Ιωάννινα: Ένα αρκουδάκι «συμβιώνει» με τους κατοίκους στο Μικρό Πάπιγκο

Ιωάννινα: Ένα αρκουδάκι «συμβιώνει» με τους κατοίκους στο Μικρό Πάπιγκο

Στο Μικρό Πάπιγκο, περιοχή του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου μια νεαρή αρκούδα έχει κάνει αισθητή την παρουσία της τον τελευταίο μήνα, σύμφωνα με μαρτυρίες και φωτογραφίες κατοίκων.

Το αρκουδάκι κάνει επισκέψεις σε κήπο οικίας, για να τραφεί με τις ρίζες συγκεκριμένου φυτού, χωρίς να δείχνει να θορυβείται από την παρουσία των ανθρώπων, αλλά και του σκύλου τους.

Η συμπεριφορά αυτή του ζώου, πιθανότατα συνδέεται με το νεαρό της ηλικίας του και την σχετική απειρία του ως προς τους ανθρωπογενείς κινδύνους, αναφέρεται σε κοινό Δελτίο Τύπου που εξέδωσαν όλοι οι εταίροι του έργου LIFE ΑRCPROM και η περιβαλλοντική οργάνωση ΚΑΛΛΙΣΤΩ.

Ωστόσο εξετάζουν το ενδεχόμενο να επηρεάζεται από τις νέες συνθήκες, που προέκυψαν έστω και παροδικά, από την καραντίνα λόγω του κορονοϊού και την ελάττωση της ανθρώπινης παρουσίας στην περιοχή.

Το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Β. Πίνδου, έχει ήδη ενημερώσει τις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες για το περιστατικό, όσο και τους κατοίκους για την πρόθεση διαχείρισής του. Συγκεκριμένα, εξετάζεται το ενδεχόμενο να υλοποιηθεί επιχείρηση σύλληψης και ραδιοσήμανσης της συγκεκριμένης αρκούδας, στο πλαίσιο λειτουργίας της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης για την Αρκούδα του έργου LIFE ARCPROM, ώστε να παρακολουθούνται οι κινήσεις της και να λαμβάνονται τα κατάλληλα διαχειριστικά μέτρα αποτροπής προσέγγισης στον οικισμό.

Το έργο LIFE ARCPROM έχει στόχο τη βελτίωση της συνύπαρξης, ανθρώπου – αρκούδας σε τρία Εθνικά Πάρκα της Ελλάδας της Β. Πίνδου, των Πρεσπών, της Οροσειράς Ροδόπης και σε ένα της Ιταλίας στη Majella. Εταίροι του έργου είναι οι φορείς διαχείρισης των τεσσάρων Εθνικών Πάρκων, δύο πανεπιστήμια ,της Θεσσαλίας και της Δυτικής Μακεδονίας και δύο περιβαλλοντικές οργανώσεις Καλλιστώ και WWF Ιταλίας. Η προσέγγιση αρκούδας σε περιοχές ανθρώπινης δραστηριότητας είναι ένα από τα φαινόμενα που το έργο LIFE ARCPROM καλείται να διαχειριστεί, πάντα σε συνεργασία με την δασική υπηρεσία.

Πέρα από τα περιστατικά που χρήζουν ειδικής διαχείρισης από τις Ομάδες Άμεσης Επέμβασης για την Αρκούδα, η αλληλεπίδραση ανθρώπου-αρκούδας μπορεί να αποφευχθεί με την τήρηση των κανόνων, οι οποίοι αναφέρονται στο σχετικό δελτίο τύπου.

Ειδικότερα συνίσταται προς τους πολίτες:

* Συλλογή απορριμμάτων από εξωτερικούς χώρους, πλατείες, αυλές σπιτιών, καθώς και ό,τι άλλο μπορεί να αποτελεί τροφική πηγή για την αρκούδα.

* Αποφυγή ρίψης απορριμμάτων έξω από τους κάδους ή κατά τις νυχτερινές ώρες στις περιοχές που έχει παρατηρηθεί κίνηση ή αποτελούν βιότοπο της αρκούδας, ώστε οι κάδοι να είναι καθαροί τη νύχτα.

* Επισκευή περιφράξεων ή τοποθέτηση ηλεκτροφόρας περίφραξης όπου είναι δυνατόν, για την προστασία του γεωργικού και κτηνοτροφικού κεφαλαίου.

* Επαρκής φωτισμός περιμετρικά των οικοπέδων, κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων .

* Ιδιαίτερη προσοχή συστήνεται στους κατόχους των οικόσιτων ζώων και τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι θα πρέπει να ασφαλίζουν κατά τις νυχτερινές ώρες τα ζώα τους και να μην αφήνουν εκτεθειμένα νεκρά ζώα.

* Φύλαξη κοπαδιών και κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων από ποιμενικούς σκύλους.

Σε περίπτωση συνάντησης ανθρώπου-αρκούδας :

  • Δεν τρέχουμε
  • Μένουμε ακίνητοι
  • Δεν κινούμαστε απειλητικά προς το ζώο με διάφορα αντικείμενα όπως πέτρες, κλαδιά
  • Οπισθοχωρούμε σταδιακά αφήνοντας χώρο διαφυγής για την αρκούδα.



Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter