Νέος, χαρισματικός, φωτογενής και με πολιτικά προσόντα: η προεκλογική Γερμανία έχει ανάγκη από έναν Μακρόν ή έναν Τριντό. Πού κρύβεται όμως η νέα γενιά πολιτικών;
Voilà. Με αυτή τη φρασούλα ο Εμμανουέλ Μακρόν πέταξε ένα μπουκάλι νερό στον αέρα για να δείξει στους παρισταμένους ότι είναι σε θέση να το προσγειώσει στη σωστή πλευρά πάνω στο τραπέζι. Το τρικ λέγεται Bottleflip και έγινε viral πέρυσι. Ποιος αμφέβαλε εξάλλου ότι ο γάλλος πρόεδρος δεν κατέχει σωστά την τέχνη του προεκλογικού αγώνα; Το απέδειξε και στη συνάντηση της ομάδας των επτά ισχυρότερων βιομηχανικά χωρών του κόσμου, όπου αναζήτησε το πλευρό του καναδού σταρ της πολιτικής Τζάστιν Τριντό.
Η νεότητα, πολιτικό χάρισμα
Και ενώ στη γειτονική Αυστρία το Λαϊκό Κόμμα ανέδειξε ως πρόεδρό του τον μόλις 30 χρονών υπουργό Εξωτερικών Ζεμπάστιαν Κούρτς, στη Γερμανία αναζητείται ο γερμανός Μακρόν ή ακόμη και Τριντό. «Πρόκειται για νέους πολιτικούς που ξέρουν να χειρίζονται τα ΜΜΕ και διαθέτουν χάρισμα» λέει ο πολιτικός επιστήμων Ούβε Γιουν από το Πανεπιστήμιο του Τρίερ. «Χωρίς μιντιακή προσοχή μένει ένας πολιτικός σε δεύτερο πλάνο. Αυτό δεν εξασφαλίζει πολιτική επιτυχία, αλλά τις προϋποθέσεις επιτυχίας». Και η ηλικία; «Η νεότητα δεν είναι αποφασιστικός παράγων, αλλά σημαντικός γιατί αντιπροσωπεύει τη φρεσκάδα στη θεώρηση του μέλλοντος».
Ωστόσο, στη Γερμανία είναι πολύ σπάνιο για κάποιον κάτω από τα 40 να αναρριχηθεί σε ανώτατα αξιώματα, σημειώνει ο Γιουν, εξαρτάται από τους μηχανισμούς στρατολόγησης νέων από το κόμμα. «Όσοι επιδιώκουν λαμπρή πολιτική καριέρα, θα πρέπει να έχουν έναν ισχυρό τοπικό δεσμό» συμπληρώνει. Εφαλτήριο αναρρίχησης αποτελεί και η βουλή, όπου υπάρχουν πολλοί νέοι βουλευτές κυρίως από τα μεγάλα κόμματα. Ευκαιρίες για αναρρίχηση στο κόμμα δια της πλαγίας οδού είναι μάλλον σπάνιες, διότι συνήθως επιβραβεύεται η μακροχρόνια κομματική εργασία. Ευκαιρίες προσφέρει το αξίωμα του γενικού γραμματέα ενός κόμματος, που δίνει τη δυνατότητα σε πολιτικούς να δείξουν τις ικανότητές τους.
Ο ανερχόμενος Κρίστιαν Λίντνερ
Συνήθως τα νέα κόμματα προσφέρουν ευκαιρίες σε πολιτικούς να φτάσουν πολύ ψηλά. Για παράδειγμα, στο κόμμα των Πειρατών, που δεν εκπροσωπείται πλέον στη βουλή της Ρηνανίας Βεστφαλίας, το 2011 η Μαρίνα Βάιζμπαντ έγινε γενική γραμματέας σε ηλικία μόλις 24 χρονών. Αλλά εάν υπήρχε η εκπομπή «Η Γερμανία ψάχνει το σούπερ σταρ της πολιτικής», ποιος θα ήταν ο νικητής; «Ένας μου έρχεται στο μυαλό, ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων Κρίστιαν Λίντνερ», λέει ο γερμανός πολιτικός επιστήμων. «Είναι κάποιος που αυτή την περίοδο ξέρει περισσότερο από όλους τη τέχνη να προκαλεί τη δημόσια προσοχή. Σε αυτόν οφείλεται και η πολιτική αναγέννηση του κόμματος. Αλλά γάλλος Μακρόν δεν θα γίνει, το κόμμα του είναι πολύ μικρό», όπως λέει. «Το υψηλότερο αξίωμα που μπορεί να επιδιώξει, είναι το υπουργείο Εξωτερικών, πιο ψηλά δεν θα φτάσει», προβλέπει ο ίδιος.
Υπάρχει κι ένας άλλος αρνητικός παράγων, η καγκελάριος Μέρκελ. Πρώτη γυναίκα καγκελάριος της Γερμανίας έβαλε στο ψυγείο πολιτικά αστέρια ακόμη κι όταν ήταν στον κολοφώνα της δόξας τους, όπως τον νέο σε ηλικία και φιλόδοξο πρώην υπουργό Άμυνας Κάρλ Τέοντορ τσου Γκούτενμπεργκ.
Πηγή: DW