Η Τζόρτζια Μελόνι έγραψε ιστορία για δύο λόγους: γιατί έγινε η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στα χρονικά της Ιταλίας, αλλά και γιατί ηγείται της πιο δεξιάς κυβέρνησης της χώρας από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Η ιδεολογική συγγένεια με τους κυβερνητικούς εταίρους φαινομενικά θα έπρεπε να λειτουργεί σαν εγγύηση της ενότητας της κυβέρνησης, όμως οι έριδες δεν λείπουν, καθώς οι τρεις ηγέτες έχουν διαφορετικές φιλοδοξίες.
Μάλιστα, Μπερλουσκόνι και Μελόνι ήρθαν στα μαχαίρια την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς η ιταλίδα πολιτικός δεν έκανε το «χατίρι» στον καβαλιέρε να υπουργοποιήσει στενό συνεργάτη του. Παράλληλα, δεν έδωσε στο Σαλβίνι το υπουργείο της αρεσκείας του, εκείνο το Εσωτερικών, διατηρώντας το για το κόμμα της.
Η συμμαχία αναμένεται να δοκιμαστεί στο χρόνο, ενώ καθοριστική θα αποδειχθεί η χορήγηση του πακέτου ανάκαμψης ύψους άνω των 200 δισεκατομμυρίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τους δεξιούς εταίρους της Μελόνι να έχουν εκφραστεί κατά το πρόσφατο παρελθόν σκεπτικιστικά απέναντι στην κυριαρχία των Βρυξελλών έναντι των εθνικών πολιτικών καθώς και θετικά για τον Βλαντίμιρ Πούτιν.
Το κυβερνητικό σχήμα δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα, αφού μένουν να συμπληρωθούν οι θέσεις υφυπουργών και γραμματέων. Έτσι, εν αναμονή του οριστικού σχήματος της κυβέρνησης και των προγραμματικών δηλώσεων, μένει να ιδωθεί αν η Μελόνι θα συνεχίσει να παίζει το παιχνίδι του χαμηλού δεξιού προφίλ ή θα κάνει στροφή από τα υπεσχημένα.
Παλιοί γνώριμοι
Το υπουργικό συμβούλιο της Μελόνι αποτελείται από ακροδεξιά στοιχεία, τα περισσότερα εκ των οποίων έχουν υπηρετήσει σε προηγούμενες κυβερνήσεις του Μπερλουσκόνι, αλλά και αμφιλεγόμενες προσωπικότητες. Ο νέος υπουργός Οικονομικών, Τζανκάρλο Τζορτζέτι, έχει υπάρξει δεξί χέρι του πάλαι ποτέ ισχυρού άνδρα της Λέγκας του Βορρά, Ουμπέρτο Μπόσι, ενώ είναι έμπειρος κοινοβουλευτικός αφού κατέχει βουλευτική έδρα από τα μέσα της δεκαετίας του ‘90. Στα φοιτητικά του χρόνια, ήταν μέλος της νεολαίας του Ιταλικού Κοινωνικού Κινήματος (MSI) το οποίο ίδρυσαν μετά τον πόλεμο φασίστες οπαδοί του Μουσολίνι. Συστήνεται ως οικονομολόγος, ειδικός στη φορολογία, ενώ έχει εμπλακεί σε υπόθεση δωροδοκίας από τον τραπεζίτη Τζανπιέρο Φιοράνι το 2004. Λέγεται ότι ο Φιοράνι μετέφερε 100.000 ευρώ μέσα σε ένα φύλλο της εφημερίδας Repubblica, τα οποία ο Τζορτζέτι αρνήθηκε ότι τα πήρε, ενώ αργότερα ισχυρίστηκε ότι προέτρεψε τον τραπεζίτη να τα «ρίξει» στην Βαρέζε, την αγαπημένη του ποδοσφαιρική ομάδα…
Ο ίδιος ο αρχηγός της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, δε χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Γραμματέας του κόμματος από το 2013, πρώην υπουργός Εσωτερικών γνωστός για τις ξενοφοβικές θέσεις του ενάντια στη μετανάστευση. Είναι επίσης διαβόητος για τον ευρωσκεπτικισμό του, αφού ουκ ολίγες φορές έχει εκφραστεί άκρως επικριτικά για την ΕΕ. Από την άλλη πλευρά, έχει εκφράσει το θαυμασμό του για τον Βίκτορ Όρμπαν, ενώ έχει αντιταχθεί στο παρελθόν στις ευρωπαϊκές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας.
Ο υπουργός Εσωτερικών, ο 59χρονος Ματέο Πιαντεντόζι, ήταν δεξί χέρι του Σαλβίνι κατά τη θητεία του τελευταίου στο υπουργείο Εσωτερικών, ενώ δεν έχασε τη θέση του γενικού γραμματέα του υπουργείου ούτε όταν ήρθε η Λουτσιάνα Λαμορτζέζε στο υπουργείο. Διαχειρίστηκε την σκληρή γραμμή των απαγορεύσεων των αφίξεων των μεταναστών στην Ιταλία.
Από την πλευρά του, το κόμμα του Μπερλουσκόνι κράτησε 5 υπουργεία. Ο πιο γνωστός και στρατηγικά τοποθετημένος στη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης είναι ο Αντόνιο Ταγιάνι, πρώην πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου στη θέση του υπουργού Εξωτερικών. Σκοπός της τοποθέτησης ενός φιλοευρωπαϊστή στη θέση αυτή είναι ο κατευνασμός των ανησυχιών από τις Βρυξέλλες για τις προθέσεις της νέας κυβέρνησης αναφορικά με την εφαρμογή των πολιτικών που πηγάζουν από το κέντρο αποφάσεων της ΕΕ. Υπάρχει η ανησυχία ότι η ακροδεξιά, εθνικιστική κυβέρνηση της Μελόνι θα αμφισβητήσει, όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία, την υπεροχή του κοινοτικού δικαίου έναντι του εθνικού.
Συγκρούσεις συμφερόντων
Η Μελόνι κράτησε για το κόμμα της 9 υπουργεία, μεταξύ των οποίων εκείνο της Δικαιοσύνης, του Τουρισμού, της Άμυνας και των Ευρωπαϊκών υποθέσεων, στις οποίες περιλαμβάνεται το σχέδιο ανάκαμψης.
Ο νέος υπουργός Άμυνας, Γκουίντο Κροζέτο μπορεί να μην έχει νεοφασιστικές πολιτικές ρίζες όπως η Μελόνι, αφού ξεκίνησε από το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα, όμως μερίδα του ιταλικού Τύπου αναδεικνύει ενδεχόμενες συγκρούσεις συμφερόντων, καθώς ο Κροζέτο φέρεται να κατέχει ακόμα μετοχές σε εταιρεία στρατιωτικής τεχνολογίας, ενώ το 2019 παραιτήθηκε από βουλευτής για να αναλάβει την προεδρία της ομοσπονδίας εταιρειών Αεράμυνας και Ασφάλειας, Aiad. Για τον ίδιο λόγο κατηγορείται και η νέα υπουργός Τουρισμού, Ντανιέλα Σαντανκέ, η οποία φέρεται να κατέχει τουριστικές επιχειρήσεις. Η Μελόνι έβαλε τον 75χρονο Κάρλο Νόρντιο στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Ο δικαστής από το Τρεβίζο έχει δικάσει διάσημες υποθέσεις, από τις Ερυθρές Ταξιαρχίες μέχρι την επιχείρηση «Καθαρά χέρια». Επίσης, δε θα μπορούσε να λείπει ο νεποτισμός από μια τέτοια κυβέρνηση, αφού η Μελόνι διόρισε υπουργό Γεωργίας τον γαμπρό της, Φραντσέσκο Λολομπρίτζιντα.