Ιταλικό «αντάρτικο» στις Βρυξέλλες – «Δεν θα πάρουμε άμεσα νέα μέτρα»

Ιταλικό «αντάρτικο» στις Βρυξέλλες – «Δεν θα πάρουμε άμεσα νέα μέτρα»

_x000D_
Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται με έμφαση στην απαντητική επιστολή του υπουργού οικονομικών Πιέρ Κάρλο Πάντοαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την οποία η Ιταλία δεν αναλαμβάνει συγκεκριμένες δεσμεύσεις -με σαφή ποσά- για τη μείωση των δημοσίων δαπανών. Η κυβέρνηση της Ρώμης παράλληλα αποκλείει το ενδεχόμενο να αυξηθεί η φορολογία._x000D_

«Δεν αποκλείεται να σταλούν στην Ιταλία ακόμη και επιθεωρητές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στα κτίρια των ευρωπαϊκών θεσμών η απογοήτευση είναι έκδηλη», ανέφερε πριν από λίγο το ειδησεογραφικό δίκτυο Tg5. Πρόσθεσε ότι «οι ιθύνοντες της Κομισιόν περίμεναν, αν μη τι άλλο, από την κυβέρνηση του Πάολο Τζεντιλόνι δεσμεύσεις ύψους τουλάχιστο 1,7 δισεκατομμυρίου ευρώ. Ποσό που θα κάλυπτε το 50% των απαιτήσεων των Βρυξελλών».

Η εφημεριδα La Stampa γράφει ότι «οι Βρυξέλλες είναι απογοητευμένες» διότι «εύχονταν να λάβουν άλλου είδους επιστολή». Σύμφωνα με την εφημερίδα πάντως, υπάρχει ακόμη η δυνατότητα η τελική κρίση της Κομισιόν «να μην είναι μόνο αριθμητικού χαρακτήρα», από την στιγμή που «ο ίδιος ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δηλώνει ότι ηγείται μιας πολιτικής Επιτροπής». Σύμφωνα με την La Stampa «η απάντηση από τις Βρυξέλλες δεν θα φτάσει με νέα επιστολή, αλλά στις 13 Φεβρουαρίου, όταν θα παρουσιάσει τις χειμερινές οικονομικές προβλέψεις της για την ζώνη του ευρώ», Μέχρι το τέλος του μηνός πάντως θα πρέπει να έχει γίνει σαφές αν πρόκειται να αποφευχθεί ή να ενεργοποιηθεί διαδικασία επιβολής κυρώσεων.

Η εφημερίδα La Repubblica, από την μεριά της, προβλέπει ότι «η επιστολή, που παρέδωσε χθες η Ιταλία στην Κομισιόν, μπορεί να της κοστίσει ακριβά» και κάνει αναφορά στην πιθανότητα μείωσης της οικονομικής κυριαρχίας της χώρας και σε παράλληλη αύξηση του σπρεντ και των επιτοκίων του δημόσιου χρέους. Παράλληλα όμως εκτιμά ότι «θα είναι βασικής σημασίας ο διάλογος που θα έχει αύριο στην Μάλτα ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι με τον επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ». Κατά την La Repubblica, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί τελικά να θελήσει να αποφύγει την ευθεία αντιπαράθεση με την Ρώμη, διότι «σε περίπτωση πρόωρων ιταλικών εκλογών τον Ιούνιο, όλη η εκστρατεία δεν αποκλείεται να επικεντρωθεί στην σύγκρουση με την Ευρώπη».

Ετικέτες

Documento Newsletter