Το συνέδριο του ΚΚΚ που ξεκίνησε την Δευτέρα αναμένεται να επικυρώσει το Τρίτο Ψήφισμα για την ιστορία του κόμματος. Ο Σι επιδιώκει να βάλει το όνομά του δίπλα σε ιστορικές φιγούρες της χώρας όπως ο Μάο Τσετούνγκ και ο Ντενγκ Σιάοπινγκ, σαν ηγέτης που αφήνει εποχή.
Το σημαντικό κείμενο που θα τεθεί σε ψήφιση –μόλις το τρίτο στην ιστορία του ΚΚΚ- στην έκτη ολομέλεια της 19ης Κεντρικής Επιτροπής στο Πεκίνο, αν και φαινομενικά περιέχει αξιολογήσεις για ιστορικά ζητήματα, ουσιαστικά θα καθορίσει την πολιτική της χώρας για τις επόμενες δεκαετίες. Το ψήφισμα θα καθορίσει τον τρόπο που θα διδάσκεται η ιστορία στα σχολεία, καθώς και θα καθορίσει το πλαίσιο στο οποίο οι πολιτικές του Σι θα παρουσιάζονται ως επιτυχίες. Το κείμενο έρχεται στην επέτειο της εκατονταετηρίδας του ΚΚΚ, ενώ θα είναι μεγάλη έκπληξη αν δεν περάσει με μεγάλη πλειοψηφία, αν όχι ομόφωνα. Μια ιδέα μπορεί να πάρει κανείς από τα διθυραμβικά άρθρα του εγχώριου, ελεγχόμενου από το Κόμμα, Τύπου. Ενδεικτικά, το πρακτορείο Xinhua φιλοξένησε το Σάββατο, δυο ημέρες πριν το τετραήμερο συνέδριο, άρθρο στο οποίο ο Σι περιγράφεται ως ένας «άνθρωπος της δράσης, με αποφασιστικότητα» που έχει «βαθιές σκέψεις και συναισθήματα». Επίσης, είναι ένας άνθρωπος «που δέχτηκε μια κληρονομιά αλλά τολμά να καινοτομεί και ως άνθρωπος που έχει μακροπρόθεσμο όραμα και δεσμεύεται να εργάζεται ακούραστα»…
Ισχυροποίηση της θέσης του Σι Τζινπίνγκ
Με την επικύρωση του ψηφίσματος, η θέση του Σι Τζινπίνγκ ισχυροποιείται έτι περαιτέρω μέσα στο κόμμα και συγκεντρώνει ακόμα περισσότερες πιθανότητες για να ανανεώσει για τρίτη φορά τη θητεία του ως γενικός γραμματέας στο κομματικό συνέδριο στα τέλη του 2022. Το ιστορικό κείμενο θα έχει το κύρος «Αγίας Γραφής» για τα μέλη του κόμματος, σύμφωνα με τους New York Times, ενώ οποιαδήποτε αμφισβήτηση μπορεί να εκληφθεί ακόμα και ως ανταρσία στη διαμόρφωση ενός νέου συστήματος διακυβέρνησης, το οποίο έχει στοιχεία από εκείνα των επιφανών προκατόχων του: οι μεταρρυθμίσεις του Ντενγκ Σιάοπινγκ για μια «οικονομία σε κλουβί» (επινόηση του οικονομολόγου Λιάο Τσενγιούν για μια οικονομία αρκετά ελεύθερη να κινείται αλλά όχι εκτός ελέγχου κόμματος) συγκερασμένη με τον έλεγχο που ήθελε να ασκεί ο Μάο Τσετούνγκ στην οικονομία. Παράλληλα, επιχειρείται η αύξηση της ήπιας ισχύος (soft power) της χώρας στον Παγκόσμιο Νότο (Αφρική, Ασία και Νότια Αμερική) με τις επενδύσεις σε υποδομές της Πρωτοβουλίας του Δρόμου και της Ζώνης. Όμως και η αύξηση της στρατιωτικής της ισχύος είναι αξιοσημείωτη τα τελευταία χρόνια καθώς αντιμετωπίζει αυξανόμενες πιέσεις από Δυτικές δυνάμεις, με αιχμή τις ΗΠΑ.
Τα προηγούμενα ψηφίσματα
Δεν είναι τυχαίο ότι τα προηγούμενα δύο ψηφίσματα έγιναν επί Μάο και Ντενγκ, σε σημεία καμπής για την χώρα. Το πρώτο ψήφισμα εγκρίθηκε το 1945 από τον Μάο Τσετούνγκ, όταν ο «Μεγάλος Τιμονιέρης» είχε ξεκινήσει την «Κίνηση για την Διόρθωση», προσπαθώντας τόσο να επικρατήσει στις εσωκομματικές διαμάχες όσο και στις εξωτερικές προκλήσεις. Η προσπάθεια αυτή κορυφώθηκε με το «Ψήφισμα πάνω σε συγκεκριμένα ερωτήματα για την ιστορία του κόμματος», με το οποίο η γραμμή του Μάο κυριάρχησε στο κόμμα, οδηγώντας το στη νίκη ενάντια στο Κουομιντάνγκ και την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, το 1949.
Το δεύτερο ψήφισμα εγκρίθηκε επί Ντενγκ Σιάπινγκ. Όταν οι πολιτικές του Μάο οδήγησαν την χώρα σε ένα τέλμα, ο Ντενγκ θέλησε να στρέψει την οικονομία της χώρας σε πιο καπιταλιστικά μονοπάτια. Εκμεταλλεύτηκε την αποτυχία της Πολιτιστικής Επανάστασης και εν μέσω της γενικής δυσαρέσκειας κατάφερε να εγκρίνει το Δεύτερο Ψήφισμα. Με αυτό αναγνώρισε σοβαρά λάθη της προηγούμενης περιόδου, ειδικά τα τελευταία χρόνια της κυριαρχίας του Μάο, χωρίς όμως να τον αποκηρύσσει σαφώς. Ο Ντενγκ έτσι μπόρεσε να στρέψει την οικονομία σε πιο φιλελεύθερες ατραπούς, με μεταρρυθμίσεις που επέτρεπαν την λειτουργία υποτυπώδους οικονομίας της αγοράς.