«Jaws», Κουστώ, και… γιόγκα στο Evia Film Project

«Jaws», Κουστώ, και… γιόγκα στο Evia Film Project
Η έναρξη γίνεται με τη βιογραφία του Ζακ Κουστώ «Οδύσσεια» του Γάλλου Ζερόμ Σαλ

Ξεκινά το Evia Film Project στη βόρεια Εύβοια με δεκάδες ταινίες, εκδηλώσεις, δράσεις και οικολογικές ανησυχίες με επίκεντρο το νερό.

Η αρχή έγινε πάνω στα αποκαΐδια που άφησε το καταστροφικό κύμα πυρκαγιών στη βόρεια Εύβοια τον Αύγουστο του 2021. Οι υπεύθυνοι του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, επιδεικνύοντας άψογα αντανακλαστικά, ανέπτυξαν την ιδέα τους για μια νέα πρωτοβουλία που θα είχε απώτερο στόχο την ανάδειξη της τραυματισμένης βόρειας Εύβοιας σε παγκόσμιο κέντρο για το green cinema.

Για να συμβεί όμως αυτό θα έπρεπε το Evia Film Project να αποκτήσει τα χαρακτηριστικά ενός καλοκαιρινού ραντεβού με το κοινό, με προβολές ταινιών, ανάπτυξη νέων κινηματογραφικών σχεδίων, πράσινες δράσεις, ανοιχτές συζητήσεις, masterclasses, εργαστήρια για παιδιά και φοιτητές, καθώς και τα απαραίτητα μουσικά συνοδευτικά (συναυλίες και πάρτι). Ο «φάκελος βόρεια Εύβοια» άνοιξε για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2022 (1519 Ιουνίου) και περιλάμβανε μόλις οκτώ ταινίες από τις οποίες ξεχώριζαν το τρυφερό animation «Η κόκκινη χελώνα» και το ανεξάρτητο αμερικανικό δράμα «Μυθικά πλάσματα του νότου».

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η ταινία «Μνήμες του νερού» της Κάθριν Μπίγκελοου

Κινηματογραφική ομπρέλα

Φέτος το φεστιβάλ, παρότι έχει κρατήσει τον χρονικό περιορισμό των πέντε ημερών (από τις 2 έως τις 6 Ιουλίου), έχει ανοίξει την κινηματογραφική ομπρέλα του με την προβολή 17 ταινιών μικρού και μεγάλου μήκους καθώς και την παρουσίαση ενός επεισοδίου της τηλεοπτικής σειράς «Underwater» της Cosmote TV.

Ολες οι παραπάνω δημιουργίες έχουν επίκεντρο το νερό. Το νερό ως ζωή, στοιχείο περιπέτειας αλλά και ως πηγή χαράς ή διασκέδασης. Ομως το νερό έχει κι άλλα πρόσωπα, όπως μας έχει αφηγηθεί ο μεγάλος παραμυθάς του Χόλιγουντ Στίβεν Σπίλμπεργκ από τότε (1975) που έβγαλε τον μηχανικό καρχαρία του στις ανοιχτές θάλασσες και έσβησε μονομιάς το ανέμελο μπάνιο μας στα βαθιά. Η προβολή του κλασικού «Jaws» ή πιο γνωστού ως «Τα σαγόνια του καρχαρία» είναι προγραμματισμένη για το βράδυ της Παρασκευής 5 Ιουλίου στις 23.00 στον Απόλλωνα, τον θερινό κινηματογράφο της Αιδηψού, ενώ την ίδια μέρα στη Λίμνη θα προβληθεί στις 21.15 στο σινέ Ελύμνιον το φιλμ «Μέρες ξηρασίας» του Τούρκου σκηνοθέτη Εμίν Αλπέρ, ένα ιδιότυπο αστυνομικό θρίλερ με θέμα την αγωνιώδη προσπάθεια ενός νεαρού εισαγγελέα να αποκαλύψει το σκάνδαλο πολιτικής διαφθοράς που καταδικάζει μια μικρή πόλη σε λειψυδρία. Η συγκεκριμένη προβολή θα γίνει παρουσία του σκηνοθέτη αλλά και του παραγωγού της ταινίας Γιώργου Τσούργιαννη.

Η έναρξη του φεστιβάλ γίνεται την Τρίτη 2 Ιουλίου στις 21.15 με την προβολή της «Οδύσσειας» του Γάλλου σκηνοθέτη Ζερόμ Σαλ («Το ακρωτήρι της βίας») στον Απόλλωνα. Πρόκειται για μια διαφορετική βιογραφία του Ζακ Κουστώ, απογυμνωμένη από εξιδανικεύσεις ή ηρωικά κατορθώματα, με έμφαση στο δραματικό κομμάτι της οικογενειακής τραγωδίας του διάσημου θαλασσοπόρου τον οποίο υποδύεται υποδειγματικά ο Λαμπέρ Γουίλσον.

Από τα υπόλοιπα φιλμ του προγράμματος ξεχωρίζουν οι «Μνήμες του νερού», το ερωτικό θρίλερ της Κάθριν Μπίγκελοου με τον Σον Πεν και τη Λιζ Χάρλεϊ, το animation «Ψάχνοντας την Ντόρι», το «Winona» του Αλέξανδρο Βούλγαρη (παρόντες στην προβολή της Τετάρτης 3/7 στον Απόλλωνα θα είναι ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια του φιλμ Σοφία Κόκκαλη) που δείχνει το ανέμελο μπάνιο τεσσάρων φίλων σε μια παραλία της Ανδρου και φυσικά τον συναρπαστικό «Επισκέπτη» του Μπονγκ Τζουν-χο («Παράσιτα») που καταγράφει τον πανικό που απλώνεται στη Σεούλ όταν ένα πελώριο τέρας βγαίνει από τον ποταμό Χαν!

Η ταινία «Επισκέπτης» του Μπονγκ Τζουν-χο καταγράφει τον πανικό που απλώνεται στη Σεούλ όταν ένα πελώριο τέρας βγαίνει από τον ποταμό Χαν

Με έμφαση στην οικολογία

Ομως το φεστιβάλ της Εύβοιας δεν είναι μόνο ή κυρίως ταινίες. Με έμφαση στον οικολογικό χαρακτήρα της διοργάνωσης, φέτος έχει σχεδιαστεί μια ολόκληρη σειρά από πάσης φύσης εκδηλώσεις, που περιλαμβάνουν συναντήσεις, πεζοπορίες, εκδρομές, γιόγκα στη φύση καθώς κι ένα ειδικά σχεδιασμένο εργαστήρι αυτεπίγνωσης. Στο πλαίσιο αυτό έχουν οργανωθεί περιηγήσεις σε ξεχωριστές τοποθεσίες και σημεία ενδιαφέροντος, όπως αυτή που γίνεται σε συνεργασία με το WWF και προβλέπει πεζοπορία στο Ξηρό Ορος, όπου με αφετηρία το μαγευτικό τοπίο των καταρρακτών του Δρυμώνα οι επισκέπτες θα μπορούν να δουν από κοντά την επίδραση της πυρκαγιάς σε είδη που δεν έχουν δυνατότητα φυσικής αναγέννησης, αλλά και πώς η φύση έχει αρχίσει να αναγεννιέται.

Επίσης, η φετινή Αγορά που είναι χτισμένη πάνω στο τετράπτυχο «Νους, σώμα, πνεύμα και εξερεύνηση» έχοντας για πυξίδα δράσης της τη βιωσιμότητα, εφαρμόζει ένα καινοτόμο μοντέλο κυκλικής οικονομίας, στο πλαίσιο του οποίου προσκαλούνται επαγγελματίες να ανακαλύψουν ή να επανασυνδεθούν με ελληνικά πρότζεκτ που έχουν παρουσιαστεί στις Αγορές των Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης στο παρελθόν.

Οι παράλληλες εκδηλώσεις

Στο πλαίσιο του Evia Film Project υπάρχουν και οι παράλληλες εκδηλώσεις. Φέτος εμπλουτίζονται από ειδική ενότητα γαστρονομίας (η Ελένη Ψυχούλη και η Ιωάννα Σταμούλου μας συστήνουν σπάνιους μεζέδες), κυνήγι θησαυρών για μικρούς και μεγάλους καθώς και μια ειδική πρόσκληση στις πιο σύγχρονες ταινίες extended reality (XR) τεχνολογίας, που αναδεικνύουν ζητήματα οικολογίας και εξερευνούν τις συνέπειες της ανθρώπινης παρέμβασης στο περιβάλλον.


INFO
Από 2 έως 6 Ιουλίου

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter