Ιταλία: Θα μπορούσε το μοντέλο της Βενετίας, με τη διενέργεια πολλών τεστ, να εφαρμοστεί σε εθνικό επίπεδο;

Υπήρξε, μαζί με τη Λομβαρδία, το επίκεντρο της επιδημίας στην Ευρώπη, αλλά διενήργησε μαζικά τεστ στον πληθυσμό της: η Βενετία θρηνεί δώδεκα φορές λιγότερους θανάτους από κορονοϊό.

Όταν θα αρχίσουν να αίρονται τα περιοριστικά μέτρα, «θα θέλαμε να επεκτείνουμε τη διενέργεια τεστ στη χώρα για να βρούμε όσους έχουν μολυνθεί το ταχύτερο δυνατό, περιλαμβανομένων όσων δεν εμφανίζουν συμπτώματα», λέει ο διευθυντής του ιταλικού Ανώτατου Ινστιτούτου Υγείας Σίλβιο Μπρουσαφέρο.

Μια τιτάνια πρόκληση από άποψη επιμελητείας: είναι άραγε δυνατό να παρασχεθούν και να οργανωθούν όσα τεστ είναι απαραίτητα με βάση αυτή τη στρατηγική σε εθνικό επίπεδο, όπως συνέβη στη Βενετία των 5 εκατομμυρίων κατοίκων;

Είναι εκεί, στη μικρή κοινότητα Βο’ Εουγκάνεο, που είχαν καταγραφεί τα πρώτα κρούσματα στην Ιταλία στα μέσα Φεβρουαρίου. Όμως είναι επίσης η Βενετία αυτή που πρώτη ξεκίνησε πολύ δειλά να επενεκκινεί την οικονομική δραστηριότητά της αυτή την εβδομάδα, την ώρα που η ισχυρή γειτονική Λομβαρδία διατηρεί τα αυστηρά μέτρα περιορισμού.

Σε αυτή τη μεγάλη περιφέρεια που είναι ο κινητήρας της οικονομίας της χώρας, έχουν καταγραφεί 11.142 θάνατοι (τουλάχιστον 1.100 θάνατοι ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους) έναντι 906 στη Βενετία (184 ανά εκατομμύριο).

Η διαφορά εξηγείται εν μέρει από τη «μεγαλύτερη πυκνότητα πληθυσμού της Λομβαρδίας και τον αυξημένο αριθμό των περιστατικών όταν ξέσπασε η κρίση», εξηγούν ερευνητές της Σχολής Επιχειρήσεων του Χάρβαρντ (Harvard Business School — HBS).

«Όμως γίνεται όλο και πιο εμφανές ότι οι διαφορετικές επιλογές δημόσιας υγείας, που έγιναν στην αρχή του κύκλου της πανδημίας, είχαν επίσης μια επίδραση» προσθέτουν οι ειδικοί αυτοί σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στα τέλη Μαρτίου.

Όταν εμφανίστηκε η COVID-19, η περιοχή έθεσε αμέσως σε εφαρμογή μια στρατηγική περιορισμού.

Έπειτα από συστάσεις των επιστημόνων, βασίστηκε στην ταχεία δημιουργία μιας «κόκκινης ζώνης» προκειμένου να απομονωθεί η περιοχή που είχε πληγεί, αλλά και στην πραγματοποίηση μιας επιδημιολογικής μελέτης στο σύνολο του πληθυσμού της που υποβλήθηκε σε τεστ. Όσοι βρέθηκαν θετικοί τέθηκαν σε καραντίνα.

Η προσέγγιση αυτή επεκτάθηκε στο σύνολο της Βενετίας, όπου πραγματοποιήθηκαν πρώιμα τεστ σε ασυμπτωματικούς ασθενείς, αλλά και σε όσους εμφάνιζαν λίγα ή καθόλου συμπτώματα και οι οποίοι μπορεί να μετέδιδαν τον ιό χωρίς να το γνωρίζουν.

«Κάτι που δεν είχαμε φανταστεί στην αρχή της πανδημίας και που μας παρουσιάστηκε με ηχηρό τρόπο, είναι πως ένα μεγάλο μέρος των μολύνσεων οφείλεται στα ασυμπτωματικά άτομα», εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ρομπέρτο Μπουριόνι, καθηγητής μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Βίτα-Σαλούτε Σαν Ραφαέλε του Μιλάνου.

Στη Βενετία, όταν κάποιος είναι θετικός, όλα τα μέλη του νοικοκυριού και οι γείτονες υποβάλλονται σε τεστ. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η Βενετία είχε πραγματοποιήσει μέχρι την Τρίτη 208.879 τεστ, περίπου το 20% του συνόλου των τεστ που διενεργούνται στη χώρα. Όσα περίπου και η Λομβαρδία (214.870) που έχει διπλάσιους κατοίκους.

«Η Βενετία αποφάσισε να κάνει πολλά τεστ και έκλεισε πολλές μικρές κοινότητες ώστε να μπορεί να παρακολουθεί τα περιστατικά και να σβήνει τη φωτιά», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νταβίντε Μάνκα, του Πολυτεχνικού Ινστιτούτου του Μιλάνου.

Είναι όμως δυνατό να επεκταθεί η στρατηγική αυτή σε μεγάλες περιφέρειες; «Επιφυλακτικός», ο Νταβίντε Μάνκα υπενθυμίζει πως θα έπρεπε «οι άνθρωποι να ελέγχονται κάθε 15 ημέρες για να έχει νόημα κάτι τέτοιο». Πολλαπλασιάζοντας επί δέκα τον σημερινό ρυθμό, θα χρειάζονταν έξι μήνες για να ελεγχθεί ο πληθυσμός της Λομβαρδίας, λέει.

Μια άλλη διαφορά ανάμεσα στις δύο περιοχές είναι ότι η Βενετία προέκρινε τη θεραπεία κατ΄οίκον ενώ στη Λομβαρδία οι ασθενείς «έγιναν δεκτοί στα ίδια νοσοκομεία μαζί με τους άλλους κάτι το οποίο, ακόμη κι αν βρίσκονταν σε ξεχωριστά τμήματα, ήταν χωρίς αμφιβολία μεγάλο λάθος», προσθέτει ο Μάνκα.

Πρύτανης του Πανεπιστημίου της Πάδοβας, ο μικροβιολόγος Τζόρτζο Παλού εξηγεί πως η COVID-19 διαδίδεται ιδιαίτερα στα νοσοκομεία. Όπως είπε, στη Λομβαρδία το 60% των θετικών περιπτώσεων εντοπίζεται στα νοσοκομεία έναντι 20% στη Βενετία.

Για τους ερευνητές του HBS, το ότι διαφορετικές πολιτικές κατέληξαν σε διαφορετικά αποτελέσματα θα «έπρεπε να αναγνωριστεί από την αρχή ως ένα καλό μάθηκα».

Όμως χρειάστηκε να περάσει ένας μήνας από την έναρξη της επιδημίας ώστε η Λομβαρδία και άλλες περιοχές να λάβουν «μέτρα για να μιμηθούν ορισμένες πλευρές της προσέγγισης της Βενετίας, κυρίως ασκώντας πίεση στην κυβέρνηση να τις βοηθήσει να ενισχύσουν τη διαγνωστική ικανότητά τους».

Οι ιταλικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν το Σάββατο τη διανομή 2,5 εκατ. διαγνωστικών τεστ.

Ετικέτες