Στα άμεσα σχέδια του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι δεν περιλαμβάνεται η εκκένωση της πολυετούς κατάληψης ενός δημοσίου κτηρίου, στην περιοχή Εσκουιλίνο στο κέντρο της Ρώμης, από την νεοναζιστική οργάνωση CasaPound, που έχει στήσει εκεί και το αρχηγείο της.
Μολονότι το δημοτικό συμβούλιο της Ρώμης την περασμένη Τρίτη εξέφρασε άλλη γνώμη.
Με πρωτοβουλία των δημοτικών συμβούλων που ανήκουν στο Δημοκρατικό Κόμμα (PD) και με τη στήριξη της πλειοψηφίας του Κινήματος 5 Αστέρων (M5S), έναντι 4 ψήφων των συμβούλων της δεξιάς παράταξης, εγκρίθηκε απόφαση με την οποία η δήμαρχος Βιρτζίνια Ράτζι καλείται «να παρέμβει στο υπουργείο Εσωτερικών, ώστε να δρομολογηθεί η άμεση εκκένωση του κτηρίου στην οδό Ναπολεόνε ΙΙΙ, το οποίο έχει παρανόμως καταληφθεί από την οργάνωση CasaPound Italia».
Παρά τις επανειλημμένες επικρίσεις για την παρατεινόμενη κατάληψη του κτηρίου, που ανήκει στο Κτηματολόγιο της Ρώμης, και την ίδια στιγμή που ο Σαλβίνι διατάσσει διαρκώς την εκκένωση άλλων καταλήψεων, κυρίως από αριστερές συλλογικότητες και πρόσφυγες–με αποκορύφωμα την αποστολή εκσκαφέων στον καταυλισμό προσφύγων «Μπαομπάμπ»–ο υπουργός Εσωτερικών έχει δηλώσει πως η εκκένωση του κτηρίου της έδρας της CasaPound δεν είναι άμεση προτεραιότητα.
Για πολλούς, η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, που είχε την στήριξη του M5S αποτελεί απλώς ακόμη ένα επεισόδιο στην αντιπαράθεση μεταξύ του Σαλβίνι (που εποφθαλμιά για το κόμμα του, τη Λέγκα του Βορρά, τον δήμο της Αιώνιας Πόλης) και του κόμματος του έτερου αντιπροέδρου της κυβέρνησης Λουίτζι Ντι Μάιο. «Είναι ένα κεφτεδάκι με δηλητήριο που σερβίρει η Ράτζι στον Σαλβίνι», σχολιάζει ο γενικός γραμματέας της CasaPound Σιμόνε Ντι Στέφανο, που δεν πιστεύει ότι ο Σαλβίνι θα προβεί στην εκκένωσή του, υπενθυμίζοντας και την αποτυχημένη προσπάθεια της οικονομικής αστυνομίας (23η Οκτωβρίου), έπειτα από δικαστική παραγγελία, να διενεργήσει έλεγχο για παρατυπίες και για φθορές στο κτήριο.
Η ίδια η Ράτζι, το περασμένο φθινόπωρο, είχε δηλώσει πως είναι έτοιμη να προβεί στην εκκένωση του κτηρίου, το οποίο έχει καταληφθεί από τις 26 Δεκεμβρίου 2003 από την ακροδεξιά οργάνωση. «Όποτε το υπουργείο το αποφασίσει, εμείς είμαστε έτοιμοι. Υπολογίζω στην υποστήριξη της κυβέρνησης», είχε δηλώσει η Ράτζι. Πλέον, μετά την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, η δήμαρχος έχει άλλο ένα βέλος στη φαρέτρα της για να διεκδικήσει την εκκένωση.
Άμεση, όσο και σιβυλλική, ήταν η απάντηση του υπουργείου, που έχει ξεκινήσει ήδη μια εκστρατεία για την ανάκτηση περίπου 90 κτισμάτων στην ιταλική πρωτεύουσα (22 εκ των οποίων πρέπει να είναι «απελευθερωμένα» μέχρι τα τέλη του 2019, κατά τον όρο που χρησιμοποιήθηκε).
«Σύμφωνα με το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε με την περιφέρεια της Ρώμης, θα συνεχίσουμε την εκστρατεία για την ασφάλεια και την εκκένωση όλων των παράνομων καταλήψεων, μηδεμιάς εξαιρουμένης, αρχίζοντας από τις επόμενες ημέρες από τις πιο επικίνδυνες περιπτώσεις λόγω αστάθειας των κτηρίων για τις οποίες έχουν δρομολογηθεί δικαστικά εντάλματα», ανακοίνωσε ο Σαλβίνι, χωρίς να κατονομάζει την CasaPound.
Το γεγονός ότι το κτήριο δεν είναι επικίνδυνο, αλλά κυρίως δεν ανήκει στον Δήμο, αλλά στο Κτηματολόγιο–δηλαδή στο κράτος, συνεπώς εξαρτάται άμεσα από την απόφαση και την αποφασιστικότητα του Σαλβίνι–το επισημαίνει και ο Ντι Στέφανο, που δεν πιστεύει ότι θα υπάρξει επιχείρηση εναντίον των ακροδεξιών που ζουν στο κτίριο, μεταξύ των οποίων είναι και «οικογένειες ιταλών δημοτών, που πληρώνουν φόρους καθαριότητας». Ο ίδιος διέψευσε πως το κτήριο αποτελεί έδρα της οργάνωσης, δήλωσε πως δεν ανησυχεί για την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και ανακοίνωσε την πρόθεσή του να καταθέσει μήνυση εναντίον των συμβούλων του PD.
ΑΠΕ-ΜΠΕ / Huffington Post Italia / La Repubblica