Ιταλία: Αρκούδα που σκότωσε δρομέα ξεφεύγει την ευθανασία

Δικαστήριο ανέστειλε αυτή την Παρασκευή την απόφαση θανάτωσης μιας αρκούδας που επιτέθηκε και σκότωσε δρομέα στις ιταλικές Άλπεις τον περασμένο μήνα. Οι υπερασπιστές των δικαιωμάτων των ζώων θέλουν να δουν το ζώο να στέλνεται σε ένα καταφύγιο όπου δε θα μπορεί να βλάψει ανθρώπους.

 

Ένα διοικητικό δικαστήριο στην περιοχή των Άλπεων της Ιταλίας καθυστέρησε την Παρασκευή για τουλάχιστον ένα μήνα την ευθανασία μιας αρκούδας που σκότωσε έναν 26χρονο άνδρα που έτρεχε σε τοπική πίστα στις αρχές Απριλίου.

Το δικαστήριο είπε ότι ήθελε να μάθει περισσότερα για τις λεπτομέρειες της επίθεσης από τη 17χρονη καφέ αρκούδα και να εξετάσει περισσότερα ευρήματα από τη νεκροψία που πραγματοποιήθηκε στον άνδρα, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA.

Η αναστολή της εντολής θανάτωσης διαρκεί μέχρι τις 27 Ιουνίου, αλλά η αρκούδα, που προσδιορίζεται ως Jj4, μπορεί κάλλιστα να γλιτώσει μέχρι την ακρόαση στις 14 Δεκεμβρίου που θα αποφασίσει σχετικά με πρόταση των υπερασπιστών των δικαιωμάτων των ζώων να την στείλουν σε καταφύγιο.

Ο θάνατος του δρομέα Αντρέα Πάπι στις 5 Απριλίου αναζωπύρωσε μια συζήτηση στην Ιταλία σχετικά με ένα πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ που οδήγησε στην επανασύσταση με αρκούδες της περιοχής του βόρειου Τρεντίνο, από το 1999.

Τα στοιχεία της τοπικής αυτοδιοίκησης δείχνουν ότι το Τρεντίνο είχε περίπου 100 άγριες αρκούδες το 2021, με τους αριθμούς να αυξάνονται κατά περίπου 10% ετησίως από το 2015 και μετά.

Η αρκούδα, της οποίας η εμπλοκή στην επίθεση αποδείχθηκε από στοιχεία DNA, συνελήφθη στις 18 Απριλίου μετά από κυνήγι δύο εβδομάδων.

Είχε τραυματίσει δύο άτομα σε επίθεση δύο χρόνια νωρίτερα, και ο κυβερνήτης της επαρχίας, Μαουρίτσιο Φουγκάτι, είπε ότι το μοιραίο θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν είχε υποβληθεί σε ευθανασία μετά το πρώτο περιστατικό.

Δεν είναι σαφές εάν η Jj4, γνωστή και ως Gaia, επιτέθηκε στον Πάπι επειδή τα μικρά της ήταν κοντά. Η οικογένειά του είπε ότι δεν θέλει να δει την αρκούδα να θανατώνεται.
Από τη σύλληψή της, η αρκούδα κρατείται σε περιφραγμένο χώρο. Ένα γερμανικό καταφύγιο στην Κάτω Βαυαρία προσφέρθηκε πρόσφατα να την δεχτεί.