11 ταινίες μυθοπλασίας, 5 ντοκιμαντέρ, διαγωνισμοί και προσφορές, εκπλήξεις και συζητήσεις. Το 1ο Φεστιβάλ Ιταλικού Κινηματογράφου με τίτλο «Cinema made in Italy/Athens» ξεκινά σήμερα και θα μας συντροφεύσει για δέκα μέρες μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου.
Ανάμεσα στα φιλμ που θα προβληθούν online φυσικά από την πλατφόρμα της Ταινιοθήκης (online.tainiothiki.gr) ξεχωρίζει η ταινία «Μακριά από τους ανθρώπους» του Τζόρτζιο Ντιρίτι που τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο ερμηνείας στο φεστιβάλ Βερολίνου για τη συγκλονιστική ερμηνεία του Ελιο Τζερμάνο στο ρόλο του ζωγράφου Αντόνιο Λιγκάμπουε που είχε νοσηλευτεί σε ψυχιατρική κλινική. Το “Φρούριο” των Λουντοβίκα Αντό και Εμιλιάνο Αγιέλο είναι μια ακόμη σίγουρη επιλογή καθώς πρόκειται για ένα φιλμ εξ ολοκλήρου γυρισμένο σε φυλακή με τους κρατούμενους να ενσαρκώνουν τους ρόλους, σε μια μεταφορά του κλασικού μυθιστορήματος “Η Έρημος των Ταρτάρων» του Ντίνο Μπουζάτι που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο και θεωρείται από τα σημαντικότερα μυθιστορήματα του 20ου αιώνα.
Όμως και η ταινία έναρξης έχει ξεχωριστή σημασία. Το συναρπαστικό ντοκιμαντέρ της Ιλάρια Φρέτσια «H επανάσταση είμαστε εμείς» (La rivoluzone siamo noi) παρακολουθεί το πώς η Ιταλία, το διάστημα 1967-1977, μετατράπηκε σε κέντρο της διεθνούς εικαστικής πρωτοπορίας. Στην διάρκεια της ανήσυχης αυτής δεκαετίας, σπουδαίοι καλλιτέχνες όπως οι Μαρίνα Αμπράμοβιτς, Χέρμαν Νιτς, Γιόζεφ Μπόις αλλά και ο δικός μας Γιάννης Κουνέλλης πειραματίζονται ελεύθερα με μια προκλητική ματιά, δημιουργώντας μια τέχνη που αποτελεί έκφραση κοινωνικής και πολιτικής αλλαγής. Είναι η εποχή της arte povera, μια τάση νέων καλλιτεχνών να αμφισβητήσουν την εμπορικότητα της ζωγραφικής και της τέχνης γενικά, ενσωματώνοντας στα έργα τους «φτωχά» υλικά. Η ταινία, μόνο για την ημέρα έναρξης του φεστιβάλ (Παρασκευή 12/2), θα προβάλλεται ελεύθερα για όλους. Στην συνέχεια όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να την παρακολουθήσουν με εισιτήριο. Από το Σάββατο 13/2 (στις 12 μ.μ.) θα είναι διαθέσιμες στο κοινό όλες οι ταινίες του Φεστιβάλ με εισιτήριο.
Ακόμη ένα φιλμ που έχουμε σημειώσει είναι το ντοκιμαντέρ «Η εξαφάνιση της μητέρας μου» που έρχεται με σπουδαία φήμη από το Σάντανς και μιλά για το σούπερ μόντελ από την Ιταλία (ηλικιωμένη σήμερα), Μπενεντέτα Μπαρτσίνι. Ηταν εμβληματικό μοντέλο της δεκαετίας του 1960, έγινε μούσα των Warhol, Dali, Penn και Avedon. Αλλά ήταν και ριζοσπαστική φεμινίστρια της δεκαετίας του 1970, και αγωνίστηκε για τα δικαιώματα και τη χειραφέτηση των γυναικών. Σε ηλικία 75 ετών, κουράζεται και αποφασίζει να αφήσει τους πάντες και να απομονωθεί σε ένα μέρος όσο το δυνατόν πιο μακριά από τον κόσμο που γνωρίζει. Κρυμμένος πίσω από την κάμερα, ο γιος της Μπενιαμίνο, μαρτυρεί το ταξίδι της (την κινηματογραφεί από μικρός, παρά τις αντιρρήσεις της) και η ταινία μετατρέπεται σε μια μάχη μεταξύ μητέρας και γιου.
Λεπτομέρειες για τη διοργάνωση που πραγματοποιείται από τη συνεργασία της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, της πολιτιστικής πρωτοβουλίας Tempo Forte, του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών και του Ινστιτούτου Λούτσε Τσινετσιτά θα βρείτε στην ιστοσελίδα της Ταινιοθήκης http://www.tainiothiki.gr/el/