Ιωάννινα: Κεραίες κινητής τηλεφωνίας σε απόσταση αναπνοής από σχολεία και νοσοκομεία

Δεκάδες κεραίες κινητής τηλεφωνίας βρίσκονται εγκατεστημένες στο αστικό ιστό, καμουφλαρισμένες πολλές φορές μέσα σε θερμοσίφωνες, καμινάδες και άλλες αυτοσχέδιες κατασκευές.

Πρόκειται για μια εικόνα που υπήρχε και παλαιότερα, ωστόσο ο νόμος του 2012 έχει «δέσει» τα χέρια των τοπικών αρχών και επιτρέπει την εγκατάσταση κεραιών κινητής τηλεφωνίας ακόμη και σε απόσταση αναπνοής από σχολεία, παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, νοσοκομεία και γηροκομεία. Μοναδική προϋπόθεση να μην υπερβαίνουν το 60% των τιμών που καθορίζονται στη σχετική νομοθεσία. 

Ποιος όμως μπορεί να ελέγξει την ακτινοβολία; Μόνο η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο της τήρησης των ορίων ασφαλούς έκθεσης του κοινού σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, είτε αυτεπαγγέλτως και κατά τρόπο δειγματοληπτικό, είτε κατόπιν αίτησης εκ μέρους της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων ή οποιουδήποτε φυσικού ή νομικού προσώπου, που έχει έννομο συμφέρον.

Το θέμα απασχολεί έντονα τις τελευταίες ημέρες τον δήμο Ιωαννιτών και κατοίκους των Λακκωμάτων και της Ανατολής, καθώς σε οικίες, παρακείμενες σχολείων, εγκαταστάθηκαν δύο κεραίες κινητής τηλεφωνίας. 

Στην ιστοσελίδα της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων αναφέρονται 119 κεραίες στα Γιάννενα. Πρόκειται για το σύνολο των κεραιών που αφορά και κεραίες τηλεφωνικών εταιριών, αλλά και τηλεοπτικού ή ραδιοφωνικού σήματος, που είναι διαφορετικό.

Οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας είναι εκείνες που κατά κύριο λόγο τοποθετούνται εντός του αστικού ιστού για να εξασφαλίζουν την επικοινωνία μεταξύ των κινητών, να πετύχουν μεγαλύτερη πληθυσμιακή κάλυψη και να ικανοποιήσουν την αυξανόμενη ζήτηση για μεταφορά δεδομένων.

Αποτέλεσμα είναι κεραίες κινητής τηλεφωνίας να «ξεφυτρώνουν» σαν τα μανιτάρια και πολλές φορές να κρύβονται με διάφορες τρόπους, προκειμένου να μη προκαλούν αντιδράσεις από γείτονες κι περιοίκους.

Οι κάτοικοι, ωστόσο, της περιοχής των Λακκωμάτων είναι διατεθειμένοι να προσφύγουν στη δικαιοσύνη. Εξάλλου εκατοντάδες αντίστοιχες υποθέσεις εκδικάζονται καθημερινά σε όλη τη χώρα, αφού το πρόβλημα δεν αφορά μόνο την πόλη μας.

Στο πλευρό των κατοίκων στέκεται σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο, που διαφωνεί πλήρως στην εγκατάσταση και λειτουργία κεραιών κινητής τηλεφωνίας κοντά σε ευαίσθητους χώρους, όπως τα σχολεία και οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί. Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ, Φίλιππος Τσουμάνης ανέφερε και άλλη περίπτωση κεραίας κοντά σε ένα από τους παιδικούς σταθμούς, για την οποία επίσης θα ζητήσει πλήρη έλεγχο του φακέλου.«ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΦΡΑΓΗ» ΜΕΣΩ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ

Στην περίπτωση των Λακκωμάτων η κεραία έχει πλήρως αδειοδοτηθεί και είναι καθόλα νόμιμη, όπως ανέφεραν και οι ίδιοι οι κάτοικοι. Οπότε, το επόμενο βήμα είναι η δικαστική προσφυγή.

Αντίθετα, στην περίπτωση της Ανατολής, μπήκε ένα πρώτο εμπόδια στη διαδικασία μέσω της Πολεοδομίας. Μια πολεοδομική παράβαση στο κτίριο που επρόκειτο να εγκατασταθεί η κεραία, έδωσε λίγο χρόνο στους κατοίκους και τον δήμο να κινηθούν. Για αυτό και ένα από τα πρώτα μέτρα που μπορεί να λάβει ο δήμος, είναι ο καταρχήν πολεοδομικός έλεγχος σε όλες αυτές τις περιπτώσεις κεραιών κοντά σε ευαίσθητους χώρους. Αυτό, ωστόσο, δεν αποτελεί οριστική λύση. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Θωμά Μπέγκα, αυτή θα πρέπει να δοθεί μέσω της αλλαγής της νομοθεσίας και της εκ νέου θεσμοθέτησης των ορίων απόστασης από σχολεία. Έτσι, το επόμενο βήμα είναι να μεταφερθεί το θέμα και στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, προκειμένου να υπάρξει συνολική παρέμβαση προς την κεντρική εξουσία.ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Οι ασύρματες ακτινοβολίες, που εκπέμπουν οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας, έχουν πλέον χαρακτηριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως «πιθανά καρκινογόνες». Οι κάτοικοι των Λακκωμάτων, στην παρέμβασή τους στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, επικαλέστηκαν τη θέση του για δύο φορές υποψήφιου βραβείου Νόμπελ Ιατρικής βιοφυσικού στο Πανεπιστήμιο Warwick, δρ. Gerard Hyland. «Στην ερώτηση αν υπάρχει αποδεδειγμένα πιθανός κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, η απάντηση είναι αδιαμφισβήτητα ναι. Στην πραγματικότητα είναι μάλλον απίθανο να είχε εγκριθεί ένα νέο φάρμακο, αν υπήρχε αντίστοιχη αβεβαιότητα για την βλαπτικότητα του». Ο ίδιος επίσης έχει αναφέρει ότι «η τοποθέτηση κεραιών κινητής τηλεφωνίας κοντά σε σχολεία και παιδικούς σταθμούς πρέπει να οπωσδήποτε να εμποδιστεί: το οικονομικό όφελος δεν πρέπει να επιτραπεί να είναι το κυρίαρχο μέλημα».

Πηγή: agon.gr