παίρνουν ισότιμα πτυχία.
Νίκησαν την πανδημία (μόνοι αυτοί από όλες τις χώρες), παρά το γεγονός ότι συνεχίζουμε να έχουμε την πρωτιά σε θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού.
Δεν υπάρχει λόγος να δημιουργηθεί ένα «πολυτελές» σύστημα υγείας το οποίο μετά την πάροδο της πανδημίας θα έχει πάρα πολλές ΜΕΘ, άσε δε που όσο περισσότερες ΜΕΘ έχεις τόσο περισσότεροι θάνατοι προκύπτουν.
Στο πλαίσιο διευθέτησης του χρόνου εργασίας παρέχεται η δυνατότητα τετραήμερης πλήρους απασχόλησης διάρκειας 40 ωρών εβδομαδιαίως και 10 ωρών ημερησίως, ύστερα από αίτηση του εργαζoμένου (απλήρωτη εργασία), ώστε να του δίνεται η δυνατότητα να έχει ρεπό για να μαζεύει τις ελιές του.
Δημιουργείται υπουργείο Πολιτικής Προστασίας (αναβάθμιση από ΓΓ) με επιτελικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση κάθε ακραίου καιρικού φαινομένου ή φυσικής καταστροφής εκτός από το χιόνι στο κέντρο της Αθήνας όταν πέφτει (αντί για βράδυ) ξαφνικά την ημέρα. Να λέμε «και μη χειρότερα»! Αν μια κυβέρνηση κάνει αυτά (και πολλά χειρότερα) ενώ ανέλαβε τη χώρα εκτός μνημονίων, με 37 δισ. στα ταμεία, ανάπτυξη 2,7% και ανεργία μειωμένη κατά 10,6%, μην εφησυχάζουμε λέγοντας «χειρότερα δεν γίνεται».
Να λέμε «και μη χειρότερα»!
Η οικονομία της Ευρώπης αντιμετωπίζει άμεσα το φάσμα της ύφεσης εξαιτίας του ρωσοουκρανικού πολέμου και των πιέσεων των ΗΠΑ για εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικής ενέργειας.
Η Γερμανία, που εδώ και χρόνια χαρακτηρίζεται «ατμομηχανή της ευρωπαϊκής οικονομίας», αν ενδώσει στις πιέσεις, αναμένεται να έχει κόστος 220 δισ. ευρώ, χιλιάδες χαμένες θέσεις εργασίας, ύφεση πάνω από 2% το 2023 και βέβαια θα χάσει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που διαθέτει στις διεθνείς αγορές.
Πέντε γερμανικά οικονομικά ινστιτούτα προβλέπουν ότι αν σταματήσει άμεσα η παροχή ρωσικής ενέργειας, οι επιπτώσεις στην οικονομία της Γερμανίας την επόμενη διετία θα είναι μεγαλύτερες από αυτές της πανδημίας κορονοϊού. Συνακόλουθα, αν η κυβέρνηση Σολτς και οι πανίσχυροι Γερμανοί βιομήχανοι αναγκαστούν να ενδώσουν στις πιέσεις των ΗΠΑ, η κρίση που θα επέλθει στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κυρίως σ’ αυτές του νότου, εκτιμάται ότι θα είναι η σοβαρότερη από το τέλος του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου.
Το οικονομικό σοκ θα επεκταθεί σε κάθε προϊόν που παράγεται και εξάγεται από τη Γερμανία, με αποτέλεσμα στις οικονομίες των υπόλοιπων χωρών να προκύψουν τεράστιες ελλείψεις βασικών ανταλλακτικών.
Οι εκτιμήσεις συντείνουν όλες στο συμπέρασμα ότι ο οριστικός απεγκλωβισμός της γερμανικής οικονομίας από τη ρωσική ενέργεια μπορεί να χρειαστεί μέχρι και δέκα έτη.
Το ερώτημα είναι σε τι βαθμό το σοκ της γερμανικής οικονομίας θα επεκταθεί στην ευρωπαϊκή και ειδικά στην ευάλωτη ελληνική οικονομία, η οποία ήδη δοκιμάζεται από τις αποτυχημένες ενεργειακές πολιτικές της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.