Ιταλία: O Ντράγκι δεν θέλει να φορολογήσει τη μεγάλη περιουσία

Ιταλία: O Ντράγκι δεν θέλει να φορολογήσει τη μεγάλη περιουσία

Απρόθυμος φάνηκε χθες ο Μάριο Ντράγκι να ακολουθήσει το μονοπάτι που έχει χαράξει ο αμερικανός πρόεδρος στην οικονομική πολιτική, φορολογώντας τη μεγάλη περιουσία για να χρηματοδοτήσει πρόγραμμα υπέρ των νέων. Αυτή η… δυσανεξία του δεν εκπλήσσει ωστόσο, αν αναλογιστεί κανείς το επαγγελματικό του παρελθόν.

Την Πέμπτη, σε συνέντευξη Τύπου στο παλάτι Κίτζι, ο ιταλός πρωθυπουργός ανακοίνωσε το σχέδιό του για την στήριξη της οικονομίας, ύψους 40 δισεκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται για ένα φιλόδοξο πρόγραμμα χρηματοδότησης των πληγωμένων επιχειρήσεων και στήριξης  των εργαζομένων από την κρίση. Ωστόσο εντύπωση προκάλεσε το γεγονός όταν εξήγησε, σχεδόν αιφνιδιασμένος, ότι δεν είναι δυνατόν να δημιουργηθεί ταμείο βοήθειας για τους νέους από την φορολόγηση της πολύ μεγάλης περιουσίας, επικαλούμενος την δυσπραγία που έχει επιφέρει η πανδημία. Χαρακτηριστικά, δήλωσε πως ρόλος του κράτους σε μια οικονομική συγκυρία κατά την οποία υπάρχει ύφεση και μεγάλη ανεργία είναι να «δίνει χρήματα στους πολίτες, όχι να παίρνει». Ωστόσο, η πρόταση δεν προέβλεπε την αφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων, όπως άφησε να εννοηθεί.

Η πρόταση για τη σύσταση ενός ταμείου βοήθειας των νέων χρηματοδοτημένο από τη φορολογία της μεγάλης περιουσίας προήλθε από τον γραμματέα του Δημοκρατικού κόμματος, Ενρίκο Λέττα, σε συνέντευξή του στο περιοδικό «7» της Corriere della Sera. Εκεί, ο Λέττα δίνει το περίγραμμα του σχεδίου του: προοδευτική αναπροσαρμογή στα ποσοστά φορολόγησης σε κληρονομιές και δωρεές που ξεπερνούν σε ύψος τα 5 εκατομμύρια ευρώ. Στην Ιταλία ο φόρος κληρονομιάς είναι πολύ μικρότερος απ’ ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη: 4% στην Ιταλία, τη στιγμή που στη Γερμανία είναι 30% και στην Γαλλία 45%. Η πρόταση του Λέττα προβλέπει αύξηση της φορολογίας στο 20%. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, θα συγκεντρώνονταν €2,8 δις που θα διανέμονταν σε μερίδια των 10.000 ευρώ το χρόνο, στους μισούς νέους ηλικίας 18 ετών στη βάση του δείκτη οικονομικής κατάστασης. Σκοπός του Λέττα με αυτή την πρόταση είναι να κρατήσει τους στην Ιταλία, αλλά και να αυξήσει το κύρος του για να ξεπεράσει τη Λέγκα στην προτίμηση των πολιτών. Ο Ντράγκι υπερασπίστηκε τον εαυτό του στη συνέντευξη Τύπου λέγοντας ότι δεν είχε συζητήσει την πρόταση προηγουμένως με τον Λέττα.

Το σχέδιο €40 δις που ανακοίνωσε χθες ο Ντράγκι προβλέπει να διατεθούν 17 δις στις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες, 9 δισ. για πιστωτική διευκόλυνση των εταιρειών, 4 δις για τους εργαζόμενους και τις ευάλωτες ομάδες. Προβλέπει επίσης την παράταση της απαγόρευσης των απολύσεων μέχρι την 28η Αυγούστου σε όσες επιχειρήσεις κάνουν χρήση των κρατικών επιδοτήσεων. 

Documento Newsletter