Ιταλία: Επιζήσασα του Ολοκαυτώματος τέθηκε υπό αστυνομική προστασία μετά από απειλές

Η επιζήσασα του Ολοκαυτώματος Λιλιάνα Σέγκρε τέθηκε υπό αστυνομική προστασία αφού δέχθηκε απειλές από φανατικούς ακροδεξιούς, έκαναν σήμερα γνωστό πηγές στις ιταλικές δυνάμεις ασφαλείας, γεγονός που υπογραμμίζει τις ανησυχίες για την άνοδο του εξτρεμισμού στην Ιταλία.

Η Σέγκρε, 89 ετών, ζήτησε τον περασμένο μήνα να συσταθεί μια κοινοβουλευτική επιτροπή για να ερευνά το μίσος, τον ρατσισμό και τον αντισημιτισμό, αφού δεχόταν καθημερινά μπαράζ επιθέσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τα δεξιά κόμματα της Ιταλίας δεν υποστήριξαν την πρότασή της και η αντιπαράθεση προκάλεσε αύξηση των επιθέσεων εναντίον της. Αυτή την εβδομάδα, μια νεοναζιστική οργάνωση κρέμασε ένα πανό κατά του αντιφασισμού κοντά σε σημείο όπου η Σέγκρε επρόκειτο να κάνει δημόσια εμφάνιση.

Η ίδια αρνήθηκε να σχολιάσει το γεγονός ότι της δόθηκε αστυνομική συνοδεία. Πηγή στις δυνάμεις ασφαλείας δήλωσε πως η αστυνομία την συνοδεύει μόνο σε δημόσιες εμφανίσεις και δεν της παρέχει προστασία 24 ώρες το 24ωρο.

«Πρέπει να πούμε πως η Λιλιάνα δέχεται πολλά περισσότερα μηνύματα υποστήριξης και αλληλεγγύης απ’ ό,τι μηνύματα μίσους», λέει η Πάολα Γκαρτζούλο, συνεργάτιδα της Σέγκρε.

Η Λιλιάνα Σέγκρε εκτοπίσθηκε από την Ιταλία στο Άουσβιτς το 1944, όταν ήταν 13 ετών — ένα από τα 776 παιδιά κάτω των 14 ετών που εστάλησαν από την Ιταλία σε στρατόπεδα συγκέντρωσης των ναζί. Μόνο 25 επέζησαν.

Έχει αφιερώσει μεγάλο μέρος του χρόνου της τα τελευταία χρόνια σε επισκέψεις σε σχολεία για να αφηγηθεί τη φρίκη του Ολοκαυτώματος και το 2018 ανακηρύχθηκε ισόβια Γερουσιαστής.

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στην Ιταλία Ντρορ Εϊντάρ εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι η Σέγκρε χρειάζεται αστυνομική προστασία.

«Μια 89χρονη επιζήσασα του Ολοκαυτώματος υπό φρούρηση συμβολίζει τον κίνδυνο που οι εβραϊκές κοινότητες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σήμερα στην Ευρώπη», έγραψε στο Twitter.

Υπουργοί της κυβέρνησης εξέφρασαν επίσης αλληλεγγύη. «Συγχώρησέ μας Λιλιάνα. Η πολιτική του μίσους δεν θα σταματήσει τη στράτευσή σου ούτε τη δική μας», έγραψε στο Twitter η υπουργός Γεωργίας Τερέζα Μπελανόβα.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει σχόλιο από τους ηγέτες των κύριων δεξιών κομμάτων, της Λέγκας και των Αδελφών της Ιταλίας, τα οποία είχαν αντιταχθεί στην έκκληση της Σέγκρε για σύσταση κοινοβουλευτικής επιτροπής υποστηρίζοντας πως μπορεί να οδηγήσει σε λογοκρισία.

Το Κέντρο Σύγχρονης Εβραϊκής Τεκμηρίωσης (CDEC) ανακοίνωσε πως ο αντισημιτισμός φαίνεται να αυξάνεται στην Ιταλία, αλλά εξακολουθεί να είναι πολύ λιγότερο έντονος απ’ ό,τι στη Γαλλία και τη Βρετανία.

Ο ερευνητής του CDEC Στέφανο Γκάτι δήλωσε πως μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου είχαν καταγραφεί στην Ιταλία 190 κρούσματα αντισημιτισμού, έναντι 197 σε όλο το 2018 και 130 το 2017.

Τα περισσότερα ήταν επιθέσεις μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης και φραστικές προσβολές, ενώ φέτος έχουν καταγραφεί μόλις δύο πράξεις ήσσονος βίας.

«Ο αντισημιτισμός που βλέπουμε γίνεται πιο επιθετικός, όμως ο αριθμός των αντισημιτών στην Ιταλία είναι σε μεγάλο βαθμό σταθερός», δήλωσε ο Γκάτι, επικαλούμενος έρευνες που δείχνουν ότι περίπου 11% των Ιταλών είναι εχθρικοί έναντι των εβραίων ή προκατειλημμένοι εναντίον τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ