Ήξεις-αφήξεις από Στέιτ Ντιπάρτμεντ και Γερμανία για το νέο τουρκολιβυκό μνημόνιο

Ήξεις-αφήξεις από Στέιτ Ντιπάρτμεντ και Γερμανία για το νέο τουρκολιβυκό μνημόνιο
Πηγή φωτογραφίας: Twitter/@MevlutCavusoglu

Ως «ναι μεν αλλά» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η στάση Στέιτ Ντιπάρτμεντ και Βερολίνου για το νέο τουρκολιβυκό μνημόνιο, που αφορά την εκχώρηση-εκμίσθωση της ΑΟΖ της πολήπαθης αφρικανικής χώρας (όπως αυτή ορίζεται και από το παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο) για υπεράκτιες έρευνες εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων από τουρκικές εταιρείες.

Έτσι, αφού αρχικά η αμερικανική πλευρά διεμήνυσε σε γενικόλογο ύφος ότι «η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης δεν έχει δικαίωμα να υπογράφει συμφωνίες όπως αυτή με την Άγκυρα» το Βερολίνο επέλεξε να κάνει λόγο για «συμφωνία που δεν έχει νομική επίπτωση». Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι ΗΠΑ και Γερμανία δεν αποσαφήνισαν κατά πόσον αναγνωρίζουν το αρχικό παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο, αποφεύγοντας να διατυπώσουν ένα ξεκάθαρο «όχι» ως προς το σύνολο των τουρκικών διεκδικήσεων.

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του Γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Κρίστοφερ Μπούργκερ, δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ ότι «το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών δεν αναγνωρίζει τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης για την μεταξύ τους χάραξη ΑΟΖ. Και τέτοιες συμφωνίες δεν δεσμεύουν την Ελλάδα».

«Επί της αρχής θέλω να πω ότι μία θεμελιώδης αρχή του διεθνούς δικαίου είναι ότι δεν μπορούν δύο κράτη να κάνουν συμφωνίες εις βάρος τρίτων. Αυτό το γνωρίζουμε και από το αστικό δίκαιο. Δεν μπορούν να συμφωνήσουν δύο, αυτό ανήκει σε μένα, αυτό σε σένα, αυτό σε κάποιον τρίτο. Στην περίπτωση που δύο κράτη κλείνουν συμφωνία εις βάρος της Ελλάδας, η Ελλάδα δεν δεσμεύεται από αυτήν. Η συμφωνία δεν έχει νομική επίπτωση. Αυτή είναι βασική αρχή του διεθνούς δικαίου, ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα δύο κράτη να κλείσουν μία τέτοια συμφωνία εις βάρος ενός τρίτου κράτους. Για λεπτομερή αξιολόγηση αυτού του πρόσφατου βήματος θα πρέπει να επανέλθω», ανέφερε συγκεκριμένα ο ίδιος.

Η είδηση έρχεται στο φόντο της τοποθέτησης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ το πρωί της Τετάρτης, όπου μεταξύ άλλων σημειωνόταν: «Η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης υποχρεούται με βάση το Φόρουμ για τον Πολιτικό Διάλογο στη Λιβύη (LPDF) να μην υπογράφει νέες συμφωνίες, που διαταράσσουν τις εξωτερικές σχέσεις της χώρας ή επιφέρουν μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις».

Διαβάστε επίσης:

Κοτζιάς για νέο τουρκολιβυκό μνημόνιο: Πρέπει να τεθούν φραγμοί στις υποχωρήσεις της κυβέρνησης

Ελληνική ΑΟΖ: Η Άγκυρα τραβάει το σχοινί και βάζει «φωτιά» στη ΝΑ Μεσόγειο

ΣΥΡΙΖΑ για τουρκολιβυκά μνημόνια: Επικίνδυνη εξέλιξη – Μεγάλες ευθύνες Μητσοτάκη

Πρόεδρος Βουλής Λιβύης: Παράνομο το μνημόνιο με την Τουρκία για τους υδρογονάνθρακες

Documento Newsletter