Το άνοιγμα του πρώτου γραφείου της στην Ελλάδα, στην Αθήνα ανακοίνωσε και επίσημα η Amazon Web Services (AWS), μετά από τη δημιουργία, το 2020, της ελληνικής θυγατρικής «Amazon Data Services Greece» και της τοποθεσίας Amazon CloudFront στην Αθήνα, όπως και της υπογραφής Μνημονίου Συνεργασίας με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τη δημιουργία μίας ψηφιακής Ελλάδας μέσω του υπολογιστικού νέφους (cloud computing).
Η AWS είναι ο τεχνολογικός βραχίονας της Amazon, ενώ, σύμφωνα με την εταιρεία, το νέο ελληνικό γραφείο είναι μέρος της διαρκούς επένδυσης της AWS στην Ελλάδα θα υποστηρίξει οργανισμούς κάθε μεγέθους, συμπεριλαμβανομένων startups, επιχειρήσεων και οργανισμών του δημόσιου τομέα, καθώς κάνουν την μετάβαση στο υπολογιστικό νέφος της AWS (AWS Cloud), καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών από την ανάπτυξη και λειτουργία test environments μέχρι την ανάλυση μεγάλων δεδομένων (Big Data Analytics), εφαρμογές σε περιβάλλον mobile, web και στα κοινωνικά δίκτυα, επιχειρηματικές εφαρμογές (business applications), εφαρμογές Internet of Things (IoT) και διαχείρισης κρίσιμων εργασιών.
Παρότι δεν επιβεβαιώνονται ακόμα επίσημα, πληροφορίες κάνουν λόγο για ενδιαφέρον της εταιρείας και για δραστηριοποίηση στην Ελλάδα στο χώρο της δημιουργίας Data Centers. Κάτι που είναι πιθανό, εάν συνυπολογίσουμε και την ευρωπαϊκή νομοθεσία η οποία θέτει σαφείς προϋποθέσεις ως προς τον τόπο αποθήκευσης των προσωπικών δεδομένων.
Κάλεσμα για στελέχωση του ελληνικού user group
Η AWS διαθέτει μία ομάδα χρηστών (user group) στην Αθήνα, με εκατοντάδες μέλη που οργανώνουν τοπικές συναντήσεις για προγραμματιστές με σκοπό τη δικτύωσή τους και την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και τεχνογνωσίας, την οποία επιθυμεί να διευρύνει, και για το λόγο αυτό καλεί κάθε ενδιαφερόμενο να επισκεφτεί την ιστοσελίδα https://aws.amazon.com/developer/community/usergroups/europe.
Ευρύ πελατολόγιο και στην Ελλάδα
H AWS έχει στο πελατολόγιο της μερικές από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες και πιο γνωστές startups και επιχειρήσεις όπως οι Beat, Deepsea Technologies, futurehome.gr, Madinad, Marpoint, Money Market, Orfium, Omilia, ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Qivos, Spitogatos, Voiceland, Wind Ελλάς, Workathlon και Χρυσή Ευκαιρία, καθώς και οργανισμούς του ευρύτερου Δημόσιου τομέα.
Επίσης, ορισμένες από τις πιο επιτυχημένες startups διεθνώς όπως η Airbnb και το Netflix, μεγάλες επιχειρήσεις όπως η BMW, η Formula 1 και το Twitter, καθώς και Δημόσιοι οργανισμοί όπως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Υπουργείο Δικαιοσύνης του Ηνωμένου Βασιλείου και η NASA χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες AWS.
Στήριξη στις startups
Για πολλά χρόνια η AWS στηρίζει ελληνικές startup και το τοπικό οικοσύστημα τεχνολογίας, μέσω προγραμμάτων όπως το AWS Activate και το AWS Academy.
To AWS Activate δίνει σε startups ό,τι χρειάζονται για να ξεκινήσουν να χρησιμοποιούν τα εργαλεία της AWS, όπως μονάδες (credits) αξίας έως 100.000 δολαρίων, εκπαίδευση, τεχνική υποστήριξη, καθώς και επαφές με επιχειρηματικές θερμοκοιτίδες (incubators), επιταχυντές (accelerators) και εταιρείες επενδυτικών συμμετοχών (venture capital), όπως οι CrowdPolicy, Marathon, MBriyo, Metavallon, MIT EF, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδα (ΕΤΕ), OK!Thess και Venture Friends. H AWS δραστηριοποιείται και στον τομέα της Εκπαίδευσης, εκπαιδεύοντας μαθητές και φοιτητές καθώς και τους επόμενους ηγέτες στον χώρο της πληροφορικής μέσω της AWS Academy.
H AWS Academy βοηθά εκπαιδευόμενους και εκπαιδευτές να αποκτήσουν γνώσεις και να αναπτύξουν δεξιότητες σχετικές με τη χρήση και ανάπτυξη εφαρμογών στο υπολογιστικό νέφος της AWS (cloud computing), με στόχο να επιταχύνει τη διάχυση της γνώσης γύρω από το υπολογιστικό νέφος στη χώρα. Μέλη της AWS Academy στην Ελλάδα είναι το Αμερικάνικο Κολλέγιο Θεσσαλονίκης (American College of Thessaloniki – ACT), το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος.
H εταιρεία
Εδώ και 14 χρόνια η Amazon Web Services αποτελεί την πιο πλήρη και ευρέως χρησιμοποιούμενη πλατφόρμα υπολογιστικού νέφους (cloud) στον κόσμο. Η AWS παρέχει περισσότερες πλήρως αναπτυγμένες υπηρεσίες υπολογιστικής ισχύος, αποθήκευσης, βάσεων δεδομένων, δικτύωσης, ανάλυσης δεδομένων (analytics), ρομποτικής, νοημοσύνης των μηχανών (machine learning) και τεχνητής νοημοσύνης, Internet of Things, mobile, ασφάλειας πληροφοριών, υβριδικών λύσεων, εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας (VR & AR), Μέσων, καθώς και ανάπτυξης εφαρμογών και διαχείρισης, από 77 Ζώνες Διαθεσιμότητας (Availability Zones) σε 24 γεωγραφικές περιφέρειες, με περαιτέρω σχεδιασμό για 18 επιπλέον Ζώνες Διαθεσιμότητας και 6 ακόμη περιφέρειες σε Αυστραλία, Ινδία, Ινδονησία, Ιαπωνία, Ισπανία και Ελβετία.