Ιταλία: Αντιδράσεις από την πρόθεση της Σαουδικής Αραβίας να χρηματοδοτήσει τη Σκάλα του Μιλάνου

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Ιταλία η ενδεχόμενη χρηματοδότηση από τη Σαουδική Αραβία με 15 εκατομμύρια ευρώ της Σκάλας του Μιλάνου και η ένταξη του Σαουδάραβα υπουργού Πολιτισμού στο διοικητικό συμβούλιο του θεάτρου.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στην εφημερίδα La Repubblica ο διευθυντής της Σκάλας Αλεξάντερ Περέιρα επιβεβαίωσε ότι το θέατρο συζητά τη χρηματοδότησή του από το Ριάντ.

Στόχος είναι να δημιουργηθεί «μια τουλάχιστον πενταετής συνεργασία», με χρηματοδότηση ύψους «3 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως», όπως ζητείται από τους ιστορικούς μετόχους της Σκάλας, διευκρίνισε ο Περέιρα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι διαπραγματεύσεις «είχαν αρχίσει μετά τις επαφές με τη σαουδαραβική κυβέρνηση και (τη σαουδαραβική πετρελαϊκή εταιρεία) Aramco, τις οποίες πρότειναν στενοί συνεργάτες του προέδρου της επαρχίας (της Λομβαρδίας) Ατίλιο Φοντάνα», που είναι μέλος του ακροδεξιού κόμματος Λέγκα.

Στη συνέχεια στις 7 Δεκεμβρίου, με την ευκαιρία της βραδιάς για την παρουσίαση της νέας σεζόν στη Σκάλα, διοργανώθηκε μια συνάντηση μεταξύ του Ιταλού υπουργού Πολιτισμού Αλμπέρτο Μπονιζόλι και του Σαουδάραβα ομολόγου του Μπάντερ μπιν Αμπντάλα. Οι επαφές συνεχίστηκαν.

Ο ευρωβουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος Αντόνιο Παντσέρι εκτίμησε ότι «το ενδεχόμενο εισόδου των Σαουδαράβων στη Σκάλα αποτελεί χαστούκι στο Μιλάνο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

«Κατανοώ την ανάγκη εξεύρεσης πόρων, όμως δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να επιτρέψουμε ένα από τα πιο εμβληματικά σύμβολα του Μιλάνου να συνεργαστεί με κάποιον ο οποίος στη χώρα του καταπατά καθημερινά τα δικαιώματα και την ελευθερία», τόνισε.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε λίγους μήνες μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, η οποία προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην Ευρώπη.

Βουλευτής του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια, ο Μαουρίτσιο Γκασπάρι, υπογράμμισε από την πλευρά του ότι «η κυβέρνηση έχει καθήκον να υπερασπίζεται την ιστορία και την ταυτότητα της Σκάλας», ενώ ζήτησε από τον Μπονιζόλι να ξεκαθαρίσει τη στάση της κυβέρνησης.

Ο Περέιρα υπογράμμισε από την πλευρά του ότι «παρακολούθησε με φρίκη την υπόθεση Κασόγκι». «Γνωρίζω πολύ καλά πόσο αυταρχικό είναι το σαουδαραβικό καθεστώς, όμως (…) είμαι πεπεισμένος για τη “θετική” δύναμη της μουσικής και την ηθική υποχρέωση των διευθυντών να προωθούν τη γνώση της».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ