John Hopkins: Κάντε μαζικούς ελέγχους στα κέντρα μακροχρόνιας περίθαλψης

John Hopkins: Κάντε μαζικούς ελέγχους στα κέντρα μακροχρόνιας περίθαλψης

Σύμφωνα με νέα μελέτη του έγκριτου αμερικανικού πανεπιστημίου John Hopkins, ο καθολικός έλεγχος των ενοίκων (ασυμπτωματικών και μη) σε κέντρα μακροχρόνιας περίθαλψης καθίσταται αναγκαίος για τη μείωση των θανάτων από την Covid-19.

O έλεγχος των ατόμων που εμφανίζουν συμπτώματα της Covid-19 δεν είναι αρκετός για την αντιμετώπιση της νόσου στα κέντρα μακροχρόνιας φροντίδας, σύμφωνα με τους επιδημιολόγους του πανεπιστημίου John Hopkins. Πρέπει αντ’ αυτού να υποβάλλονται όλοι οι ένοικοι σε εργαστηριακούς ελέγχους.

Συνεχίζουν τα χαμηλά ποσοστά ελέγχων στην Ελλάδα

Η διενέργεια μαζικών δειγματοληπτικών τεστ έχει αναχθεί από τους ειδικούς σε βασικό όπλο αντιμετώπισης της πανδημίας από τους πρώτους μήνες της εξάπλωσής της. Τούτου λεχθέντος, τα πολύ χαμηλά ποσοστά ελέγχων που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα προκαλούν προβληματισμό και ερωτήματα για την παρουσιαζόμενη ως “άριστη” διαχείριση εκ μέρους της κυβέρνησης.

Με τα επίσημα στοιχεία να κάνουν λόγο για την είσοδο πάνω από 2,5 εκατ. τουριστών στη χώρα, έχουν διενεργηθεί μόλις 858.138 έλεγχοι από την αρχή της πανδημίαςμέχρι σήμερα. Αντιστοιχούν σε 82.392 ελέγχους ανά εκατομμύριο πληθυσμού, την ώρα που άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου που έχουν δεχτεί τουρίστες έχουν πολύ υψηλότερο ποσοστό: 186.091 η Πορτογαλία, 182.162 η Ισπανία, 133.230 η Ιταλία, και 91.891 η Γαλλία.

Αναγκαία τα τεστ σε όλους τους ενοίκους των οίκων ευγηρίας

Στην περίπτωση των κέντρων μακροχρόνιας φροντίδας, όπως είναι οι οίκοι ευγηρίας, η πραγματοποίηση τεστ ανέρχεται σε ζήτημα ζωής και θανάτου. Στη μελέτη που διενήργησαν οι ερευνητές της ιατρικής σχολής του John Hopkins, έγιναν ‘έλεγχοι σε όλους τους ενοίκους (893 σύνολο) 11 τέτοιων κέντρων στο Μέριλαντ των Ηνωμένων Πολιτειών. Προηγουμένως, μόνο όσοι είχαν συμπτώματα της Covid-19 είχαν υποβληθεί σε τεστ από τις υγειονομικές αρχές.

Από τους 893 που ελέγχθηκαν, οι 354 (σχεδόν το 40%) βρέθηκαν θετικοί στον ιό σε σύγκριση με τους 153 (17%) που είχαν εντοπιστεί προηγουμένως. Πρόκειται για αύξηση των κρουσμάτων κατά 231%. Το πιο σημαντικό ίσως εύρημα της μελέτης ήταν ότι το 55% όσων βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό ήταν ασυμπτωματικοί.

“Τα αποτελέσματα αυτά τονίζουν την ανάγκη πραγματοποίησης καθολικών ελέγχων, καθώς καθίσταται εμφανές ότι οι προσεγγίσεις βάσει συμπτωμάτων πιθανότατα χάνουν έναν σημαντικό αριθμό κρουσμάτων σε κέντρα μακροχρόνιας περίθαλψης”, εξήγησε ο Μπέντζαμιν Μπίγκελοου, ο βασικός συντάκτης της μελέτης.

Στην Ελλάδα, ανακοινώθηκε προ ημερών η επιβολή του μέτρου του εργαστηριακού ελέγχου σε όλους τους εργαζόμενους μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων οι οποίοι επιστρέφουν από άδεια. Επαφίεται, δε, στους εργοδότες η τήρηση του συγκεκριμένου μέτρου με τους ελέγχους να πραγματοποιούνται είτε από δημόσιο είτε από ιδιωτικό φορέα. Με άλλα λόγια, το νέο μέτρο αναμένεται να βαρύνει την τσέπη των κέντρων φροντίδας ή και των ίδιων των εργαζομένων.

Σε κάθε περίπτωση, το μέτρο αυτό απέχει πολύ από τη συνιστώμενη από τους ειδικούς μαζική και στην περίπτωση των κέντρων μακροχρόνιας περίθαλψης καθολική διενέργεια ελέγχων.

Ετικέτες

Documento Newsletter