Απόφαση κόλαφο για τον πρώην υπουργό της ΝΔ Πέτρο Δούκα και την εμπλοκή του στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου, με την οποία αθωώνεται ο Κώστας Βαξεβάνης για όσα είχε αποκαλύψει το 2012 μέσω της εκπομπής «Το Κουτί της Πανδώρας» στην ΕΡΤ, εξέδωσε το Εφετείο της Αθήνας.
Ο δημοσιογράφος είχε αθωωθεί για την υπόθεση και από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο, με τον Πέτρο Δούκα να ασκεί έφεση και να ζητά αποζημίωση ύψους 800.000 ευρώ για δήθεν δυσφήμιση του. Μετά την έκδοση της τελευταίας απόφασης ο Κώστας Βαξεβάνης αναμένεται να προσφύγει κατά του πρώην υπουργού της ΝΔ, ζητώντας αποζημίωση για τη συκοφάντηση του, τον διασυρμό του και την ταλαιπωρία στην οποία επί πολλά χρόνια τον υπέβαλε ο Πέτρος Δούκας.
Ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών της ΝΔ ο οποίος δεν δικάστηκε ποτέ για την εμπλοκή στην υπόθεση του Βατοπεδίου, λόγω του εσπευσμένου κλεισίματος της Βουλής το 2009 που οδήγησε σε παραγραφή των αδικημάτων του τα οποία είχε καταγράψει η Βουλή και αποδεχθεί το Δικαστικό Συμβούλιο, κατηγορούσε τον Κώστα Βαξεβάνη ότι μέσω δύο εκπομπών του στην ΕΡΤ το 2012 «σπίλωσε την προσωπική και επαγγελματική τιμή του, αναφέροντας ότι ως υφυπουργός Οικονομικών ενήργησε με δόλο προς εξυπηρέτηση παράνομων συμφερόντων της Μονής Βατοπεδίου».
Το δικαστήριο που εξέτασε την υπόθεση σε δεύτερο βαθμό όχι απλώς δεν αποδέχθηκε τους ισχυρισμούς του Πέτρου Δούκα αλλά απεφάνθη πως ό,τι δημοσιοποίησε ο δημοσιογράφος ήταν αποτέλεσμα έρευνας, στοιχείων και συνεντεύξεων προσώπων που είχαν άμεση σχέση με την υπόθεση, ενώ οι αποκαλύψεις ήταν απόρροια δικαιολογημένου ενδιαφέροντος για την ενημέρωση της κοινής γνώμης. Το Εφετείο συμπέρανε ταυτόχρονα ότι όσα ειπώθηκαν στις εκπομπές αποτελούν περιεχόμενο της κατηγορίας εις βάρος του Πέτρου Δούκα από την Ολομέλεια της Βουλής.
Σημαντικό είναι ότι στην απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου αποτυπώνεται και ο τρόπος με τον οποίο πρέπει να αντιμετωπίζονται οι δημοσιογράφοι και τα πολιτικά πρόσωπα. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι «ήταν φυσικό τα πολιτικά πρόσωπα που ασχολήθηκαν με την υπόθεση να δεχτούν κριτική», ότι ο Πέτρος Δούκας «ως πολιτικός και με την ιδιότητα του υφυπουργού Οικονομικών όφειλε να επιδεικνύει μεγαλύτερη ανοχή στην κριτική», καθώς και ότι «η απαίτηση από τους δημοσιογράφους να αποστασιοποιούνται συστηματικά και σαφώς κατά γενικό τρόπο από αναφορές που θα μπορούσαν να προσβάλλουν τρίτα πρόσωπα, δεν συμβιβάζεται με τον ρόλο και την ελευθερία του Τύπου».
Οι αποκαλύψεις για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου και η εμπλοκή Δούκα
Οι αποκαλύψεις για τις οποίες διώχθηκε από τον «γαλάζιο» πρώην υπουργό ο Κώστας Βαξεβάνης και οι οποίες κρίθηκαν αληθείς από το δικαστήριο, αφορούσαν τον τρόπο με τον οποίο μεθοδεύτηκε αφενός η παραχώρηση χιλιάδων στρεμμάτων της λίμνης Βιστωνίδας στη Μονή Βατοπεδίου και αφετέρου η ανταλλαγή της συγκεκριμένης έκτασης με οικόπεδα-φιλέτα του Δημοσίου τα οποία εν μια νυκτί χαρίστηκαν στη Μονή.
Το τηλεοπτικό «Κουτί της Πανδώρας» είχε αποκαλύψει συγκεκριμένα ότι ενώ η Μονή διεκδικούσε τη Βιστωνίδα μέσω αγωγής την οποία είχε απορρίψει όμως η Δικαιοσύνη, ο Πέτρος Δούκας ως υφυπουργός Οικονομικών υπέγραψε απόφαση με την οποία το κράτος παραιτήθηκε από τη διεκδίκηση της αναγνωρίζοντας την κυριότητά της στο Βατοπέδι. Στην πορεία ο Ευάγγελος Μπασιάκος ως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης με απόφασή του προχώρησε στην ανταλλαγή των εκτάσεων του Δημοσίου με σκοπό να πάρει πίσω μια έκταση η οποία ούτως ή άλλως βάσει δικαστικής απόφασης ανήκε στο Δημόσιο, ενώ δεν είχε και καμία απολύτως εμπορική αξία αφού στην περιοχή δεν επιτρέπεται η δόμηση.
Οι αποκαλύψεις του Κώστα Βαξεβάνη και της δημοσιογραφικής ομάδας της εκπομπής είχαν προκαλέσει εισαγγελική έρευνα, με την υπόθεση να φτάνει τελικά στη Βουλή παρότι ότι τότε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γιώργος Σανιδάς δημιούργησε προσκόμματα και με τη φράση «οι υπουργοί παραπλανήθησαν» επιχείρησε να μπλοκάρει τη διαβίβαση της δικογραφίας. Εν τέλει η Ολομέλεια της Βουλής αποφάσισε την παραπομπή τριών υπουργών της ΝΔ (των Πέτρου Δούκα, Ευάγγελου Μπασιάκου και Αλέξανδρου Κοντού) με την κατηγορία της αυτουργίας και συναυτουργίας σε απιστία σε βάρος του Δημοσίου.
Τα αδικήματα παραγράφηκαν, αλλά η Δικαιοσύνη απέδωσε δόλο στον Δούκα
Οι τρεις τους δεν παραπέμφθηκαν βέβαια σε δίκη καθότι ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής θέλοντας να προλάβει τις εξελίξεις έκλεισε εσπευσμένα τη Βουλή τον Μάιο του 2009 με αποτέλεσμα τα πιθανά αδικήματά τους να παραγραφούν χάρη στον εξαμβλωματικό νόμο περί ευθύνης υπουργών. Παρά ταύτα το Δικαστικό Συμβούλιο το οποίο έπαυσε (λόγω παραγραφής) την ποινική δίωξη σε βάρος των «γαλάζιων» υπουργών, όχι απλώς αποδέχθηκε την εμπλοκή τους στο σκάνδαλο, αλλά έκρινε πως εν γνώσει τους ζημίωσαν το ελληνικό Δημόσιο αποδίδοντας μάλιστα στον Πέτρο Δούκα και δόλο.
Χαρακτηριστικά σημειωνόταν για τον Πέτρο Δούκα στο βούλευμα του Δικαστικού Συμβούλιου ότι «οι πράξεις και παραλείψεις του τεκμηριώνουν τον απαιτούμενο δόλο, αλλά και την απαιτούμενη ζημία του Ελληνικού Δημοσίου, σε ποσό που σαφώς υπερβαίνει κατά πολύ τα 15.000 ευρώ, που απαιτεί ως ζημία το άρθρο 390 Π.Κ., ιδίως δε οι πράξεις κλονισμού των δικαιωμάτων του Δημοσίου στη λίμνη Βιστωνίδα και οι πράξεις ανταλλαγής της λίμνης Βιστωνίδας, που δεν έχει αντίστοιχη εμπορική αξία, με ακίνητα του Δημοσίου υψηλής εμπορικής αξίας».
Τα παραπάνω στοιχεία που έγιναν γνωστά στο κοινό χάρη στην έρευνα του Κώστα Βαξεβάνη και των συνεργατών του επικαλείται στην τελευταία αθωωτική για τον δημοσιογράφο απόφασή του και το Εφετείο σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «οι αντιφατικές συμπεριφορές των εκπροσώπων του Δημοσίου σε πολιτικό, νομικό και διοικητικό επίπεδο, σε συνδυασμό και με τα περιγραφόμενα στις συνεντεύξεις των προσώπων που εμφανίσθηκαν στην εκπομπή και ιδίως του αντεισαγγελέα Εφετών Ηλία Κολιούση (ο οποίος πραγματοποίησε την ποινική έρευνα για την υπόθεση με εντολή από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να μην συμπεριλάβει πολιτικά πρόσωπα) […] δικαιολογημένα μπορούσαν να δημιουργήσουν σε οποιονδήποτε πολίτη σημαντικές αμφιβολίες και καχυποψία για τη σκοπιμότητα, τη νομιμότητα και το τυχόν υπαρκτό παρασκήνιο των γεγονότων που πράγματι έλαβαν χώρα και περιεγράφησαν στην εκπομπή».
Πηγή:koutipandoras.gr