«Χαστούκι» για την Μελόνι η δικαστική απόφαση για τα hot spot στην Αλβανία – Γυρνάνε πίσω στην Ιταλία τους μετανάστες

«Χαστούκι» για την Μελόνι η δικαστική απόφαση για τα hot spot στην Αλβανία – Γυρνάνε πίσω στην Ιταλία τους μετανάστες

Οι τελευταίοι 12 αιτούντες άσυλο που κρατούνται σε ένα νέο μεταναστευτικό κέντρο που έφτιαξε η κυβέρνηση Μελόνι στην Αλβανία πρέπει να μεταφερθούν στην Ιταλία, αποφάσισε ιταλικό δικαστήριο, σε ένα βαρύ πλήγμα για την αμφιλεγόμενη συμφωνία μεταξύ της ακροδεξιάς κυβέρνησης της Ρώμης και των Τιράνων που αποσκοπεί στον περιορισμό των αφίξεων μεταναστών.

Η απόφαση εγείρει ερωτηματικά για τη σκοπιμότητα και τη νομιμότητα των σχεδίων της ΕΕ, που συζητήθηκαν την Πέμπτη, να διερευνήσει τρόπους δημιουργίας κέντρων επεξεργασίας και κράτησης μεταναστών εκτός του μπλοκ, στο πλαίσιο μιας νέας σκληρής προσέγγισης για τη μετανάστευση.

Η απόφαση των Ιταλών δικαστών σημαίνει ότι η νέα εγκατάσταση της κυβέρνησης της Ρώμης έχει ουσιαστικά αδειάσει, αφού τέσσερις από την πρώτη ομάδα των 16 αιτούντων άσυλο που έφτασαν στο κέντρο επεξεργασίας στάλθηκαν αμέσως πίσω στην Ιταλία την Πέμπτη.

Τα Αδέλφια της Ιταλίας, το κόμμα της ιταλίδας πρωθυπουργού, Τζόρτζια Μελόνι, καταδίκασε με οργή την απόφαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κατηγορώντας τους δικαστές ως «πολιτικοποιημένους» που «θέλουν να καταργήσουν τα σύνορα της Ιταλίας». Δεν θα το επιτρέψουμε».

«Θα ασκήσουμε έφεση»

Ο Ματέο Πιαντεντόζι, ο υπουργός Εσωτερικών, δήλωσε: «Θα ασκήσουμε έφεση μέχρι το Ανώτατο δικαστήριο. Θα συνεχίσουμε αυτό που η Ιταλία κατάφερε στην Αλβανία και από εκεί και πέρα, θα γίνει και ευρωπαϊκός νόμος».

Οι δεκαέξι αιτούντες άσυλο, οι οποίοι η ιταλική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι θα πρέπει τελικά να επιστραφούν στις «ασφαλείς» χώρες καταγωγής τους, την Αίγυπτο και το Μπαγκλαντές, έφτασαν στο αλβανικό λιμάνι Σενγκίν από το ιταλικό νησί Λαμπεντούζα με στρατιωτικό σκάφος την Τετάρτη.

Η συμφωνία, που υπογράφηκε από την ακροδεξιά πρωθυπουργό Μελόνι και τον Αλβανό ομόλογό της Έντι Ράμα, προβλέπει ότι οι άνδρες που συλλαμβάνονται σε διεθνή ύδατα κατά τη διέλευση από την Αφρική προς την Ευρώπη θα κρατούνται στο κέντρο, όσο οι αιτήσεις τους θα εξετάζονται.

Το πρόγραμμα, το οποίο θα μπορούσε να εξετάζει της αιτήσεις έως και 3.000 ανδρών τον μήνα, αποκλείει τις γυναίκες, τα παιδιά και τα ευάλωτα άτομα, τα οποία θα μεταφέρονται στην Ιταλία. Από τους πρώτους τέσσερις άνδρες που επέστρεψαν στην Ιταλία, δύο ήταν ύποπτοι για ανηλικότητα και δύο θεωρήθηκαν ότι ανήκουν σε κάποια ευάλωτη κοινωνική ομάδα.

Οι υπόλοιποι 12 κρίθηκαν από τους δικαστές στη Ρώμη ότι κινδύνευαν να έρθουν αντιμέτωποι με βία εάν απελαύνονταν στις χώρες καταγωγής τους, σε μια απόφαση που ουσιαστικά επικύρωσε μια απόφαση της 4ης Οκτωβρίου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (ΔΕΕ).

 

Το σχέδιο απέτυχε

Στην Αλβανία μπορούν να σταλούν μόνο μετανάστες που προέρχονται από έναν κατάλογο 22 κρατών που η Ιταλία έχει χαρακτηρίσει ως «ασφαλή». Η Αίγυπτος και το Μπαγκλαντές είναι μεταξύ αυτών, αλλά το ΔΕΕ έκρινε ότι μια χώρα εκτός του μπλοκ δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ασφαλής, εκτός εάν ολόκληρη η επικράτειά της θεωρείται ασφαλής.

Η δικαστής Λουτσιάνα Σαντζιοβάνι δήλωσε: «Η απόρριψη της κράτησης των ατόμων σε δομές στην Αλβανία που εξομοιώνονται με ιταλικές συνοριακές ή διαμετακομιστικές ζώνες … οφείλεται στην αδυναμία αναγνώρισης των κρατών προέλευσης των κρατουμένων ως «ασφαλών χωρών»».

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης και οι εθνικές εφημερίδες στην Ιταλία δήλωσαν ότι η πρωτοβουλία, η οποία θα κοστίσει περίπου 1 δισ. ευρώ (830 εκατ. λίρες) σε πέντε χρόνια, είχε ήδη αποτύχει, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση δαπάνησε 250.000 ευρώ για τη μεταφορά των 16 ανδρών στην Αλβανία με στρατιωτικό σκάφος.

Το Δημοκρατικό Κόμμα δήλωσε ότι το σχέδιο απέτυχε και ότι η Μελόνι πρέπει να ζητήσει συγγνώμη, ενώ το κόμμα Περισσότερη Ευρώπη ζήτησε την παραίτηση του Πιαντεντόσι.

Δίκτυο ΜΚΟ που εκπροσωπεί 160 οργανώσεις που υποστηρίζουν ανθρώπους χωρίς χαρτιά χαρακτήρισε τη συμφωνία Ιταλίας-Αλβανίας «απάνθρωπη, παράλογη και δαπανηρή και παραβιάζει τις διεθνείς υποχρεώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Διαβάστε επίσης:

Unicef: 40 παιδιά πεθαίνουν κάθε ημέρα στη Γάζα – «Δεν είναι ασφαλή στα σχολεία και στα νοσοκομεία»

Πούτιν: Η Ρωσία θα συνεχίσει να πολεμάει μέχρι τη νίκη στην Ουκρανία – Θα μπορούσε να μεσολαβήσει μεταξύ Ισραήλ και Ιράν

Γιάχια Σινουάρ: Νέο ισραηλινό βίντεο με τη μάχη που σκοτώθηκε – Τον υμνούν ως ήρωα στην Παλαιστίνη – Είχε προβλέψει τον θάνατό του

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter