Ισχυρός σεισμός στην Εύβοια: «Πιθανότατα η οροφή με κάθε επιφύλαξη» – Οι πρώτες αντιδράσεις των σεισμολόγων (Video)

Ισχυρός σεισμός στην Εύβοια: «Πιθανότατα η οροφή με κάθε επιφύλαξη» – Οι πρώτες αντιδράσεις των σεισμολόγων (Video)

Ισχυρός σεισμός 5,2 Ρίχτερ -σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου- σημειώθηκε στις 8:26 το πρωί της Παρασκευής στο Προκόπι της κεντρικής Έυβοιας, με τη σεισμική δόνηση να γίνεται ιδιαίτερα αισθητή και στην Αθήνα.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές στην ευρύτερη περιοχή.

Διαβάστε επίσης: Ισχυρός σεισμός στην Εύβοια – Αισθητός και στην Αθήνα

«Πιθανότατα να είναι η οροφή»

Ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας συνέστησε προσοχή στους κατοίκους, επισημαίνοντας με κάθε επιφύλαξη ότι ο εν λόγω σεισμός «πιθανότατα να είναι η οροφή».

«Είναι νωρίς για να ξέρουμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση. Με βάση το ιστορικό δεδομένο δεν έχουμε μεγάλους σεισμούς στην περιοχή. Πιθανότατα αυτός ο σεισμός να είναι η οροφή, ανέφερε στην ΕΡΤ ο Ευθύμιος Λέκκας.






«Είναι διαχρονικά συνεχής δραστηριότητα σε μεγάλη τεκτονική δομή με χαρακτηριστικό ότι δίνει μικρούς σεισμούς, που πριν από 15 χρόνια και πριν από δύο χρόνια έδωσε σεισμό 4,8 βαθμών. Συγκεντρώνουμε τα στοιχεία για να δούμε τα δεδομένα και είμαστε σε επαφή με τα αρμόδια υπουργεία και φορείς για να δούμε πώς εξελίσσεται η κατάσταση», συμπλήρωσε.

«Οι κάτοικοι πρέπει να αποφεύγουν τις κατοικίες που είναι παλιές και στο οδικό δίκτυο να αποφεύγουν περιοχές επιρρεπείς στις κατολισθήσεις. Για το τι θα ακολουθήσει θα το δούμε στη συνέχεια με βάση τις καταγραφές».

Νωρίτερα, ο Β. Καραστάθης, διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, δήλωσε στο Open TV ότι οι σεισμολόγοι αναμένουν την επεξεργασμένη λύση της σχετικής μέτρησης για περισσότερες λεπτομέρειες.

Συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα

Αξίζει να σημειωθεί ότι επτά λεπτά μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση των 5,2 Ρίχτερ, στις 8:33 σημειώθηκε νέος σεισμός, αυτή τη φορά έντασης 3,7 Ρίχτερ με επίκεντρο 11 χλμ βορειοδυτικά του Λιμνιώνα και εστιακό βάθος 5 χλμ.

Documento Newsletter