Ιταλία: Προϋπολογισμός με 20 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

Ιταλία: Προϋπολογισμός με 20 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

Η ιταλική κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι ετοιμάζει τον κρατικό προϋπολογισμό του 2023, τα κύρια μέτρα του οποίου είναι πολύ πιθανό να παρουσιαστούν αύριο. Σύμφωνα με τον Τύπο ο προϋπολογισμός αναμένεται να αγγίξει συνολικά τα 32 δισεκατομμύρια ευρώ. Για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, λόγω της ενεργειακής κρίσης πρόκειται, όπως διαρρέει, να διατεθούν 20 δισεκατομμύρια ευρώ.

Παράλληλα, σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica, η κυβέρνηση Μελόνι, θα επεκτείνει την ενιαία φορολογική κλίμακα του 15% σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες με ετήσιο εισόδημα μέχρι 85.000 ευρώ. Σύμφωνα, δε, με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μηδενιστεί ο ΦΠΑ για τα είδη διατροφής πρώτης ανάγκης, όπως είναι το ψωμί, το γάλα και τα ζυμαρικά.

Ένα μέτρο το οποίο, πιθανότατα, δεν πρόκειται να αλλάξει εντυπωσιακά την οικονομική κατάσταση των ιταλικών οικογενειών, αλλά με το οποίο, η νέα ιταλική κυβέρνηση, στοχεύει να στείλει ένα μήνυμα στήριξης προς τους πολίτες.

Η Λέγκα ζητά, επίσης, να διαγραφεί μέρος από τα χρέη των Ιταλών προς το δημόσιο, που συσσωρεύτηκαν μέχρι το 2015. «Στο εσωτερικό της κυβερνητικής συμμαχίας υπάρχει ταύτιση απόψεων. Στην φάση αυτή επικεντρωνόμαστε στις τελευταίες λεπτομέρειες», δήλωσε ο γραμματέας της Λέγκα και υπουργός Υποδομών, Ματέο Σαλβίνι.

Αναμένεται να διαπιστωθεί, τέλος, κατά πόσον πρόκειται να περιοριστούν τα κονδύλια τα οποία, έως τώρα, εγκρίθηκαν για το «κοινωνικό εισόδημα ανεργίας» που υιοθετήθηκε με ώθηση των Πέντε Αστέρων, από την πρώτη κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε.

Η νέα συντηρητική κυβέρνηση της Ρώμης θεωρεί ότι με την μέχρι τώρα εφαρμογή του μέτρου έγιναν πολλές σπατάλες, και έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα μειώσει τον συνολικό αριθμό πολιτών που δικαιούται το συγκεκριμένο κοινωνικό βοήθημα.

Η κεντροαριστερά και τα Πέντε Αστέρια, όμως, απαντούν ότι σε μια φάση μεγάλης οικονομικής δυσκολίας, η αποδυνάμωση του «κοινωνικού εισοδήματος», κινδυνεύει να αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των πολιτών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Documento Newsletter