Και επίσημα Παιδεία πολλών ταχυτήτων: Εισαγωγή με «ιδιωτικά κριτήρια» στα «Ελεύθερα Πανεπιστήμια»

Και επίσημα Παιδεία πολλών ταχυτήτων: Εισαγωγή με «ιδιωτικά κριτήρια» στα «Ελεύθερα Πανεπιστήμια»

Πανηγυρίζει η κυβέρνηση για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια λες και αυτό είναι το πρόβλημα της χώρας αυτή τη στιγμή. Αλλά για τι ακριβώς «Πανεπιστήμια» μιλάνε;

Σε άλλες περιπτώσεις γίνονται ενιαίες εξετάσεις αποφοίτησης για το πτυχίο του Λυκείου (ενιαίων εξετάσεων, όπως οι Πανελλήνιες) και με αυτό διεκδικείς μια θέση στα Πανεπιστήμια, ιδιωτικά ή κρατικά.

Αλλά εδώ στην Ελλάδα διαβάζουμε πως έχει αποκλειστεί το σενάριο οι υποψήφιοι των ιδιωτικών κολεγίων να αξιολογούνται με το σύστημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων.  Οπότε για ποια ποιότητα και ίσες ευκαιρίες μας λένε;

Επιπλέον διαβάζουμε πως οι «υποψήφιοι» των ιδιωτικών Πανεπιστημίων θα αξιολογούνται με το σύστημα που επιλέγουν τα συγκεκριμένα πανεπιστήμια.

Εντελώς υποκειμενικά δηλαδή αν σκεφθείς πως λειτουργούν οι «επιχειρήσεις». Με απλά λόγια όσοι θα έχουν χρήματα θα παίρνουν το απολυτήριο αποφοίτησης από το Λύκειο και θα πληρώνουν τα δίδακτρα. Μπορεί και με μια γενναία δωρεά οικογενείας να εξασφαλίζεις σπουδές και πτυχία.

Διαβάζουμε πως τα κριτήρια ίδρυσης και λειτουργίας των μη κρατικών ΑΕΙ θα ορίσει η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευση, που έχει τη σχετική αρμοδιότητα και για τα δημόσια ΑΕΙ.

Αλήθεια πιστεύει κανείς πως στην Ελλάδα τέτοιο σύστημα λειτουργεί ανεπηρέαστο;

Φανταζόμαστε επίσης πως όσο πιο υψηλά δίδακτρα τόσο και πιο «ελίτ» ιδιωτικό Πανεπιστήμιο θα είναι. Και σίγουρο πως θα φαντάζουν πολύ σνομπ τα διάφορα «ονόματα» κατά προτίμηση στην αγγλική.

Με απλά λόγια θα μπαίνουν στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια είτε έχουν αποφοιτήσει με καλούς βαθμούς είτε όχι, αποφεύγοντας τις εξετάσεις, αν και ακόμα δεν έχουν ληφθεί ή τουλάχιστον δημοσιοποιηθεί οι προϋποθέσεις πέραν του ότι μιλάνε για «αυστηρά κριτήρια» χωρίς ωστόσο να έχουν σημασία οι λέξεις.

Στην άλλη περίπτωση -των δημόσιων Πανεπιστημίων- θα απαιτείται μεγάλος κόπος για έναν έφηβο ή μια έφηβη, ανταγωνισμός και χρόνια προετοιμασίας με έπαθλο ένα πτυχίο.

Με άλλα απλά λόγια Ανώτατη Παιδεία με δύο ή περισσότερες ταχύτητες.

Τα παιδιά «των καλών οικογενειών» που ενδέχεται να είναι και… σκράπες θα μπορούν να έχουν ένα πτυχίο ανεξαρτήτως προσόντων.

Και αν πείτε πως ούτως ή άλλως θα πρέπει να περνούν εξετάσεις, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να ελέγχεται από το κράτος, αν βέβαια το κράτος δεν θέλει να είναι «μπαμπούλας» στην ιδιωτική πρωτοβουλία.

Γιατί υποψιαζόμαστε πως τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια -ή όπως θέλουν να τα πουν «ελεύθερα»- εκτός από τα οικονομικά συμφέροντα των ιδιωτών (κανείς δεν φτιάχνει ιδιωτικά πανεπιστήμια για την καλή ψυχή του) θα ικανοποιεί όλους τους γόνους των καλών οικογενειών που θα εξασφαλίζουν ό,τι πτυχίο θέλουν σε αντίθεση με εκείνους που θα παιδεύονται για χρόνια για να εξασφαλίσουν το διαβατήριο της προόδου και μάλιστα υπό την οικονομική πίεση των οικογενειών τους…

Εννοείται πως με τα σημερινά δεδομένα, εκτός από μεγαλοστομίες, δεν υπάρχει στόχος για καθιέρωση εξετάσεων ή πολύ «σκληρής πόρτας» στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, πλην του κόστους!

Οπότε η κυβέρνηση Μητσοτάκη εκτός από τα κέρδη στους μεγάλους επιχειρηματίες εξασφαλίζει και το μέλλον των παιδιών τους… δημιουργώντας μια «ελίτ» και κοροϊδεύοντας τη λέξη «ελεύθερα».

«Ελεύθερα» στην ανώτερη τάξη τους!

Υ.Γ. Χωρίς να εξετάζουμε αν… κυβερνήσεις προχωρήσουν σε χρηματοδοτική υποβάθμιση, ενοποιήσεις ή και καταργήσεις δημοσίων Πανεπιστημίων

Διαβάστε επίσης

Συμφωνητικό 5 εκατ. ευρώ πριν την εκπνοή της προεδρίας Μπακογιάννη – Στον εισαγγελέα η υπόθεση της Ανάπλασης

Εξεταστική για το έγκλημα των Τεμπών: «Μαγείρεψε» τη λίστα μαρτύρων η ΝΔ – Συγκάλυψη καταγγέλλει η αντιπολίτευση

Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Από ρητορική μίσους και ρατσισμού… ανοικτή πρόσκληση σε μετανάστες!

Documento Newsletter