Ιταλία: Ακροδεξιοί χαιρετούν φασιστικά σε τελετή μνήμης για την διπλή δολοφονία Άκα Λαρέντια (Video)

Ιταλία: Ακροδεξιοί χαιρετούν φασιστικά σε τελετή μνήμης για την διπλή δολοφονία Άκα Λαρέντια (Video)

Στην Ιταλία της ακροδεξιάς κυβέρνησης Μελόνι, οι νεοφασίστες δεν έχουν μόνο τον χώρο για να… τιμήσουν τους νεκρούς τους, αλλά δεν έχουν και κανένα εμπόδιο για την προώθηση των δράσεων τους. Αυτό τουλάχιστον καταδεικνύει η «τελετή» μνήμης σε κεντρικό σημείο της Ρώμης για μια ανεξιχνίαστη δολοφονία νεαρών, ανήλικων νεοφασιστών από την εποχή των «χρόνων του μολυβιού».

Στα βίντεο που κυκλοφόρησαν στα σόσιαλ μίνιτα, αλλά με βάση ρεπορτάζ των ιταλικών μέσων ενημέρωσης, χιλιάδες ακροδεξιοί και νεοφασίστες συγκεντρώθηκαν στο Τουσκολάνο της Ρώμης για να «τιμήσουν τους νεκρούς» της επίθεσης Άκα Λαρέντια (όπως είχε γίνει γνωστή τότε) δηλαδή 2 νεαρούς νεοφασίστες που πέθαναν από τις σφαίρες αγνώστων, αλλά και έναν ακόμα που πέθανε στην συνέχεια κατά την διάρκεια συγκρούσεων των ακροδεξιών με την αστυνομία.

Οι εικόνες με τους συγκεντρωμένους να κάνουν φασιστικούς χαιρετισμούς και να απαντούν στο προσκλητήριο νεκρών με το «presente» (παρών), έχει προκαλέσει ανατριχίλα σε εκατομμύρια δημοκρατικούς πολίτες στην Ιταλία, ενώ προκάλεσαν και την αντίδραση της αντιπολίτευσης με την γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος Έλι Σλάιν να ανακοινώνει ότι θα καταθέσει σχετική ερώτηση στην Βουλή.

Οι εικόνες που έφεραν στο μυαλό αντίστοιχες εικόνες από τον μεσοπόλεμο και τις συγκεντρώσεις του Μουσολίνι, προκάλεσαν καταιγισμό σχολίων, ενώ επανέφεραν στην επικαιρότητα την συγκεκριμένη δολοφονία, που θεωρείται κομβικής σημασίας για τα γεγονότα της δεκαετίας 1968- 1988 τα οποία είναι γνωστά ως «Χρόνια του Μολυβιού» στην Ιταλία.

Η επίθεση Άκα Λαρέντια

Στις 7 Ιανουαρίου του 1978, σχεδόν ενάμισι χρόνο μετά τις εκλογές- θρίαμβο του Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος (PCI) του Ενρίκο Μπερλινγκουέρ και των υπόλοιπων αριστερών δυνάμεων, που τρόμαξαν την Δύση για μια κομμουνιστική κυβέρνηση στην Ιταλία, μέλη του νεοφασιστικού Ιταλικού Κοινωνικού Κινήματος (MSI), είχαν συγκεντρωθεί έξω από τα γραφεία του MSI στην οδό Άκα Λαρέντια της Ρώμης. Ετοιμάζονταν να μοιράσουν προκηρύξεις. Μεταξύ αυτών ήταν μια ομάδα πέντε ατόμων, εκ των οποίων οι δύο ήταν ο δωδεκάχρονος Φράνκο Μπιγκοντζέτι και ο 16χρονος Φραντσέσκο Τσιαβάτα.

Οι άλλοι τρεις ακροδεξιοί, το κόμμα των οποίων στις τελευταίες εκλογές είχε έρθει τέταρτο, ήταν οι Βιτσέντο Σενιέρι, Μαουρίτσιο Λούπινι και Τζουζέπε ντ’ Αουντίνο. Καθώς ετοιμάζονταν να ξεκινήσουν, άγνωστοι στάθηκαν απέναντι τους και άνοιξαν πυρ με αυτόματα όπλα σκοτώνοντας επί τόπου τους δύο πρώτους και τραυματίζοντας τον Σενιέρι.

Λίγες ώρες αργότερα, στην Ρώμη ξέσπασαν ταραχές από τους ακροδεξιούς που συγκεντρώθηκαν στο σημείο της δολοφονίας με αποτέλεσμα να χάσει την ζωή του από αδέσποτη σφαίρα ο 19χρονος Στέφανο Ρεκιόνι (για την δολοφονία Ρεκιόνι ύποπτος θεωρήθηκε ο καραμπινιέρος Εντοάρντο Σιβόρι, ο οποίος όμως δεν καταδικάστηκε ποτέ). Στις οδομαχίες της μέρας εκείνης συμμετείχε ο μετέπειτα πολιτικός μέντορας του Σίλβιο Μπερλουσκόνι (και εν συνεχεία βουλευτής και υπουργός των κυβερνήσεων Μπερλουσκόνι) Τζιανφράνκο Φίνι, ο οποίος μάλιστα είχε τραυματιστεί από ρίψεις δακρυγόνων της αστυνομίας.

Καθώς τα γεγονότα έτρεχαν, την ευθύνη για την διπλή δολοφονία ανέλαβε μετά από μερικές ημέρες μια άγνωστη οργάνωση που αποκαλούνταν «Ένοπλος Πυρήνας για την Εδαφική Αντιεξουσία». Η προκήρυξη βρέθηκε σε μια αντλία βενζινάδικου υπό την μορφή ηχογραφημένου μηνύματος που μεταξύ άλλων καταφερόταν και εναντίον της κυβέρνησης και της πολιτικής συμφωνίας της περιόδου.

Από τις έρευνες που ακολούθησαν η αστυνομία συνέλαβε πέντε μέλη της οργάνωσης Lotta Continua στους οποίους προσπάθησαν να φορτώσουν την διπλή δολοφονία, με τις κατηγορίες όμως να καταρρέουν στο δικαστήριο στην δίκη του 1987. Αντίθετα την επόμενη χρονιά, το 1988, δηλαδή σχεδόν μια δεκαετία μετά την δολοφονία των νεοφασιστών από αγνώστους, σε έρευνα σε γιάφκα των Ερυθρών Ταξιαρχιών στο Μιλάνο, βρέθηκε το όπλο που είχε πυροβολήσει εναντίον των πέντε νεοφασιστών στην Άκα Λαρέντια της Ρώμης. Ήταν ένα υποπολυβόλο τύπου Škorpion το οποίο διαπιστώθηκε ότι είχε χρησιμοποιηθεί στην επίθεση μετά από βαλλιστική εξέταση.

Ο αντίκτυπος της επίθεσης

Η επίθεση στην οδό Άκα Λαρέντια, προκάλεσε περαιτέρω ένταση στην ήδη τεταμένη πολιτική σκηνή της Ιταλίας την περίοδο εκείνη, και τελικά έφερε ρήξη στο ακροδεξιό στρατόπεδο και τους νεοφασίστες, με τα πιο αιμοβόρα στοιχεία του MSI να επιλέγουν να αποχωρήσουν και να ενταχθούν σε πιο ακραίες οργανώσεις κατηγορώντας για την επίθεση τόσο την ηγεσία του κόμματος, όσο και την αστυνομία. Στην πρώτη επέτειο της δολοφονίας μάλιστα, δηλαδή τον Ιανουάριο του 1979, σημειώθηκαν εκ νέου ταραχές, με ακόμα έναν νεκρό νεοφασίστα, τον Αλμπέρτο Τζιακίντο.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι το 2013 ο τότε δήμαρχος Ρώμης και πρώην στέλεχος του MSI Τζιάννι Αλεμάνο, είχε δώσει το όνομα των τριών νεκρών της επίθεσης σε δρόμο της ιταλικής πρωτεύουσας.

Παρότι η ίδια η Μελόνι δεν έκανε καμία αναφορά μέχρι τώρα στο περιστατικό με τους φασιστικούς χαιρετισμούς, την γραμμή έδωσε το πρώην προβεβλημένο στέλεχος του νεοφασιστικού MSI (απόγονος του οποίου είναι το κυβερνών κόμμα Αδέρφια της Ιταλίας) και των κυβερνήσεων Μπερλουσκόνι Μαουρίτσιο Γκάσπαρι, ο οποίος υποστήριξε ότι για την δολοφονία η αστυνομία και οι εισαγγελία δεν έκαναν καμία σοβαρή έρευνα για να βρουν τους ενόχους «ούτως ώστε να μην δυσαρεστήσουν την Αριστερά».

Διαβάστε επίσης: Ιταλία: Βουλευτής της Μελόνι πυροβόλησε «για να γιορτάσει» και τραυμάτισε στο πόδι συγγενή αστυνομικού

Το ειδύλλιο Σούνακ – Μελόνι ωθεί ακροδεξιά την Ευρώπη

Πρωτοφανής συμφωνία Μελόνι – Ράμα για κλειστά κέντρα φιλοξενίας προσφύγων επί αλβανικού εδάφους

Documento Newsletter