To αναπάντητο ιστορικό ερώτημα που προκύπτει από τα γεγονότα της προηγούμενης εβδομάδας είναι: θα είχε εξαπλωθεί ο ναζισμός αν υπήρχαν τότε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Δεν θα το μάθουμε ποτέ, ωστόσο στις μέρες μας η ύπαρξή τους συχνά είναι καταλυτική.
Η αλήθεια είναι ότι το Facebook έκανε ό,τι μπορούσε. Eριξε τα προφίλ ή μπλόκαρε δημοσιεύσεις δημοσιογράφων, φωτορεπόρτερ και χρηστών που αναπαρήγαγαν συγκεντρώσεις για τον Κουφοντίνα, τις δηλώσεις της δικηγόρου του και τις ακατονόμαστες εκφράσεις που ελέω Χρυσοχοΐδη ξεστομίζουν οι αστυνομικοί. Δεν μπόρεσε όμως να εμποδίσει το βιντεάκι με τον ξυλοδαρμό του νεαρού στη Νέα Σμύρνη που κυκλοφόρησε με αστραπιαία ταχύτητα και ανάγκασε ακόμη και την πάλαι ποτέ… έγκριτη «Καθημερινή» να αλλάξει το ρεπορτάζ της.
Θα ήταν πολύ κολακευτικό για την κυβέρνηση και τα μέλη της αν λέγαμε ότι έχουν διαβάσει τον Τσόμσκι και τις μεθόδους χειραγώγησης και κοινωνικού ελέγχου που χρησιμοποιεί η εξουσία. Oπως για παράδειγμα η τεχνική της υποβάθμισης, της υποτίμησης της νοημοσύνης, της παρατεταμένης άγνοιας, της επιμερισμένης αναβλητικότητας κ.λπ. Αλλωστε όλα αυτά δεν τα χρειάζεται η ΝΔ, που θέλει να παρουσιάζεται ως σύγχρονο αστικό κόμμα. Οποτε τα χρειάζεται τα βγάζει από το σεντούκι με τα προικιά που της άφησε η επάρατος Δεξιά. Πρόσθεσε όμως στο οπλοστάσιό της την τεχνική της ενοχοποιημένης εξέγερσης, σύμφωνα με την οποία υποβάλλεται στον πολίτη η πεποίθηση της διανοητικής του ανεπάρκειας ή των προσπαθειών του ώστε να αυτοενοχοποιείται και να απέχει από κάθε ατομική δράση, ακόμη κι αν αφορά μια επιτρεπόμενη βόλτα στην πλατεία.
Πιθανόν όμως ο Ελληνας πρωθυπουργός και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη να έχουν διαβάσει μαζί με τα παιδιά τους ένα από τα βιβλία της σειράς του Χάρι Πότερ όπου δρουν οι Dementors, οι φρουροί της φυλακής του Αζκαμπάν, που μετουσιώνονται κάθε φορά που σε συναντούν στον χειρότερο φόβο σου και τρέφονται απομυζώντας κάθε θετική ανάμνηση και συναίσθημα χαράς από την ψυχή σου μέχρι να μείνεις ένα ελεεινό και άδειο κουφάρι.
Η αστυνομία λοιπόν μπήκε στο σπίτι του Λιγνάδη ύστερα από έναν μήνα, αλλά κάνει ανάκριση σε όποιον πηγαίνει να βοηθήσει, ξεβρακώνει νεαρούς στη μέση του δρόμου, εισβάλλει στα σπίτια φιλήσυχων πολιτών χωρίς εισαγγελική εντολή, πλακώνει στο ξύλο όποιον τολμά έστω και ήπια να διαμαρτυρηθεί για τις αυθαιρεσίες της και τον αυταρχισμό της.
Κανένα βέβαια από τα κυβερνητικά στελέχη, που ακόμη και τώρα, με το σύστημα υγείας γονατισμένο, εξακολουθούν ανερυθρίαστα να κοκορεύονται στα κανάλια για την καλή διαχείριση της πανδημίας, δεν ανέφερε την ετήσια έρευνα του «Economist» η οποία κατέταξε την Ελλάδα στις «ελαττωματικές δημοκρατίες».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως δήλωσε στην ακροτελεύτια πρότασή του ότι δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να μας διχάσει. Ψιλά γράμματα φυσικά ότι στοχοποίησε εμμέσως πλην σαφώς τους νέους και αναφέρθηκε μόνο στον τραυματισμό του αστυνομικού και όχι στον αγρίως ξυλοκοπηθέντα. Πολύ «ενωτικό» το μήνυμα, όντως. Οποιος του γράφει τους λόγους ας είναι την επόμενη φορά πιο ειλικρινής: «Αν συνεχίστε τα σουλάτσα στις πλατείες, θα είναι μονόδρομος ο βομβαρδισμός με Rafale. Δεν τα παρήγγειλα για την Τουρκία αλλά για σας, βρε κουτά».
H Χρύσα Κακατσάκη είναι φιλόλογος ιστορικός Τέχνης