«Ήξεις αφήξεις» Μαξίμου μετά τα τουρκικά δημοσιεύματα για αποστρατιωτικοποίηση νησιών

«Ήξεις αφήξεις» Μαξίμου μετά τα τουρκικά δημοσιεύματα για αποστρατιωτικοποίηση νησιών

Με μία γενικόλογη φρασεολογία και χωρίς απόλυτη διάψευση των όσων τα τουρκικά δημοσιεύματα επικαλούνται για τις ελληνοτουρκικές συζητήσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε την Πέμπτη πως «δεν υπάρχει καμία αλλαγή στρατηγικής ούτε πρόκειται να αλλάξει καμία στρατηγική για την αμυντική πολιτική της χώρας».

Την ρητορική που επεφύλαξε την Τετάρτη στην καθυστερημένη και χωρίς κατηγορηματική διάψευση ανακοίνωση με αφορμή το δημοσίευμα της φιλοερντογανικής Γενί Σαφάκ επανέλαβε στην ενημέρωση πολιτικών συντακτών της Πέμπτης ο Παύλος Μαρινάκης, που μπορεί να τόνισε πως δεν υπάρχει καμία αλλαγή στο αμυντικό δόγμα της χώρας, όμως άφησε αναπάντητα μία σειρά από ζητήματα που προκύπτουν από τις τουρκικές αιτιάσεις.

«Δεν υπάρχει ούτε έχει υπάρξει απολύτως καμία αλλαγή στρατηγικής σε σχέση με την κατανομή δυνάμεων και την αμυντική θωράκιση της χώρας» ανέφερε λακωνικά κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προκαλώντας νέα ερωτήματα, τα οποία αναγκάστηκε να αντιμετωπίσει κατά τη διαδικασία υποβολής ερωτημάτων των δημοσιογράφων.

Διαβάστε επίσης: Καθυστερημένα και χωρίς κατηγορηματική διάψευση η απάντηση Μαξίμου στα τουρκικά δημοσιεύματα για τα νησιά

«Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στρατηγικής ούτε πρόκειται να αλλάξει καμία στρατηγική για την αμυντική πολιτική της χώρας. Αυτό είναι δεδομένο, και μάλιστα το είπε και με ξεκάθαρο τρόπο και ο υπουργός Άμυνας, ο κ. Δένδιας χθες, κατά την καθέλκυση της φρεγάτας. Με τον πιο ρητό και κατηγορηματικό τρόπο, επαναλαμβάνοντας μία πάγια ελληνική θέση» απάντησε σε σχετικό ερώτημα ο Π. Μαρινάκης, δείχνοντος τον Νίκο Δένδια και τη χθεσινή του δήλωση περί μη αποστρατιωτικοποίησης.

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αλλά και κάθε κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας είναι απολύτως αποφασισμένη να προασπίσει τον εθνικό χώρο. Και να εξηγήσω με τον πιο καθαρό τρόπο: Ό,τι απειλείται, δεν αποστρατιωτικοποιείται» ήταν η σχετική δήλωση του υπουργού Άμυνας, η οποία όμως για μία ακόμα φορά αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες εντός και εκτός συνόρων.

«Το δεύτερο που θέλω να πω είναι ότι δεν τίθεται καν σε κάποια συζήτηση σε κανένα επίπεδο, πολλώ δε μάλλον σε ανώτατο επίπεδο, κανένα ζήτημα κυριαρχίας και κανένα τέτοιο ζήτημα από την ελληνική πλευρά. Άρα δεν υπάρχει κανένα ζήτημα καν συζήτησης» ανέφερε ακόμα ο εκπρόσωπος, πριν δεχτεί νέο ερώτημα αναφορικά με την ερμηνεία των λόγων του Ν. Δένδια, και συγκεκριμένα, για το ενδεχόμενο τα λεγόμενά του να έχουν «διπλή ανάγνωση», εξαιτίας της -φερόμενης- νηνεμίας των τελευταίων μηνών στο Αιγαίο.

«Είναι σαφής η ελληνική θέση, δεν υπάρχει καμία τέτοια συζήτηση από την ελληνική πλευρά, ούτε καν πρόκειται να γίνει καμία τέτοια συζήτηση» αντέτεινε ο Π. Μαρινάκης, που στη συνέχεια δέχθηκε πιο συγκεκριμένη ερώτηση για τα οπλικά συστήματα και τα άρματα που η χώρα μας έχει δώσει στην Ουκρανία, χωρίς όμως να μπει στη διαδικασία να απαντήσει επί της ουσίας.

«Εγώ γενικά αυτό που μπορώ να πω και αυτό που προκύπτει από δεδομένα, πάντοτε με σεβασμό στους Έλληνες φορολογούμενους, η Ελλάδα είναι πιο ισχυρή αμυντικά, εξοπλιστικά, γεωπολιτικά από ποτέ. Αυτό προκύπτει από τις συμφωνίες που όχι απλώς έχουν υπογραφεί και έχουν ψηφιστεί, αλλά υλοποιούνται κιόλας. Μία τέτοια ημέρα υλοποίησης ήταν και η χθεσινή. Προφανώς δεν θα μπορούσα ούτε θα έπρεπε να μπορώ να μπω σε λεπτομέρειες που αφορούν τον αμυντικό εξοπλισμό της χώρας» απάντησε για μία ακόμα φορά γενικόλογα και χωρίς να διαψεύσει με απόλυτο τρόπο τα όσα γράφονται από την άλλη πλευρά του Αιγαίου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Documento Newsletter