Ιταλία: Επικρίσεις δέχτηκε η κυβέρνηση Μελόνι μετά τους ύμνους στους στρατιώτες του Μουσολίνι

Σάλος έχει προκληθεί στην Ιταλία μετά τη δήλωση του υπουργείου Άμυνας της ακροδεξιάς κυβέρνησης Μελόνι, ότι οι ηττημένοι φασίστες στρατιώτες του δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι πέθαναν για την ελευθερία της χώρας.

«Τιμούμε τους γενναίους Ιταλούς στρατιώτες που πολέμησαν στην άμμο της Βόρειας Αφρικής. Μαζί τους θυμόμαστε με σεβασμό όλους τους πεσόντες στρατιώτες που θυσίασαν τη ζωή τους για την ελευθερία μας», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας σε ανάρτησή του στο Χ την Τετάρτη 23/10, με αφορμή τη συμπλήρωση 82 ετών από την ήττα των Ιταλών φασιστών στη δεύτερη μάχη του Ελ Αλαμέιν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Όπως αναφέρει το Politico, εκείνη η μάχη του 1942, στην οποία οι στρατοί του Άξονα της φασιστικής Ιταλίας και της ναζιστικής Γερμανίας υπέστησαν μεγάλη ήττα, θεωρείται σημαντικό βήμα προς τη νίκη των Συμμάχων στον πόλεμο, καθώς απέτρεψε την περαιτέρω προέλαση του εχθρού στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Η ανάρτηση προκάλεσε άμεση κριτική από ακαδημαϊκούς και κόμματα της αντιπολίτευσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Συγκεκριμένα, το αριστερό-λαϊκιστικό κόμμα Κίνημα 5 Αστέρων του πρώην Ιταλού πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία επέκρινε την απεικόνιση των πεσόντων στρατιωτών από το υπουργείο Άμυνας ως μαχητών της ελευθερίας.

«Το υπουργείο Άμυνας γιορτάζει στο Χ τους πεσόντες του Ελ Αλαμέιν μιλώντας για ανδρεία, θυσία, ηρωισμό και θάρρος – όλα αληθινά – αλλά αντιπαραβάλλει αδόκιμα τη μνήμη τους με εκείνη εκείνων που πέθαναν μαχόμενοι για την ελευθερία, για να το πω τουλάχιστον. Η μνήμη αυτών των 17.000 πεσόντων Ιταλών πρέπει να τιμηθεί, βεβαίως, αλλά ως θύματα του πολεμικού και αποικιοκρατικού τυχοδιωκτισμού του φασιστικού καθεστώτος», αναφέρει η ανακοίνωση.

Ο Μάριο Μάκις, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο John Hopkins, δήλωσε ότι οι Ιταλοί κατά τη διάρκεια της μάχης πολέμησαν «για να καταστείλουν την ελευθερία των άλλων». «Δεν υπάρχει τίποτα για το οποίο να είμαστε υπερήφανοι, παρά μόνο αιτία για ντροπή και την ανάγκη να ζητήσουμε συγγνώμη», έγραψε ο ίδιος σε ανάρτησή του στο X.

Διαβάστε περισσότερα:  Σκάνδαλο Νovartis – Στίβεν Κον: Να σταματήσει ο εκφοβισμός των μαρτύρων (συνέντευξη)

Σκάνδαλο Novartis: Η ελληνική δικαιοσύνη έχει ήδη απορρίψει αντίστοιχο αίτημα Σαμαρά να αποκαλυφθούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες

«Εξαφάνισε» τη μετωπική Μητσοτάκη – Σαμαρά ο Άδωνης: «Αυτές είναι δικές σας ερμηνείες» (Video)

Κακλαμάνης για πόλεμο Μητσοτάκη-Σαμαρά: Υπάρχουν «κακές διαπροσωπικές σχέσεις» – Να πάρει πρωτοβουλία για επικοινωνία ο πρωθυπουργός

ΣΥΡΙΖΑ: Αυτός ο Μητσοτάκης δεν μπορεί να ξεγλιστρήσει από τη χυδαιότητα και την πραγματικότητα