Ιταλία: Αντιδράσεις στη συμφωνία Μελόνι και Ράμα για τα κλειστά κέντρα φιλοξενίας προσφύγων

Ιταλία: Αντιδράσεις στη συμφωνία Μελόνι και Ράμα για τα κλειστά κέντρα φιλοξενίας προσφύγων

Έντονες αντιδράσεις στο ιταλικό κοινοβούλιο έχει προκαλέσει η συμφωνία Μελόνι-Ράμα για τη μεταφορά αιτούντων άσυλο από την Ιταλία στην Αλβανία. Με το ειδικό αυτό νομοσχέδιο προβλέπεται η δημιουργία δύο μεγάλων καταυλισμών, οι οποίοι φτάνουν από την Αφρική με προορισμό την Ιταλία.

Ο Αντόνιο Ταγιάνι, Υπουργός Εξωτερικών, αναφέρθηκε στην επίμαχη συμφωνία μεταξύ Ιταλίας και Αλβανίας στο κοινοβούλιο την Τρίτη (21 Νοεμβρίου), ανακοινώνοντας, πως η κυβέρνηση Μελόνι στοχεύει να ζητήσει από το κοινοβούλιο την έγκριση της συμφωνίας με την Αλβανία.

Στο νομοσχέδιο αυτό περιλαμβάνεται αναλυτικά το εύρος των αναγκαίων δαπανών σχετικά με τη δημιουργία δύο δομών στη βόρεια Αλβανία. Όπως σημείωσε ο Ταγιάνι, το νομοσχέδιο αυτό «θα πρέπει να εγκριθεί εντός σύντομου χρονικού διαστήματος. Η σημερινή συζήτηση και η ψήφος, που θα ζητηθεί αποδεικνύουν -αν υποθέσουμε ότι ήταν αναγκαίο- ότι η κυβέρνησή μας δεν απέφυγε ποτέ, ιδίως για τόσο σημαντικά θέματα, τον διάλογο με το κοινοβούλιο, όπως και την έγκρισή του».

Στην Αλβανία, οι αιτούντες άσυλο θα λαμβάνουν μέριμνα, όπως αυτή προβλέπεται από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, ενώ, οι διαδικασίες ένταξης των μεταναστών στις δύο δομές θα πραγματοποιούνται σύμφωνα με την ιταλική νομοθεσία και θα διεξάγονται αποκλειστικά από ιταλικές διοικητικές και δικαστικές αρχές.

Τα κόμματα της αριστερής αντιπολίτευσης είχαν επικρίνει ευρέως τη συμφωνία, με τη γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος ( Parto Democratico , Ευρωπαίων Σοσιαλιστών & Δημοκρατών) Έλι Σλάιν να εκφράζει μεγάλη ανησυχία για το νομοσχέδιο και τον επικεφαλής των μεταναστευτικών πολιτικών του κόμματος, Pierfrancesco Majorino, να χαρακτηρίζει την συμφωνία αυτή «επικίνδυνη».

Η συμφωνία «φαίνεται ότι είναι μια ανοιχτή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και του ευρωπαϊκού δικαίου», είπε η Σλάιν, προσθέτοντας, ότι ήταν άκυρη, επειδή η κυβέρνηση τη συνήψε χωρίς να συμβουλευτεί το κοινοβούλιο.

Αυτός είναι ο λόγος, για τον οποίο η κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τρίτη 21 Νοεμβρίου, ότι σχεδιάζει να υποβάλει στη βουλή νομοσχέδιο επικύρωσης, που θα παρέχει περισσότερες λεπτομέρειες για την εφαρμογή της συμφωνίας.

Ετικέτες

Documento Newsletter