Ιθαγενείς διαδηλωτές στο Εκουαδόρ ζητούν απομάκρυνση των δυνάμεων ασφαλείας

Ιθαγενείς διαδηλωτές στο Εκουαδόρ ζητούν απομάκρυνση των δυνάμεων ασφαλείας

Οι διαδηλωτές του Ισημερινού, που πραγματοποιούν πορείες και αποκλεισμούς δρόμων εδώ και περισσότερο από μια εβδομάδα για τις οικονομικές πολιτικές του προέδρου Γκιγιέρμο Λάσο, δεν θα συναντήσουν την κυβέρνηση έως ότου αποσύρει τις δυνάμεις ασφαλείας από ορισμένες περιοχές της πρωτεύουσας, δήλωσε ένας ιθαγενής ηγέτης την Τρίτη.

Τα αιτήματα των ιθαγενών

Χιλιάδες διαδηλωτές ξεχύθηκαν στο Κίτο την περασμένη εβδομάδα για να απαιτήσουν παραχωρήσεις από τον Λάσο, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της τιμής των καυσίμων, της διακοπής της επέκτασης της παραγωγής και εξόρυξης πετρελαίου, περισσότερο χρόνο για τους αγρότες να πληρώσουν το χρέος τους και αυξήσεις στον προϋπολογισμό για την υγειονομική περίθαλψη.

Η κυβέρνηση ανταποκρίθηκε στα αιτήματα, αλλά οι ιθαγενείς ηγέτες δεν μπορούσαν να συναντηθούν για να τα σταθμίσουν λόγω της παρουσίας των δυνάμεων ασφαλείας σε ένα πάρκο όπου είναι συγκεντρωμένες πολλές οργανώσεις ιθαγενών, δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Λεωνίδας Ίσα Σαλασάρ, αρχηγός της ιθαγενούς ομάδας CONAIE.

«Οι απαιτήσεις μας προϋποθέτουν την προθυμία της εθνικής κυβέρνησης να μειώσει τις κατασταλτικές ενέργειες, να ανατρέψει την κατάσταση εξαίρεσης και να αποστρατικοποιήσει το πάρκο Αρμπολίτο», είπε ο Ίσα, αναφερόμενος στα ειδικά μέτρα που ο Λάσο επέκτεινε σε έξι επαρχίες τη Δευτέρα, από τρεις που ήταν προηγουμένως.

Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων, ενώ σχεδόν 100 τραυματίστηκαν. Εβδομήντα εννέα έχουν συλληφθεί, σύμφωνα με υπολογισμούς ιθαγενών.

Οι δυνάμεις ασφαλείας και οι διαδηλωτές συγκρούστηκαν στην πρωτεύουσα το απόγευμα της Τρίτης, με ορισμένους διαδηλωτές να πετάνε ξύλα. Οι δυνάμεις ασφαλείας απάντησαν με εκτόξευση δακρυγόνων και μη φονικών βλημάτων, σύμφωνα με μαρτυρίες στο Reuters. Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα ανέφερε σε ανακοίνωσή του το κεντρικό γραφείο του δέχθηκε επίθεση, αν και δεν διευκρίνισε από ποιον.

Διαμαρτυρίες για την ακρίβεια

Οι διαδηλώσεις ξέσπασαν για πρώτη φορά τον περασμένο Οκτώβριο αφού ο Λάσο, ένας συντηρητικός πρώην τραπεζίτης, πάγωσε τις τιμές για τη βενζίνη και το ντίζελ, που χρησιμοποιείται περισσότερο, σε υψηλότερες τιμές από ό,τι πριν αναλάβει τα καθήκοντά του. Η κατάσταση ηρέμησε μετά την έναρξη των συνομιλιών από την κυβέρνηση, αλλά οι αυτόχθονες ηγέτες λένε ότι δεν κάνει δεκτές τις ανησυχίες τους.

Οι διαδηλωτές στη μεγαλύτερη πόλη Γκουαγιακίλ είπαν στο Reuters ότι πλήττονται από τις υψηλές τιμές των τροφίμων και άλλων βασικών ειδών. Οι κάτοικοι της πρωτεύουσας ξύπνησαν βλέποντας ορισμένους δρόμους κλειστούς και τμήματα των μέσων μαζικής μεταφοράς κλειστά. Οι μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι προς το Κίτο έχουν αποκλειστεί από τότε που ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις πριν από μια εβδομάδα και το αεροδρόμιο της πόλης ανέφερε ότι ορισμένες πτήσεις επηρεάστηκαν.

Από την πλευρά τους, οι ένοπλες δυνάμεις δήλωσαν νωρίς την Τρίτη ότι δεν θα επιτρέψουν στις διαδηλώσεις να βλάψουν τη δημοκρατία της χώρας. Παράλληλα, οι επιδοτήσεις καυσίμων κοστίζουν στην κυβέρνηση περίπου 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Οι διαμαρτυρίες απέτρεψαν την παραγωγή περίπου 189.000 βαρελιών αργού πετρελαίου, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ενέργειας, επεκτείνοντας τη δήλωση ανωτέρας βίας της κρατικής εταιρείας Petroecuador για να συμπεριλάβει και ιδιωτικούς φορείς.

Documento Newsletter