Ιταλία: Προεδρικές εκλογές χωρίς υποψήφιο κοινής αποδοχής

Ιταλία: Προεδρικές εκλογές χωρίς υποψήφιο κοινής αποδοχής

Οι ιταλοί κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι προσέρχονται σήμερα Δευτέρα στην Βουλή για να αναδείξουν το νέο πρόεδρο της Δημοκρατίας καθώς ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που τον βαραίνουν σειρά από σκάνδαλα, εγκαταλείπει την κούρσα διαδοχής του Σέρτζιο Ματαρέλα, του οποίου η θητεία τελειώνει στις 3 Φεβρουαρίου. Έτσι, η ψηφοφορία θα γίνει χωρίς να υπάρχει υποψήφιο ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής όπως γίνεται συνήθως.

Στις 15:00 τοπική ώρα, πάνω από 1000 βουλευτές, γερουσιαστές και τοπικοί αιρετοί αξιωματούχοι προσέρχονται στην νέα μυστική διαδικασία που έχει παρομοιαστεί με την ανάδειξη νέου Πάπα, η οποία μπορεί να κρατήσει αρκετές μέρες πριν βγει λευκός καπνός.

Οι πιθανότητες να βγει πρόεδρος από τον πρώτο γύρο είναι πολύ λίγες, μιας και αυτό έχει συμβεί μόλις τρεις φορές στο παρελθόν. Ο νικητής της επτάχρονης θητείας θα πρέπει να έχει συγκεντρώσει τα δύο τρίτα των ψήφων στους πρώτους τρεις γύρους των εκλογών, ενώ από τον τέταρτο και μετά αρκεί μια απλή πλειοψηφία.

Ο 85χρονος Μπερλουσκόνι ήταν ο μόνος που είχε εκδηλώσει ανοιχτά την επιθυμία του να είναι ο νέος ένοικος του προεδρικού μεγάρου στον Κυρηνάλιο λόφο, όμως δεν κατάφερε να μαζέψει αρκετές ψήφους. Ακόμα και πριν την τελική αποχώρησή του από την κούρσα, είχε βάλει βέτο στην ψήφιση του Μάριο Ντράγκι στο ύπατο αξίωμα της χώρας, απειλώντας ότι θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση. Ο Ντράγκι πιστώνεται το γεγονός ότι έφερε σταθερότητα στην Ιταλία μετά την κυβερνητική αστάθεια του περασμένου χρόνου. Η στήριξη στο πρόσωπό του είναι μεγάλη, αν και δεν είναι σίγουρο ότι θα είναι αρκετή για να τον κάνει πρόεδρο της Δημοκρατίας, μιας και η αποχώρησή του από την πρωθυπουργία μπορεί να προκαλέσει πρόωρες εκλογές και έναν νέο γύρο ατέρμονων διαπραγματεύσεων και πολιτικής αστάθειας. Τη στιγμή που διακυβεύονται τα περίπου 220 δισεκατομμύρια ευρώ της ευρωπαϊκής στήριξης, το τελευταίο πράγμα που θέλει το ιταλικό πολιτικό και οικονομικό προσωπικό είναι αστάθεια.

Άλλοι πιθανοί υποψήφιοι που έχουν ακουστεί είναι ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Πιερ Φερντινάντο Καζίνι, η υπουργός Δικαιοσύνης Μάρτα Καρτάμπια, και ο πρώην πρωθυπουργός Τζουλιάνο Αμάτο.

Ετικέτες

Documento Newsletter