Ιταλία: «Εμφύλιος» στην ακροδεξιά κυβέρνηση για τη στήριξη στην Φον ντερ Λάιεν

Ιταλία: «Εμφύλιος» στην ακροδεξιά κυβέρνηση για τη στήριξη στην Φον ντερ Λάιεν
Giorgia Meloni και Matteo Salvini (AP Photo/Gregorio Borgia)

Διχασμένη βρίσκεται η ακροδεξιά κυβέρνηση της Ιταλίας, καθώς από τη μία η πρωθυπουργός Τζώρτζια Μελόνι είναι πιθανό να στηρίξει την υποψηφιότητα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για μια δεύτερη θητεία στην προεδρία της Κομισιόν και από την άλλη, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης συνασπισμού της Ιταλίδας πρωθυπουργού, Ματέο Σαλβίνι – που στηρίζει την ακροδεξιά ομάδα του Βίκτορ Όρμπαν – απείλησε ότι κάτι τέτοιο «θα μπορούσε να είναι το τέλος της».

Μιλώντας σε αίθουσα της ιταλικής Βουλής, ο αρχηγός της Λέγκα δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό του για την ίδρυση της νέας ακροδεξιάς ευρωομάδας του Ούγγρου πρωθυπουργού των «Πατριωτών για την Ευρώπη», η οποία αναδεικνύεται σε τρίτη δύναμη στη νέα ευρωβουλή με 84 ευρωβουλευτές.

Στην ακροδεξιά ομάδα του Όρμπαν συμμετέχουν ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν, η Λέγκα του Σαλβίνι, το ισπανικό Vox , η πορτογαλική Chega, η τσεχική Δράση Δυσαρεστημένων Πολιτών, το επίσης τσεχικό Oath and Motorists, το ουγγρικό Χριστιανοδημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα, το αυστριακό Κόμμα της Ελευθερίας, το Ολλανδικό Κόμμα για την Ελευθερία του Γκέερτ Βίλντερς, το βελγικό Vlaams Belang, το δανικό Λαϊκό Κόμμα, η Φωνή της Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου και το λετονικό Πρώτα η Λετονία.

Στο στρατόπεδο της Μελόνι επικρατεί ωστόσο κάποια ανησυχία καθώς η Ιταλίδα πρωθυπουργός δεν έχει ακόμη αποφασίσει τι θα πράξει αναφορικά με την Φον ντερ Λάιεν. Ανακοίνωσε την αποχή της από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για να έχει ελεύθερα τα χέρια να διαπραγματευτεί μέχρι τις 18 Ιουλίου, τη μέρα της ψηφοφορίας στο Στρασβούργο για την πρόεδρο της Κομισιόν, αλλά μέχρι τότε, θα πρέπει να έχει αποφασίσει αν θα ψηφίσει «υπέρ», «κατά» ή θα επιλέξει την αποχή.

Σημειώνεται, ότι η Μελόνι έχει καλλιεργήσει τη σχέση της με την Φον ντερ Λάιεν πριν την έναρξη της προεκλογικής καμπάνιας για τις ευρωεκλογές. Η τελευταία ποντάρει στη στήριξη του ECR ή της μεγαλύτερης ομάδας του, των Αδελφών της Ιταλίας για να επανεκλεγεί. Η Μελόνι το σκέφτεται σοβαρά, αλλά περιμένει ανταλλάγματα.

Υπενθυμίζεται, ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε δηλώσει ότι είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με ευρωβουλευτές του δεξιού κόμματος Αδελφοί της Ιταλίας της Τζόρτζια Μελόνι μετά τις Ευρωεκλογές.

Διαβάστε επίσης:

Ο νέος «Άξονας» Ρωσίας-Κίνας-Ιράν πιο επικίνδυνος από τους Ναζί, λέει Βρετανός στρατηγός

Ισπανία: Στο αρχείο μπήκε η υπόθεση «τρομοκρατίας» με κατηγορούμενο τον Καταλανό αυτονομιστή ηγέτη Πουτζεδμόν

Γυναικοκτονία στην Ιταλία: Σκότωσε τη σύζυγό του και παρίστανε ότι ζει χρησιμοποιώντας το κινητό της

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter