Ιταλία: Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ξεκίνησε έρευνα κατά της κυβέρνησης Μελόνι

Έρευνα κατά της ιταλικής κυβέρνησης της Τζόρτζια Μελόνι ξεκίνησε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.

Σύμφωνα με τον ιταλικό τύπο, η έρευνα αφορά την σύλληψη και έκδοση του αρχηγού της λιβυκής δικαστικής αστυνομίας, Νιζέμ Οζάμα Ελμάσρι Χαμπίς. Ειδικότερα, στόχος των διεθνών δικαστών είναι να εξακριβώσουν αν η κυβέρνηση της Ρώμης «παρεμπόδισε την απόδοση δικαιοσύνης, όπως ορίζεται από το άρθρο 70 του Καταστατικού της Ρώμης», γράφει η εφημερίδα Avvenire, η οποία εκδίδεται από την Σύνοδο Καθολικών Επισκόπων Ιταλίας.

Η συγκεκριμένη έρευνα βασίζεται σε καταγγελία πρόσφυγα από το Σουδάν, ο οποίος είχε ήδη αναφερθεί λεπτομερώς, στο παρελθόν, στα βασανιστήρια που υπέστη, τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγός του, από τον Ελμάσρι.

Ως γνωστόν, ο αρχηγός της δικαστικής αστυνομίας της Τρίπολης συνελήφθη στο Τορίνο στις 19 Ιανουαρίου αλλά μετά από δυο ημέρες αποφυλακίσθηκε και απελάθηκε. Σύμφωνα με την ιταλική κυβέρνηση οι κατηγορίες σε βάρος του, έτσι όπως στοιχειοθετήθηκαν από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, περιείχαν σοβαρές ανακρίβειες και ανακολουθίες και η απέλαση και μεταφορά του στην Λιβύη με αεροσκάφος του ιταλικού δημοσίου αποφασίσθηκε «λόγω της υψηλής επικινδυνότητας του συγκριμένου ατόμου».

Η ιταλική αντιπολίτευση συνεχίζει να ζητά από την πρωθυπουργό της χώρας, Τζόρτζια Μελόνι, να αναφερθεί λεπτομερώς η ίδια στην όλη αυτή ιστορία, εξηγώντας για ποιο λόγο ο Ελμάσρι δεν παρέμεινε στις φυλακές του Τορίνο.

Με αναφορά στην είδηση της νέας έρευνας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, ο Ιταλός υπουργός δικαιοσύνης Κάρλο Νόρντιο δήλωσε: «νομίζω ότι στον κόσμο αυτό όλοι ερευνούν περίπου τα πάντα. Εμείς έχουμε εμπιστοσύνη στην δικαιοσύνη των ανθρώπων. Αναζητώ την θεία δίκη, διότι η ανθρώπινη συχνά λαθεύει, αλλά ας δηλώσουμε ικανοποιημένοι με αυτή που διαθέτουμε και ας δούμε τί θα γίνει».

Σημειώνεται ότι την Τετάρτη ο υπουργός Δικαιοσύνης είχε υποστηρίξει δημόσια πως «υπήρχαν ανακολουθίες ως προς τα εγκλήματα που φέρονται να βαρύνουν τον συγκεκριμένο Λίβυο πολίτη». Ο Κάρλο Νόρντιο πρόσθεσε επίσης ότι «το σχετικό αναλυτικό έγγραφο ήταν γραμμένο στα αγγλικά και δεν είχε μεταφραστεί».

Παράλληλα, ο επικεφαλής του ιταλικού υπουργείου Δικαιοσύνης υπογράμμισε ότι, «σχετικά με τα εγκλήματα που περιέχονται στο συγκεκριμένο ένταλμα σύλληψης, ενώ στην εισαγωγή αναφέρεται ότι διαπράχθηκαν αρχίζοντας από το 2011, στην συνέχεια η σχετική ημερομηνία μετατίθεται στο 2015».

Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Πιαντεντόζι, από την μεριά του, επανέλαβε ότι ο Ελμάσρι απελάθηκε από την Ιταλία διότι ήταν άτομο με πολύ υψηλό δείκτη επικινδυνότητας, που θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στην δημόσια τάξη της χώρας. «Δεν μας εκβίασε κανείς, κάναμε τις εκτιμήσεις μας βάσει στοιχείων και γεγονότων», είπε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται επίσης ότι τις προηγούμενες ημέρες ο Λίβυος ακτιβιστής που ζει στην Σουηδία, Χουσάμ Ελ Γκομάτι ένα από τα συνολικά 89 θύματα παρακολούθησης με το λογισμικό Graphite της Paragon που κατάφερε να εντοπίσει η εταιρεία Meta που έχει την γνωστή υπηρεσία αποστολής άμεσων μηνυμάτων κατήγγειλε ότι η παρακολούθηση του άρχισε λίγο αφότου είχε αποκτήσει πρόσβαση σε έγγραφα από τη Λιβύη σχετικά με τα δίκτυα διακίνησης ανθρώπων, τη σύνδεσή τους με κέντρα κράτησης και τις διασυνδέσεις μεταξύ ηγετών πολιτοφυλακών στην Τρίπολη και τη Ζαουία, αλλά και αξιωματικών των ιταλικών μυστικών υπηρεσιών. Ο ακτιβιστής είχε βρει στοιχεία κατά του Ελ Μάσρι τα οποία συμπεριλήφθηκαν στα σχετικά ρεπορτάζ των δημοσιογράφων.

Διαβάστε επίσης:

Έλληνες και Κύπριοι στόχος παρακολούθησης με spyware της ισραηλινής Paragon – Η ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης

Το πλάνο του Ισραήλ για τη Γάζα: Εκδίωξη των Παλαιστινίων, παράδοση στις ΗΠΑ για… ανοικοδόμηση

Ρωσία: Σε «προχωρημένο στάδιο» οι προετοιμασίες μιας συνάντησης Πούτιν – Τραμπ, μεταδίδει το RIA

Ετικέτες